Interní newsletter: Prázdniny jsou tady! (zpět)

Ahoj všem Pirátkám a Pirátům,

posíláme Vám pravidelnou dávku informací.

🧑‍🤝‍🧑 CF: Hlasujeme o dalším vedení Personálního odboru!

👉 Bylo zahájeno hlasování v rámci jednání CF 12/2023 Volba vedoucího Personálního odboru.
👉 Záznam ze středeční diskuze kandidátů je ke shlédnutí zde.
👉 Hlasovat můžete do pondělí 3.7. do 20:00.

 

Kde jsme vidět? 👁️👀👀👁️

Piráti jednohlasně podpořili manželství pro všechny.
Duhové rodiny se každý den potýkají se zbytečnou diskriminací ze strany zákona – nemají nárok na vdovské a vdovecké důchody, společné jmění ani dávky sociální podpory. Často společně vychovávají děti, ale zákon jim neumožňuje osvojení i druhým partnerem. Poslanecká sněmovna dala v prvním čtení zelenou manželství pro všechny. Jsme tak zase o krok blíž k narovnání práv duhových rodin, za které bez přestání bojujeme.

Prosadili jsme navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun pro rodiče dětí narozených po 1. lednu 2024. Jak upozornila Olga Richterová, aktuální podoba návrhu, která prošla ve středu vládou, ale není spravedlivá k dětem narozeným před stanoveným datem. Piráti proto navrhli změnu, na které ale bohužel nebyla v koalici shoda.

Méně papírování, více domácích marmelád či cukroví. Piráti představili návrh na ulehčení života domácím malovýrobcům Piráti na setkání pořádaném Olgou Richterovou představili novou metodiku, která usnadní legální prodej občasným malým výrobcům sezónních produktů. Metodika je součástí Antibyrokratického balíčku II ministra pro legislativu Michala Šalomouna, který 14. června schválila vláda. Jeho cílem je zjednodušit život podnikatelům, živnostníkům i občanům, konkrétně snížit, nebo zmírnit množství nadbytečných a zatěžujících povinností.

Ministr Lipavský vládě předložil novou Bezpečnostní strategii a návrh o zařazení dalších osob na vnitrostátní sankční seznam. Období míru v Evropě skončilo. Česko musí být dobře připraveno na všechny možnosti, hrozby a výzvy spojené s Ruskem a Čínou. Vláda proto na návrh pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského schválila novou Bezpečnostní strategii a zároveň zařazení dalších dvou osob na vnitrostátní sankční seznam.

Média bez vlivu oligarchů a politiků a pokrok proti špehování osobní komunikace v jednom týdnu! Ve výboru Evropského parlamentu pro vnější trh a ochranu spotřebitele (IMCO) došlo ke schválení pozměňovacích návrhů hned u dvou předpisů na kterých pracuje europoslanec Marcel Kolaja. Akt pro svobodná média a nařízení zavádějící tzv. chat control jsou teprve na začátku projednávání, už nyní se v nich ale díky Kolajovi objevuje jasná pirátská stopa. Více zde.

V tomto týdnu došlo v rámci trialogu o Evropské digitální identitě k zásadnímu posunu v návrhu eIDAS 2.0, který bude dbát na soukromí a uživatelům poskytne přátelskou elektronickou peněženku na průkazy a certifikace všeho druhu. Mikuláš Peksa, který na návrhu pracuje, zdůrazňuje, že současná podoba nařízení klade větší důraz na ochranu soukromí a zabraňuje špehování. Více zde.
V Evropském parlamentu neformální skupina Legalise it EP, spoluvedená Mikulášem Peksou pořádala konferenci “Legalizace konopí pro osobní potřebu: sdílení osvědčených postupů”. Cílem konference bylo poskytnout veřejnosti i zákonodárcům přehled o tom, co se v této oblasti politiky chystá z legislativního hlediska a sdílet příklady dobré praxe.

 

🍏Republikové předsednictvo

Konečně známe místo konání dalšího CF! Zasedání Celostátního fóra proběhne 13.-14. ledna 2024 v Brně. Svolání zveřejnil předseda strany na fóru.

Začíná organizace další ideové konference Kompas, která se uskuteční na jaře 2024. Více informací nalezneš zde a pokud se chceš zapojit s přípravou, tak kontaktuj Davida Františka Wagnera.

 

🏕 PIRÁTSKÝ LETNÍ KEMP 2023

🏕 PIRÁTSKÝ LETNÍ KEMP 2023
15. - 22. 7. 2023
Máme spoustu místa na stany.
Více informací včetně ceníku a přihlášky najdeš na webu.

🎓 Záznamy a pozvánky na události najdeš na: https://sako.pirati.cz.

 

📎 Administrativní odbor 📝

Nástěnka je nový, jednoduchý a velmi užitečný nástroj pro rychlé předávání personalizovaných informací z orgánů strany, oblastních sdružení a týmů. Přihlas se na https://nastenka.pirati.cz/, nastav si odběry a sleduj, co se kde děje.

Organizační tým mimořádného volebního CF 2023 v Praze.
Sestavujeme organizační tým volebního CF 2023.
Pokud se chceš stát členkou nebo členem našeho týmu, napiš nám sem.
Předem děkujeme za všechny pomocné ruce.

Vnitrostranická volební kalkulačka pro Eurovolby.
Probíhá sběr otázek pro vytvoření volební kalkulačky pro primárky do eurovoleb.
Pojďte se podílet na sběru otázek. Můžete je vkládat do tohoto vlákna.

Kalendář CF.
CF má nový kalendář, kde naleznete konce lhůt všech jednání a probíhající hlasování. Pokud chcete být stále v obraze, tak si můžete nastavit odběr kalendáře tím, že si do Vašeho stávajícího přidáte přes tlačítko plus “jiný kalendář pomocí URL” a zadáte tuto adresu webcal://mrak.pirati.cz/remote.php/dav/public-calendars/7SGKz9eAYsQW3Z4L/?export.

 

📌 Technicky odbor

Zveme vás na hybridní konferenci TO tuto neděli 2. července od 13:00 v pražské PiCe / online. Zapojte se s námi do diskuze a přihoďte svůj názor o plánech a vizi tech. odboru na následující období.

Helpdeskář Martin Kučera je k ruce už úplně všude, nově i na telefonu 778 702 711. V běžné pracovní době (Po-Pá 8-17h) mu můžete volat s čímkoliv.
Martin (nebo jiný člen TO) vám poradí i s řešením nešvaru poslední doby; s pirátskými maily a aliasy.

Na závěr tu máme update týdne a chloubu našich tvrdě makajícíh vývojářů:
- Chobotnice naplnila svou hlavní úlohu a plně nahradila staré systémy pro práci s lidmi!
- Spustili jsme Nástěnku; nový notifikační systém, který vládne všem a vyhraje i vaše srdce.

PODROBNOSTI A DALŠÍ NOVINKY NAJDETE VE ZPRAVODAJI TO.

 

-------------------------------

Jakub Dedek
Česká pirátská strana
Personální Odbor
jakub.dedek@pirati.cz
+420 770 133 644