Resortní tým Práce a sociální věci: červen 2019 (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

doufáme, že si užíváte prázdnin a dovolených plnými doušky. A abyste na nás nezapomněli a měli se čím kochat na plážích a vrcholcích hor, jsme tu s připomínkou toho, co se dělo v červnu. Ani ten nebyl nudný - posuďte sami: financování sociálních služeb, rodičovský příspěvek, příspěvek na péči, zadlužená SVJ, a informační web socialnisystem.pirati.cz.

Pracovní popis měsíce června z pohledu Olgy Richterové, pirátské místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku nabízíme níže.

Organizačně: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz, najdete tam i ty předchozí. Je třeba se zaregistrovat a pokud chcete, aby vám newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o sociální problematiku (v přehledu oblastí, co vás zajímá). Odhlásit se lze tamtéž.
_______________________________________________________________________________________________________

3.6. - otevření Kontaktního centra bydlení na Praze 10

Moje domovská Desítka realizuje v praxi to, o čem měsíce rokuju v parlamentu. Otevřeli Kontaktní centrum bydlení. Po nových zásadách pronajímání bytů je to další krok ke srozumitelnému systému, který bude sloužit těm, co to skutečně potřebují. Zatím je vše v počátku, sbírají informace, data, nastavuje a testuje se systém. První lidi se ovšem už zabydlují!

KCB sídlí na Vršovické 1429/68, Praha 10 (v budově radnice)
úřední hodiny: po a st 13:00-17:00h

 

5.6. volba zástupců do Rady ČTK

V otevřeném výběrovém řízení Piráti vybrali a do klíčové mediální rady nominovali Josefa Šlerku, momentálně asi nejpovolanější osobu k otázkám nových médií v Česku. V dubnové volbě ovšem neprošel, a tak v červnu probíhala volba nová. SPD se navíc vytasilo s kontroverzním kandidátem, Michalem Semínem. Proč se mi nelíbí, si můžete poslechnout v mé řeči v odkazu. Do rady jsme nakonec nezvolili nikoho, pokračování v září.

 

6.6. - maturita z matematiky - povinná, nebo nepovinná?

Kotrmelce MŠMT: jednou se povinně maturuje z matiky, podruhé ne. A to aniž by se někdo zabýval kvalitou její výuky, natož pak skutečnou potřebností znalosti třeba integrálních počtů. Chceme jasná pravidla, jistotu a smysluplnou náplň studia.
Další potíž je, že kdo neudělá maturitu, nemá ukončené studium, i když úspěšně zakončil poslední ročník střední školy a obdržel závěrečné vysvědčení. Bez maturity nemá ukončené středoškolské vzdělání, je brán jako člověk se základním vzděláním. Je na tom tedy hůř než ten, kdo dokončil střední školu bez maturity. Ať žije logika! Navrhujeme proto uznání úplného středního vzdělání bez maturity na základě doložení vysvědčení z posledního ročníku střední školy. Věnuju se tomu právě z pohledu uplatnění na pracovním trhu v budoucnu, jinak to samozřejmě řeší náš školský tým.

 

6.6. interpelace k registru pěstounů a odměňování

Ptala jsem se premiéra Babiše, zda si umí představit, co vše obnáší sociální práce. Ministryně Maláčové jsem se dotazovala na vznik registru pěstounů a na nerovnosti v odměňování v soc. službách (https://redmine.pirati.cz/issues/19607).

 

11.6. zálohované výživné

O podobě zálohovaného výživného se dohadovala vláda ANO a ČSSD několik měsíců, sociální demokraté chtěli jemnější variantu. Ve Sněmovně přitom už vloni byly dva poslanecké návrhy - od ČSSD a KSČM. Oba návrhy ale předkladatelé kvůli mnoha nejasnostem stáhli.
Aktuální návrh jsme opřipomínkovali, což považujeme za základ práce v opozici a možnost věci skutečně zlepšit. Jednání s MPSV k našim námitkám proběhlo v půli července. Za nás asi hlavní: Spíš než vázat limit výše této dávky na průměrnou mzdu dává smysl nastavit vztah zálohovaného výživného k určitému násobku životního minima podle věku.

 

11.6. - představení webu sociálnisystem.pirati.cz

Dlouho očekávané a hlásané se stalo skutkem! Web je na světě a dělá nám radost. Ohlas, který vyvolal nás poněkud zaskočil - fakt jsme si nedělali ambice na “přetahovanou s ministerstvem”!

Pro pořádek: systém je otevřený, lze jej upravovat a aktualizovat. Nemáme ale kapacity na dokonalý a personalizovaný vyhledávací systém, ani na vlastní kalkulačky. To je práce pro odborníky, ajťáky a akademiky na plný úvazek. Web chce informovat a usnadnit orientaci, pomoct najít relevantní informace a správně identifikovat úřad, na který se v dané situaci mám obrátit.
Budeme rádi, když nám jej jako takový pomůžete prezentovat, když jej využijete na svých radnicích, obecních úřadech, v neziskovkách, všude tam, kde pracujete.
Připomínky sbíráme průběžně a dle možností zapracováváme (když má asistentka Zuzana volnou chvilku:-))

Propagační video k webu: Pomocník pro vaši orientaci v džungli sociálního systému

 

Rodičovská - zvýší se?

Červnové téma číslo 1. Ministryně Maláčová a Schillerová nám předvedly opravdu excelentní baladu o nespolupráci. Abychom nemuseli podobné hašteření absolvovat rok co rok, připravili jsme ve spolupráci se skvělým analytickým týmem vlastní návrhy změn. Rodinná politika by měla být předvídatelná a umožnit lidem zodpovědně plánovat. Chceme předložit tři změny:

návrh A - hlavní věc, pravidelná valorizace jako důchody (vzoreček se musí trochu lišit oproti důchodům, protože zvyšování nemůže být každoroční, ale každoměsíční)
návrh B - zvýšení spodního limitu pobírání (pro osoby bez denního vyměřovacího základu), nechceme motivovat lidi být na rodičovské déle než 3 roky (považuju to za opomenutí, technickou chybu ministerstva) - návrh vlastně jen zachovává současný stav
návrh C - odstupňované navýšení i těm, kdo už RP aktivně nepobírají (dle věku dítěte), potenciálně nejkontroverznější, ale rozpočtově odpovědné

 

17.6. vyšel velký rozhovor pro Respekt

Ten rozhovor vznikal ve velmi nabitém období, takže jsem se pořádně nezeptala na jeho formu - čekala jsem stránku v “profilech”, nikoli třístránkový prostor:-) Ale díky za to, o pár lidí víc se tak má možnost dovědět, jak mám věci nastavené.

 

18.6. vystoupení k dofinancování sociálních služeb

Vláda už 7.6. představila své řešení dofinancování sociálních služeb. Podle informací od lidí z praxe a z krajů ale představený návrh neřeší, že stále chybí 1-1,5 mld. Jde o to, že 1 mld Kč je dostupná pouze za předpokladu urychleného podání žádosti o dotační projekt. Ten přitom ale předpokládá čerpání peněz během tří let, je nereálné, že by se potřebné prostředky podařilo vyčerpat do konce roku. Navíc jde většinou o peníze určené na rozvoj, nikoli na provoz.

 

18.6. seminář k družstevnímu bydlení

Zatímco ve Sněmovně to vřelo, na pražském magistrátu se debatovalo o budoucnosti družstevního bydlení v Praze. Panuje celkem shoda na tom, že je to jedna z cest, méně už ale na formě podpory a výsledné podobě. Developeři si družstva představují jako mezistupeň vlastnického bydlení, občanská sdružení směřují spíš ke komunitní formě. Otázka je, jakým způsobem se má zapojit město: převod, či pronájem pozemků? Vstupovat do družstev, či nikoli? Jak to právně řešit v případě převodu bytů do soukromého vlastnictví po splacení podílů? Bude na tom ještě hodně práce.

 

20.6. interpelace k adiktologickým službám a dofinancování sociálních služeb

Ptala jsem se premiéra a ministryně Maláčové na dofinancování sociálních služeb, a k financování adiktologických služeb a důvodům chystaného přesunu protidrogové problematiky na ministerstvo zdravotnictví.
Všechny tři interpelace najdete na mém Youtube kanálu.

 

20.6. kulatý stůl MPSV k financování sociálních služeb

Jak shrnout stručně zhruba tříhodinovou výživnou debatu? MPSV navrhuje tříleté financování po vzoru dotačního systému EU (ano, po víceletém financování organizace volají), dotace přitom bude mandatorním výdajem. Bude zavedena povinná spoluúčast, navrhují 10% kraje a 5% obce (celkově za daný kraj). Připravují kritéria pro výpočet optimálních kapacit služeb. Předpokládají sjednocení způsobu registrace služeb do krajských sítí a jeho elektronizaci (prý připravují IS, který bude umět komunikovat se stávajícími systémy). Přístup do systému by mělo mít MPSV, kraje a MF. Uvažují o systému připojištění péče (viz Německo nebo Nizozemsko), počítá se s úpravou příspěvku na péči.
Za zmínku ovšem stojí vystoupení M. Bílkové za ministerstvo financí (MF): podle ní návrh nebyl s MF projednán, MF s ním zásadně nesouhlasí, způsob financování považují za absurdní, neb jim není jasné, jak může být “dotace” “mandatorní”. Dotace totiž předpokládá splnění předepsaných podmínek a nemůže tedy být nároková. Ani tříletý režim není jinde ve státním rozpočtu aplikován. Kritizují i to, že spousta prostředků, které stát vynakládá na sociální služby, nekončí reálně v sociálních službách.
Je to zkrátka velká věc a témat k dořešení je hodně.

Poznámka na okraj: Ministryně Maláčová si zvykla pořádat kulaté stoly k horkým tématům zásadně v době konání schůze Sněmovny. Nevím, zda je to záměr - opakovaně ji s kolegy upozorňujeme, že osobní účast poslanců není z toho důvodu možná. A stále doufáme ve změnu :-)

 

21.6. konference ČVUT: NEdostupné bydlení v 21. století

Akce byla dvoudenní, vystupovala řada zajímavých zahraničních hostů. Zuzaně se podařilo utrhnout na páteční dopolední program. Ten si můžete prohlédnout v odkazu na stránky ČVUT, kde najdete i prezentace k jednotlivým přednáškám. Všichni přednášející shodně zdůrazňovali nutnost řešit při plánování měst propojení všech souvisejících aspektů - životní prostředí, ekonomickou efektivitu, sociální udržitelnost a kulturní přiměřenost. Zajímavá čísla - v EU má problémy s bydlením až 80 milionů lidí. Polovina mladých v EU bydlí u rodičů(!). Veřejné investice do bydlení přitom celoevropsky klesají. Zuzana doporučuje např. přednášku P. Štěpánka na téma Vídeňské zkušenosti, nebo vystoupení E. Szolgayové, která shrnuje akce a dokumenty EU.

 

25.6. sešel se Resortní tým práce s sociální věci

Na setkání se osobně představili noví i staro-noví členové celorepublikového týmu - Šárka Jindrová, která s námi spolupracuje už dlouho (třeba na webu socialnisystem.pirati.cz!) a poprvé přijela osobně a Júsuf Traore - nově zapojený odborník zejména na oblast krizové intervence a sociálně právní ochrany dětí.
Společně jsme prodiskutovali zákony, které se budou projednávat na příští schůzi Sněmovny, a témata, na která se novináři opakovaně ptají Olgy (a žádají stanoviska Pirátů) - zálohované výživné, ochrana dětí/pěstounská péče, rodičovská, financování sociálních služeb.

 

Problémy SVJ - konkrétní návrh kvůli dlužníkům

Opakovaně narážíme na potíže vlastníků bytů. Vlastníci, kteří zneužívají praktickou nevystěhovatelnost z bytu a neplatí zálohy na služby na úkor svých sousedů. Letitý problém, v případě, že přesáhne určité procento v rámci obyvatel domu, téměř likvidační.
Zadali jsme proto právní analýzu problému spolu s požadavkem návrhů řešení. Na tématu s námi úzce spolupracuje právník Pavel Kosař, který navíc problematiku zná i ze své komunální praxe.

 

_______________________________________________________________________________________________________

Pozvánky:

5.9. - Výbor pro sociální politiku PS PČR - na programu rozpočet MPSV, zákon o státní soc. podpoře a snad i odpověď na dotaz k inspekci práce
11.9. - Výbor pro bydlení MHMP - na programu Teze rozvoje bydlení (?)
19.9. - Výbor pro sociální politiku PS PČR
1.10. - Ostrava: konference k sociálnímu bydlení
2.10. - Praha: konference k sociálním službám v bydlení (v Poslanecké sněmovně PČR)
3.10 - Výbor pro sociální politiku PS PČR
8.10 - RT práce a sociální věci s Olgou

Výbory jsou veřejné, pozvánky do Sněmovny jsou před konáním výboru dostupné: na stránkách Sněmovny.


Všechny, kdo dočetli až sem,

zdraví

Olga & Zuzana

Kontakt: freitas.zuzana@gmail.com (asistentka)