Resortní tým informatika: říjen 2020 (zpět)

Mílé pirátstvo,

Posíláme vám podzimní várku novinek z oblasti e-governmentu, IT a digitalizace.

Obsah

  • Informatické setkání KET a RT na jitsi
  • eRouška 2.0
  • DEPO
  • Portál Pražana
  • Pragozor
  • Digitalizujeme Prahu
  • ASWA
  • Otevřená geografická data
  • Sčítání lidu 2021

 

Informatické setkání KET a RT na jitsi

Po volbách jsme výrazně posílili naše postavení v krajských zastupitelstvech. V některých krajích máme už dokonce pirátské radní! IT, e-gov, digitalizace a smart cities jsou oblasti, kde jsou na Piráty právem kladena velká očekávání. Někde už dobře fungují krajské expertní týmy zaměřené na IT, jinde se teprve pozvolna rodí. Pojďme se společně (alespoň virtuálně) všichni, kdo se o tyto oblasti zajímáme, potkat a vyměnit si své zkušenosti napříč kraji a městy. Sejdeme se příští pondělí 26. 10. od 19:00 na https://jitsi.pirati.cz/IT.

 

eRouška 2.0

Vládě se konečně podařilo rozšířit eRoušku tak, aby měla smysl. Škoda, že to nebylo dříve. Ondřej Profant v září o její 2. verzi napsal článek, kde vyvrací nejčastější obavy plynoucí z jejího používání.

 

DEPO

Ohromný sněmovní tisk 756 k Další elektronizací postupů orgánů veřejné moci (DEPO) jde do finiše. Posledním sporným tématem se stává egovernment cloud. O této problematice jsme na blogu psali již před 2 lety. Nyní je to střet převážně NUKIB a ICT Unie, kde se NUKIBu pochopitelně nelíbí předávání dat mimo EU. Výsledkem jednání je prozatím posun termínu pro podávání pozměňovacích návrhů na 27.10.

Piráti předkládají klíčové PN:

  • Elektronický spis
  • Opendata z úředních desek
  • Opendata státních fondů, které rozdělují dotace
  • Možnost prokázat řidičské oprávnění občanským průkazem (zrušení povinnosti vozit další plastovou kartičku)

 

Portál Pražana

Praha spustila dva důležité projekty v oblasti e-governmentu. Portál pražana má usnadnit obyvatelům metropole komunikaci směrem k Magistrátu hl. m. Prahy, úřadům městských částí a městským organizacím. V první fázi Portál Pražana nabídne občanům možnost elektronických podání pražskému magistrátu. Půjde například o Oznámení o konání shromáždění, Žádost o záštitu primátora, Žádost o informace dle zákona 106/1999 nebo Žádost o potvrzení platnosti nájemní smlouvy v bytě hlavního města Prahy. Rovněž bude možné rezervovat si termín návštěvy úřadu online, konkrétně na odboru dopravněsprávních činností. Postupně bude docházet k rozšiřování funkcionalit Portálu Pražana, další by mohly přibýt už na přelomu roku. Portál také nabídne možnost propojit profil Portálu Pražana s profilem Lítačky, kde si bude moci občan například ověřit platnost kupónu. Více na stránce pražských Pirátů.

 

Pragozor

Druhým pražským projektem je Pragozor. Tento web v jednoduché a srozumitelné formě nabízí ověřené a ozdrojované informace o metropoli - od dopravy, životního prostředí, bydlení, turismu nebo bezpečnosti až po zdraví, včetně údajů o současné situaci s koronavirem.

Věděli jste, že:

  • 91 % pražských spojů MHD jezdí na čas dle jízdního řádu?
  • počet registrovaných aut v Praze se téměř rovná počtu obyvatel?
  • v rámci prvního pololetí 2020 se opravilo dvakrát více bytů než ve stejném období roku 2019?
  • majetková kriminalita klesla v Praze v porovnání s rokem 2013 téměř o polovinu?
  • v roce 2019 Praha vysázela 197 842 nových stromů?

 

Digitalizujeme Prahu

Na konci září se konala konference Digitalizujeme Prahu. Byly zde prezentovány chystané či již spuštěné projekty v oblasti digitalizace a e-governmentu - mimo jiné digitalizace školství, digitální údržba komunikací či již zmíněný Portál Pražena a a Pragozor

Podrobný program i záznam konference je k dispozici na www.digitalizujemeprahu.cz.

 

ASWA

Začala fungovat Asociace softwarových agentur ASWA, které si klade za cíl pomáhat veřejné správě správně nastavit výběrové řízení na software. Jejich snahou je vzdělávat veřejný a soukromý sektor tak, aby v tendrech nebyla rozhodujícím kritériem cena, ale i kvalita řešení, upozorňovat na best practises, varovat před nesprávně zadanými zakázkami a vytvářet potřebné metodiky.

 

Otevřená geografická data

Sněmovna se bude v blízké době zabývat novelou zákona o zeměměřičství, jejichž významnou částí je otevření dat Zeměměřičského úřadu. Novela vznikla jako reakce na směrnici Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1024, ze dne 20. června 2019, o otevřených datech a opakovaném použití informací veřejného sektoru. Ta apeluje na zveřejňování otevřených dat, zejména v oblastech geoprostorových údajů, pozorování Země a životního prostředí, meteorologie statistiky, společnosti a vlastnictví společností a mobility. Po jejím schválení by tak měl Zeměměřičský ústav jako otevřená data publikovat obsah databáze ZABAGED včetně digitálního modelu povrchu a reliéfu, ortofoto České republiky, státní mapové dílo, databázový soubor geografického názvosloví a bodová pole.

 

Sčítání lidu 2021

V září a říjnu proběhlo zkušební sčítání lidu jako příprava na ostré sčítání příští rok. Měli jsme možnost vyzkoušet online formuláře, které budou preferovanou formou vyplňování. Jarní sčítání tak bude první velkou příležitostí, kdy budou moci občané komunikovat se státem digitálně pomocí široké škály identitních prostředků. Kromě známých e-občanek totiž půjde použít i soukromoprávní identifikační prostředky, jako je mojeID či internetové bankovnictví. Přihlásit se však půjde i opsáním údajů z občanského průkazu. Online formulář je dobře připravený a po odchycení drobných chyb, které jsme připomínkovali, by měl být dostatečně uživatelsky přívětivý.

 

Rezortní tým Informatika na Zulipu

Rezortní tým Informatiky si založil veřejný kanál na pirátské komunikační platformě Zulip. Piráti a Pirátky, kteří jste registrováni na Zulipu, přidejte si kanál # Resortní tým Informatika, kde můžeme diskutovat přímo. Nadále nás lze kontaktovat i na Pirátském fóru

 

Napadají vás další důležitá témata, kterým bychom se měli věnovat či je zařadit do příštího newsletteru? Ozvěte se nám.
Důležité pirátské výsledky z oblasti informatiky najdete průběžně aktualizované na stránce www.pirati.cz/vysledky. Aktuální novinky, komentáře a reporty z oblasti informatiky můžete sledovat na blogu poslance Ondřeje Profanta. Zápisy z rezortního týmu jsou zveřejňovány na Pirátském fóru.
V případě zájmu o spolupráci, konzultaci, žádost o radu v oblasti IT či členství v rezortním týmu nám neváhejte napsat.

Za rezortní tým informatiky
Ondřej Profant, poslanec PSP ČR, vedoucí rezortního týmu
Dan Kolář, asistent Ondřeje Profanta, tajemník rezortního týmu
Bára Soukupová, egovernment specialistka klubu Pirátů

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.