Resortní tým Školství: Novinky z oblasti školství (zpět)

Vážení přátelé,
děkujeme Vám, že jste se přihlásili k odběru newsletteru v oblasti školství.

Jednou za čtvrt roku Vám budeme prostřednictvím newsletteru posílat informace o tom, co dělá náš resortní tým a co se v oblasti školství odehrává.

Připravili jsme návrh školského zákona prosazující volbu mezi cizím jazykem a matematikou u maturity

Předložený návrh si klade za cíl zachovat možnost volby mezi matematikou a cizím jazykem ve společné části maturity, přenést písemné práce a ústní zkoušky ze společné do profilové části maturity v souladu s vládní novelou a nově přiznat adekvátní kvalifikační úroveň žákům, kteří neuspěli u maturity, ale úspěšně zakončili poslední ročník studovaného oboru.

Předložený návrh je reakcí na současné nastavení maturit, které považujeme za nevyhovující. V prvé řadě je z našeho pohledu třeba řešit nedostatky a problémy současného nastavení a kvalitu výuky matematiky na školách, než se vůbec o povinné maturitě z matematiky začne uvažovat. Zastáváme názor, že při současném nastavení by bylo zavedení povinnosti spíše kontraproduktivní, a to i vzhledem k dosavadním alarmujícím výsledkům. Zároveň považujeme za zcela zásadní, aby byla soustředěna pozornost na zvyšování kvality výuky nejen na středních školách, ale také na školách základních. Zvyšování matematické gramotnosti a úrovně znalostí i dovedností v této oblasti považujeme za velmi důležité, povinná zkouška z matematiky nicméně sama o sobě matematickou gramotnost ani zájem o matematiku nezvýší. Podporujeme systémový přístup k řešení problému.

Tiskové zprávy:

 

Připravili jsme pozměňovací návrhy k plánovanému zřízení Národní agentury pro sport

V souvislosti se záměrem založit Národní agenturu pro sport, která by měla mít na starosti přerozdělování dotací v oblasti sportu, jsme připravili pozměňovací návrhy, které měly za cíl zvýšit transparentnost přerozdělování dotací. Naším záměrem bylo rovněž zachování podřízenosti vznikající instituce Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a zaměření kvalifikačních požadavků především na manažerské schopnosti a dovednosti při výběru kandidáta na řídící funkci.

 

Vypracovali jsme návrhy a doporučení ke snížení byrokratické zátěže ve školství

Analyzovali jsme příčiny administrativního přetížení škol a na jejich základě jsme zpracovali doporučení pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovychýchovy, která by výrazně ulehčila práci ředitelů a učitelů:

  • Připravit jednotný informační systém či alespoň společné propojující datové rozhraní. V tuto chvíli používají jednotlivé školy různé informační systémy, které navíc nejsou nijak napojeny na orgány státní správy a samosprávy. Školy musí pravidelně vykazovat informace, které mezi sebou nedokážou úřady efektivně sdílet. Za tímto účelem ministerstvo zpracovává dotační titul a je jen odpovědností ministra, jestli bude úspěšně dokončen. Systém by měl být spuštěn v pilotní verzi v roce 2021, přípravná fáze projektu končí 31.10. 2019.
  • Pokud se má školství rozvíjet, musí se otevřít. Je potřeba v anonymizované podobě zpřístupnit co nejvíce dat. Za dobrý start bychom považovali data CERMATu a České školní inspekce. Tato data pak mohou pomoci výzkumníkům z oboru i mimo něj a mohou výrazně snížit potřebu dalších průzkumů na školách.
  • Ministerstvo by mělo zlepšit svou komunikaci. Personál škol se často ani nemá jak dozvědět o tom, že se mění pravidla, kterým je třeba se přizpůsobit, případně se to dozví příliš pozdě. To platí i pro velké reformy. Ministerstvo by mělo zlepšit jak komunikaci, tak i faktickou spolupráci na změnách.

Doporučení jsou plně v kompetenci ministra, není třeba je řešit na vládě, nevyžadují zásadní rozpočtové změny a mají potenciál řádově zjednodušit a zlepšit život učitelů i žáků.

 

Zúčastnili jsme se kulatých stolů v rámci Strategie 2030+, kterou připravuje MŠMT

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v současné době připravuje dokument Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+, který by měl definovat hlavní priority a témata v oblasti vzdělávání v dlouhodobějším horizontu, včetně opatření, která by měla vést k jejich naplnění. Při této příležitosti Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy iniciovalo setkání odborníků z praxe a zástupců různých stakeholderů v oblasti vzdělávání, kterých se zúčastnili také zástupci Pirátské strany. Zároveň chceme iniciovat setkání s expertní skupinou, která má přípravu Strategie 2030+ na starosti a prodiskutovat dílčí témata a priority, které by měly být ve strategickém dokumentu obsaženy.

 

Chystáme přípravu návrhu podoby maturity a vytvoření platformy v PSP ČR

Plánujeme do konce roku vytvořit v PSP ČR platformu a společně s dalšími stranami jednat o nové podobě maturity a testování. Při této příležitosti uspořádáme během podzimu v Poslanecké sněmovně seminář s názvem Budoucnost maturit v ČR, nad kterým převzal záštitu sněmovní školský výbor. Jak již název napovídá, seminář se bude zaměřovat na možné podoby a nastavení maturity, a to i s přihlédnutím k tomu, jak je maturita nastavena v zahraničí. V rámci semináře plánujeme přizvat zástupce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a odborníky z praxe. Bližší informace o termínu konání, speakerech a náplni semináře budou aktualizovány.

 

Zahájili jsme práce na přípravě návrhu nastavení platu učitelů

Zvyšování platu učitelů je jednou z našich priorit, kterou se zabýváme dlouhodobě. Pokud chceme zvyšovat kvalitu vzdělávání, je třeba zlepšit podmínky učitelů, a to i ve smyslu platového ohodnocení, které je v současnosti stále nízké. Právě platové ohodnocení je jednou z příčin nízké atraktivity profese, nízkého zájmu o pracovní uplatnění, i odchodů z profese. Adekvátní platové ohodnocení umožní zvýšení atraktivity učitelské profese, sníží riziko odchodu učitelů, přispěje k jejich lepším výkonům i zvýšení kvality pedagogické činnosti a výuky. Proto chceme připravit vlastní návrh, který by zlepšil podmínky platového ohodnocení učitelů, včetně startovních platů při vstupu do profese.

 

Připravujeme pirátské vize pro oblast vysokého školství a sportu

Na začátku dubna jsme představili naše vize pro oblast regionálního školství a na co je třeba se zaměřovat, pokud chceme zvyšovat kvalitu vzdělávání. V současnosti probíhá příprava hlavních témat pro rozvoj oblasti vysokého školství a sportu.

 

Chceme se do budoucna více zaměřovat na problematiku ústavní výchovy

V souvislosti s novelizací zákona č. 109/2002 Sb. o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů plánujeme předložit pozměňovací návrh k dobrovolným pobytům v diagnostických ústavech.

 

Děkujeme, že jste dočetli až sem. Více informací o resortním týmu jako takovém se dočtete na Pirátském webu.

Pěkné letní dny přeje celý resortní tým pro oblast školství.

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.