Resortní tým informatika: únor 2021 (zpět)

Od minulého newsletteru uplynulo mnoho času, proto posíláme souhrn novinek, které se udály na podzim a v první půlce zimy v informatice!

Koordinace KET

Po podzimních krajských volbách jsme získali mnoho krajských zastupitelů a informatika je jednou z našich prioritních oblastí. Vzrostla tak potřeba koordinace všech krajských expertních týmů, zastupitelů a dalších zapojených osob napříč Českem. Koordinace se ujala Zuzka Böhmová a spojila dohromady týmy napříč kraji, konají se pravidelná koordinační setkání. Pokud nejste zapojeni a máte zájem, ozvěte se jí.

 

Digitální technická mapa

Hned prvním velkým projektem, který musí všechny kraje řešit, je digitální technická mapa. Ta by měla vzniknout na všech krajích podle stejné metodiky a umožnit tak všechna data bezešvě spojit pro celé Česko. Některé kraje na vývoji potřebného softwaru, provozu systému a pořízení dat spolupracují, jiné se rozhodly postupovat samy. V současné době probíhají intenzivní jednání mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu, Českým úřadem zeměměřičským a katastrálním a kraji o tom, jaká data budou prioritně pořizována. Panuje shoda na maximálním využití stávajících dat, nejasnosti jsou ohledně možnosti pořizování podrobných ortofotomap a podílu prostředků dedikovaných na technickou a dopravní infrastrukturu a polohopis. Jelikož současný stav digitální technické mapy v každém kraji je různý, prosazujeme větší volnost krajů v prioritizaci.

 

DEPO

V únoru lze konečně očekávat schválení velkého sněmovního tisku 756 k Další elektronizaci postupů orgánů veřejné moci (DEPO).

Piráti předložili klíčové pozměňovací návrhy:

  • Elektronický spis
  • Opendata z úředních desek
  • Opendata státních fondů, které rozdělují dotace
  • Možnost prokázat řidičské oprávnění občanským průkazem (zrušení povinnosti vozit další plastovou kartičku)

Vláda do návrhu prosazuje povinné zřízení datové schránky (bez možnosti deaktivace) pro všechny živnostníky. Piráti tento návrh nepodporují.

 

Digital Services Act a regulace sociálních sítí

Evropská komise v prosinci představila balíček nové legislativy, která zásadně reformuje pravidla Internetu v Evropě. Akt o digitálních službách počítá s tím, že nově budou muset sociální sítě například uvádět, proč některý obsah (např. dezinformace) více promují. Lidé se dozví z jakého důvodu je na ně cílena reklama a kdo za ni platí. Návrh bohužel neobsahuje ochranu šifrování dat. Komise předpokládá zavedení tzv. mechanismu zajištění a opatření (notice & action). Ten by lidem umožnil nahlásit nelegální obsah, stejně tak jako by jim poskytoval způsob, jak se bránit proti neoprávněnému smazání jejich obsahu.

 

Zákon o občanských průkazech

Sněmovnou prochází novela zákona o občanských průkazech, která do nich zavádí biometrické údaje, konkrétně otisky prstů. Tato úprava, která vychází z nařízení EU, je podle nás dalším přehnaným zásahem do soukromí. Podle Ministerstva vnitra budou otisky uloženy v agendovém systému jen do doby převzetí průkazu, poté se mažou a zůstávají pouze v občanském průkazu.

 

Sbírka předpisů územních samospráv

Legislativním procesem úspěšně prošla Sbírka předpisů územních samospráv. Tam budou od příštího roku kraje a obce vkládat svá vyhlášky a nařízení. V budoucnosti by se i tyto právní předpisy samosprávy měly překlopit připravované do e-sbírky. Zavedení sbírky předpisů samospráv je tak prvním krokem skutečné digitalizace právních předpisů. Samotná realizace e-sbírky, tedy sbírky elektronické sbírky zákonů a vyhlášek nejen s celostátní působností, však kvůli nekompetentnímu vedení Ministerstva vnitra čelí dalším zpožděním.

 

Praha 3 instalovala do darovaných počítačů svobodný software

Praha 3, pod vedením pirátského místostarosty pro školství Štěpána Štrébla, na podzim sbírala počítače a darovala je dětem, které je potřebují k distanční výuce. Instalovala do nich přitom svobodný software - mimo jiné operační systém Linux Mint a kancelářský balík LibreOffice. Podobných sbírek se uskutečnilo více, jejich organizace přímo samosprávou je výjimečná.

 

Napadají vás další důležitá témata, kterým bychom se měli věnovat či je zařadit do příštího newsletteru? Ozvěte se nám.
Důležité pirátské výsledky z oblasti informatiky najdete průběžně aktualizované na stránce www.pirati.cz/vysledky. Aktuální novinky, komentáře a reporty z oblasti informatiky můžete sledovat na blogu poslance Ondřeje Profanta. Zápisy z rezortního týmu jsou zveřejňovány na Pirátském fóru.
V případě zájmu o spolupráci, konzultaci, žádost o radu v oblasti IT či členství v rezortním týmu nám neváhejte napsat.

Za rezortní tým informatiky
Ondřej Profant, poslanec PSP ČR, vedoucí rezortního týmu
Dan Kolář, asistent Ondřeje Profanta, tajemník rezortního týmu
Bára Soukupová, egovernment specialistka klubu Pirátů

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.