Resortní tým Práce a sociální věci: květen 2019 (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

po hektickém posledním měsíci nejprve shrnutí za květen, zanedlouho přijde i za červen:-)
V květnu se začala kumulovat stále závažnější témata: dofinancování sociálních služeb, e-neschopenka, porody a kojení, sociální služby jako takové a samozřejmě průběžně exekuce a důchody.

Pro dokreslení něco z osobnější roviny: jen se Olča zbavila chorob, čekala ji další výzva: rekonstrukce bytu. Má doma nastávajícího školáka a prostor není nafukovací, takže taková obyčejná lidská rodinná nezbytnost. Ano - ani poslancům se to nevyhýbá. Ale dali to, po měsíci a půl v azylu u příbuzných už zase bydlí! (A říká, že je to super!)

Pracovní popis měsíce května z pohledu Olgy, pirátské místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku najdete níže.

Organizačně: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz, najdete tam i ty předchozí. Je třeba se zaregistrovat a pokud chcete, aby vám newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o sociální problematiku (v dotazníku zájmů). Odhlásit se lze tamtéž.

A co se tedy dělo v květnu?

2.5. - Výbor pro sociální politiku

Výbor schválil proceduru na odložení e-neschopenky. Jinými slovy: ministerstvo zjistilo, že IT nestíhá, takže než by se hledalo řešení, jak věc “dát”, raději zrušíme paragrafy, které ukládají, že se e-neschopenka má zavést příští rok.

Další důležitý bod jednání bylo financování sociálních služeb a harmonogram přípravy novely zákona o sociálních službách, která by měla systém financování nastavit do budoucna. Jenže co bude s dofinancováním služeb letos? To jsme chtěli vědět všichni.

Výbor proto přijal usnesení, kterým žádá ministryni, aby:
- neprodleně zajistila dodatečné finanční prostředky na financování sociálních služeb pro rok 2019 podle požadavků Asociace krajů ČR;
- aby předložila členům výboru pro sociální politiku do 16. září 2019 návrh systému stabilního financování sociálních služeb, včetně modelu víceletého financování.

 

10.5. - jednání Sněmovny k e-neschopence

Je to pořád dokola - proklamace v programu vlády, krásná slova, krásné brožurky. Ale stačí jeden požadavek na funkční aplikaci a jsme zpět v “IT pravěku”. A k tomu o pár stamilionů chudší. A servis pro občany na bodu 0. Ale nebudu se opakovat, poslechněte si to kdyžtak sami:-)

 

12.5. - Piráti slavili narozeniny - 10 let!

Moc jsem si je užila! I když jsem si po nemoci netroufla zůstat dlouho. Jsem vděčná za všechny, kdo přišli slavit, a kdo mají stále chuť do práce a dlouhodobě s námi spolupracují. Přeju nám všem další úspěšně kulatiny - a hlavně trvanlivou demokracii.

 

13.5. - debata Pirátek na lodi v rámci kampaně do EU

Do Evropského parlamentu kandidovala hezká řádka žen, online vysílaná debata i se mnou proběhla na kampaňové lodi Klub Evropa.

 

13.5. - zahájení týdne Respekt k porodu

Festival tentokrát probíhal naproti parlamentu - ve Sněmovní 7. Mottem bylo heslo: “Můj porod, moje síla!” Tedy porod jako něco, co je nejen silným, ale i nabíjejícím momentem pro ženu.
Tuto akci ráda podporuju - zlepšení podmínek a svoboda volby, kde a jak bude maminka rodit, je jedno z témat, které dlouhodobě prosazujeme.
15.5. pak proběhla ústřední debata i se mnou. Nahrávku přikládáme.

 

14.5. - seminář "Ne/známá profese sociální práce v ČR"

Podařilo se mi zajít na tuhle akci alespoň na chvíli - a stálo to za to. Účastnili se zástupci největších organizací sdružujících a vzdělávajících sociální pracovníky a domluvili jsme se tam na setkání s doc. Oldřichem Matouškem i s řadou dalších.

 

14.5. - seminář Fake news

Ochrana osobního prostoru člověka, jeho informovanost, jeho zranitelnost, i to do sociální oblasti patří - velmi!
Kolega Tomáš Martínek zorganizoval ve Sněmovně velmi užitečný “osvětový seminář”.
O čem byl, si můžete prohlédnout na odkazu níže.

 

16.5. - Výbor pro sociální politiku

Program byl opět nabitý: státní závěrečný účet, důchody, zpráva inspekce v sociálních službách, dlouhodobé ošetřovné, příspěvek na zvláštní pomůcku.
Vypíchnu vyhodnocení dlouhodobého ošetřovného: Jde o novou dávku, funguje od 1.6.2018. Očekávalo se využití dávky v řádu desetitisíců, za první půlrok fungování dávky, ale úřady zaregistrovaly jen kolem 1,5 tisíce žádostí. Neuměli vysvětlit, proč. Že by složitá administrativa, neznalost, malá osvěta, nebo jednoduše neochota se tím zabývat?
Jo - a taky jsme se zabývali podporou vícečetných rodin (aby ne, když je rodinná politika prioritou vlády?) a přijali jsme na můj podnět usnesení, že chceme opravdu vědět, jak je to s odvolacími lhůtami u pěstounů.

 

16.5. - důchodový tým

Tým se věnoval přípravě na další schůzi Komise pro spravedlivé důchody (ta proběhla 24. 5.). Probírali jsme tzv. III. pilíř důchodového systému, dřívější odchod do důchodu zaměstnanců pracujících ve fyzicky náročných profesích, sdílení pojistných nároků a valorizaci důchodů pro seniory nad 80. let. Leccos z našich připomínek bývá zapracováno do finálních ministerských návrhů!

 

17.5. - schůzka se starostkou a senátorkou za P10

Udržujeme přátelství i spolupráci. V Senátu má Renata Chmelová na starosti Podvýbor pro bydlení, jako starostku ji velmi zajímá i fungování Úřadu práce. Nejen o tom byla naše schůzka.

 

18.5. - Piratecon k domácímu násilí

Krizové interventky z Bílého kruhu bezpečí a proFem diskutovaly s účastníky na téma domácí násilí.
“...s nějakou formou fyzického nebo sexuálního násilí se během svého života setkalo průměrně 18 % žen ČR. Ročně se obětí fyzického nebo sexuálního násilí stalo průměrně 2 % žen,“ říká Magdaléna Opletalová.
Seminář měl za cíl představit jak sociální, tak i společenské a ekonomické dopady neřešení tohoto problému. „Náklady veřejných rozpočtů spojené s fenoménem domácího násilí spadají do oblastí, jako je soudnictví, policie, zdravotnictví (výdaje na léčbu), sociálních služeb, právní pomoc, zprostředkování zaměstnání a podpory ekonomické aktivity, ztráty HDP,“ jmenuje Magdaléna.

 

20.5. - veřejné slyšení na téma “Podpora kojení” v Senátu

Z prezentací na semináři v Senátu doporučuju text níže v příloze včetně odkazu na metaanalýzu WHO.

Jinak pro zajímavost poslední dostupná data ke kojení v ČR - rok 2016:
- v 3m kojilo 66 % žen (plně nebo s dokrmem),
- v 6m kojilo 43 % žen (plně nebo s dokrmem),
- v 1 roce kojilo 21 % žen.

To je fakt škoda! Zdravotní i psychický benefity kojení jsou obrovský, a navíc ušetří i rodinný rozpočet.

 

22.5. - Jak Česko vnímá exekuce?

Lukáš Kolářík se zabývá exekucemi od začátku svého působění ve Sněmovně. Připravil novelu exekučního zákona, kterou vládní strany tvrdošíjně odmítají, aniž by ale samy nabídly uspokojivé řešení pro zhruba milion lidí v exekucích. Lukáš proto zadal obsáhlý průzkum veřejného mínění, který má pomoct vysvětlit příslušným aktérům, že i jejich voliči by neměli nic proti nějaké účinné změně:-) Výsledky představili zástupci agentury NMS na semináři "Jak Česko vnímá exekuce?"

 

23.5. - tisková konference k situaci v sociálních službách

Spolu s dalšími opozičními poslanci jsem podpořila svolání mimořádné schůze poslanecké sněmovny k financování sociálních služeb.

 

Financování sociálních služeb podle Pirátů

Když se mi něco nelíbí, snažím se nezůstat jen u kritiky, ale hledat řešení. Jak to vidím konkrétně se způsobem, jak změnit financování sociálních služeb, jsem se pokusila vysvětlilt v článku pro Revue pro sociální politiku a výzkum. Odkaz přikládám.

 

28.5. - sociální tým Praha

Eva Horáková informovala účastníky o dění na magistrátu - jaké projekty se chystají, jaké jsou priority pro následující období. Pokračovali jsme i v probírání zkušeností z úřadů práce dalších městských částí. Došlo i na debatu o sociálních službách a problémy s jejich financováním v rámci agend na městských částech. Více si můžete přečíst v zápisu.

 

29.5. - mimořádná schůze PS PČR - financování sociálních služeb

K tomu už jste si mohli přečíst dost, důležité je, že první den se Sněmovna ani po pěti hodinách k ničemu nedobrala. Pokračovali jsme den následující a bylo přijato námi navržené usnesení, kdy Sněmovna:

1. vyzývá vládu, aby v termínu do 30. června 2019 předložila Poslanecké sněmovně návrh k dofinancování sociální práce na obcích a krajích ve výši 200 mil. korun;

2. prostřednictvím vlády žádá ministryni práce a sociálních věcí, aby do 16. září 2019 předložila Poslanecké sněmovně analýzu míry spolufinancování krajů a obcí v oblasti a) sociálních služeb, b) sociální práce, c) sociálně-právní ochrany dětí známou z nejaktuálnějších dostupných dat;

3. prostřednictvím vlády žádá ministryni práce a sociálních věcí, aby v souladu s usnesením výboru pro sociální politiku číslo 110 z 2. května tohoto roku předložila do 16. září 2019 v Poslanecké sněmovně v rámci analýzy možností stabilního či víceletého financování sociálních služeb také analýzu možného zavedení pevného podílu obcí, krajů a státu na financování sociálních služeb, sociální práce a sociálně-právní ochrany dětí včetně zohlednění velikosti obce a rozdílného podílu vysoce kapacitních pobytových zařízení, jakož i vyloučených lokalit. V návaznosti na tuto analýzu by měla vláda předložit i návrh zavedení takového systému vyrovnávacích plateb, který by stanovoval, kdo a v jakém poměru vyrovnává prokazatelnou ztrátu a komu se jako prvnímu vrací případný přeplatek.

Jupí!

 


Všechny, kdo dočetli až sem,

zdraví

Olga & Zuzana

Kontakt: freitas.zuzana@gmail.com (asistentka)

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.