Resortní tým Průmysl a obchod: novinky léto 2019 (zpět)

Zajímá vás oblast hospodářství, průmyslu či obchodu a chcete ji s námi zlepšovat? Napište prosím Josefu Pavlovicovi na josef.pavlovic@pirati.cz a přidejte se. :-)

Co v této oblasti děláme?


  • Prosazujeme volební program v oblasti průmyslu a obchodu.
  • Projednáváme sněmovní tisky, které jsou přikázány Hospodářskému výboru Poslanecké sněmovny a příslušným podvýborům a připravujeme k nim stanoviska.
  • Připravujeme strategii pro změny v jednotlivých oblastech českého hospodářství, abych se postupně změnili z montovny na inovativní a vzdělanostní stát.
  • Kontrolujeme práci Ministerstva průmyslu a obchodu a oblastech, kde se gesce prolínají i Ministerstva zemědělství a životního prostředí.

Další témata, která řešíme:


  • sdílená ekonomika
  • podpora drobných a začínajících podnikatelů,
  • komunikace podnikatelů s úřady
  • Inovace a průmysl 4.0,
  • snížení cen volání a dat,
  • energetická soběstačnost.

 

Fungování týmu

Členové týmu jsou:


  • Petr Třešňák, poslanec, garant programového bodu Průmysl a obchod, člen Podvýboru pro energetiku
  • Martin Jiránek, poslanec odpovědný za oblast průmyslu a obchodu, místopředseda Hospodářského výboru, předseda Podvýboru pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku, místopředseda Podvýboru pro ochranu spotřebitele
  • Josef Pavlovic, asistent poslance Petra Třešňáka

    Další poslanci a odborníci se účastní projednávání dle probíraných tisků.

 

Co jsme řešili v minulých měsících?

 

PPP Projekt D4

Česká republika se rozhodla zaexperimentovat s alternativním způsobem financování výstavby a následného provozu silniční sítě. Pilotním projektem se má stát stavba dálnice D4 mezi Prahou a Jižními Čechy. Podle zákona bude ale finální znění smlouvy s vybraným investorem schvalovat Poslanecká sněmovna, Ministerstvo dopravy se tak snaží pro návrh získat podporu. Odeslali jsme na ministerstvo několik dotazů týkajících se chystané smlouvy a podmínek vztahu mezi Českým státem a zhotovitelem.

 

tisk 250 - Energetický zákon

Senátorka Jitka Seitlová předložila zákon pokoušející se řešit křivdu s tzv. přeložkami. Jde o to, že v minulosti probíhala výstavba (nejen) elektroenergetické infrastruktury způsobem, kdy se pro vedení napětí využívalo v hojné míře existujících objektů. Mnozí ještě mají v paměti štíty domů s trčícími konzolami elektrického vedení. Podle zákonů se museli majitelé těchto domů, budek, garáží atp. touto instalací, která se stala věcným břemenem, strpět. Nespravedlností dneška je to, že jakákoliv rekonstrukce objektu ze strany majitele je podmíněna přeložením vedení tak, aby odpovídalo dnešním normám, přičemž náklady neřeší onen ČEZ, který roky cizí domy využíval, ale právě jejich majitelé. Přes veškerou snahu Hospodářský výbor sněmovny doporučil tisk zaříznout.

 

Mobilní operátory

Martin Jiránek je jeden z hlavních aktérů tlačících ve Sněmovně novelu zákona o elektronických komunikacích (ZEK). Přechod mezi operátory bude zdarma, půjde přejít za dva dny a pro zařízení přechodu už budete moci přijít jen k operátorovi novému, který odchod vyřídí sám. Již se nebudete muset u starého odhlašovat. Vše mělo začít platit již od 1. ledna 2020, ale celý tisk se o dva měsíce zdržel ve Sněmovně kvůli řešení auditů Evropské komise k dotacím a střetu zájmu pana premiéra. Proto musíme nastavit začátek platnosti změn až od 1. dubna.

 

Uzavření dolu Frenštát

Uspořádali jsme kulatý stůl k uzavření dolu Frenštát. Kulatý stůl uspořádal poslanec Lukáš Černohorský se zástupci ministerstev, OKD, hnutí Naše Beskydy a zástupci místních samospráv. Cílem je nejen co nejdříve odstranit těžní věže z panoramatu Beskyd, ale také zrušit vytyčený dobývací prostor. Ten omezuje rozvoj obcí a komplikuje život stavebníkům, kteří musí konstrukci domů přizpůsobovat potenciálním rizikům těžby.

 

Výstavba Nových jaderných zdrojů

Pirátský poslanec Ing. Petr Třešňák se stal členem Výboru pro dostavbu nových jaderných zdrojů. Jelikož je tento projekt s přesahem na několik volebních období, tak se vláda rozhodla zapojit do rozhodování o tomto projektu i opoziční poslance. V tuto chvíli se jedná primárně o modelu financování této dostavby.
Na stole jsou tři možné varianty:

  • Financování plně ze zdrojů ČEZu
  • Financování plně ze státních peněz
  • Financování z Jistoty ceny energie, kterou bude stát držet minimálně na úrovni XY

“Zatím jsme se neposunuli k žádné jasné variantě,” ;říká Petr Třešňák “vláda přešlapuje na místě, plánuje nám odborné semináře, ale ekonomický rozbor těchto tří variant nám zatím nenabídla, takže hlasovat zatím není o čem.”
Pokud se chcete dozvědět víc o tom, co si Ing. Petr Třešňák myslí o jádru, dostavbě a obecně o energetice, přečtěte si dlouhý článek (+10 minut) na All for power

 

Chcete se účastnit spolu s námi tvorby legislativy? Přidejte se k nám a pošlete pár řádek o sobě Josefovi na josef.pavlovic@pirati.cz