Interní newsletter: Rodiče mají právo zůstat s dětmi v nemocnici (zpět)

Ahoj všem Pirátkám a Pirátům,

posíláme Vám pravidelnou dávku informací.

🧑‍🤝‍🧑 CF: jednáme a hlasujeme!

👉 Hlasujeme jednokolově v jednání CF 9/2023 Distanc.
👉 Hlasujeme v jednání CF 13/2023 Pozice Pirátské strany k Pavlu Blažkovi. Jde o první kolo z možných dvou, vyberte vše, co je pro Vás přijatelné.
👉 Již ve čtvrtek 22.6. nám končí lhůta na navrhování kandidátů na vedení Personálního odboru. Navrhovat může skupina členů, RV i RP.

Mimořádné zasedání celostátního fóra
K primárním volbám do EP bylo svoláno na 16.9. v Praze.
Více informací na fóru nebo již brzy na webu.

 

Kde jsme vidět? 👁️👀👀👁️

Narovnáváme prostředí v naší zemi, bráníme vzájemnému prorůstání politiky, velkých mediálních domů a obchodních koncernů – Poslanecká sněmovna dnes finálně schválila návrh Jakuba Michálka, který zamezí střetu zájmů u vysoce postavených politiků. Zákon zavádí skutečnou vymahatelnost v případě, že politik vlastní mediální domy nebo pobírá dotace a zároveň je členem vlády.

Piráti dál prosazují definici znásilnění, která pomůže co nejvíce obětem. Tedy takovou, která bude založená na chybějícím souhlasu, protože sex bez souhlasu je znásilnění. Současné návrhy Ministerstva spravedlnosti, které definují znásilnění tak, že oběť musí vyjádřit svůj nesouhlas, nejsou pro ochranu obětí sexualizovaného násilí dostatečné. Při útocích totiž ve většině případů dochází k paralýze a časté jsou i případy vztahového násilí, kdy se oběť nebrání, neboť z minulost ví, že by to situaci ještě zhoršilo.

Putinův režim útokem na Kachovskou přehradu pokračuje ve svých válečných zločinech. Ministerstvo zahraničí pod vedením Jana Lipavského proto posílá Ukrajině mimořádnou pomoc ve výši deseti milionů korun na pomoc s evakuací civilistů a s důsledky zničení přehrady. Ukrajina potřebuje naši pomoc!

Za zlepšením práv rodičů a dětí v nemocnicích stojí i Piráti. Na nové metodice Ministerstva zdravotnictví, která popisuje přítomnost rodičů během hospitalizace jako součást standardu, se ve velké míře podílela i Olga Richterová a náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Rodiče nejsou návštěva. Rodiče patří k dětem.

Vláda schválila v pořadí druhý antibyrokratický balíček ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády Michala Šalomouna. Jde o soubor dalších více než dvaceti opatření, jejichž cílem je zjednodušit život podnikatelům, živnostníkům i občanům. Sníží nebo zmírní množství nadbytečných a zatěžujících povinností, které jim ubírají čas i energii.

Česká republika je o krok blíž k ustavení institutu dětského ombudsmana. Michal Šalomoun poslal do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona o veřejném ochránci práv. Napravujeme tak nedostatky, které vůči dětem, respektu i dodržování jejich práv jako ČR máme. Navazujeme tím také na dobrou praxi v zemích kolem nás.

Evropský parlament schválil Akt o umělé inteligenci, na kterém pracoval i Marcel Kolaja. Do schválené podoby legislativy se podařil dostat například zákaz užívání systémů umělé inteligence, které dokážou v reálném čase na základě záběrů z kamer rozpoznat obličej a přiřadit jej ke konkrétní osobě.

Pirátští europoslanci v tomto týdnu podpořili finální znění nařízení o bateriích a jejich recyklaci. Nová legislativa zavádí přísnější požadavky pro udržitelnější, odolnější a výkonnější baterie. Podle Mikuláše Peksy jde přednostně o podporu cirkulární ekonomiky a snížení dopadu na životní prostředí a společnost ve všech fázích životního cyklu baterií.

 

Personální odbor

🏕 PIRÁTSKÝ LETNÍ KEMP 2023
15. - 22. 7. 2023
Máme 2 poslední chatky bez soc. zař. + spoustu místa na stany.
Více informací včetně ceníku a přihlášky najdeš na webu.

🎓 Záznamy a vzdělávací události najdeš na: sako.pirati.cz

LARP 2
22.-24.9.2023
Nový formát lídrovského kurzu. Víkend na chalupě s lektorem Filipem Vítkem se zaměřením na autentické vůdcovství a kmenový leadership.

⚠️ KOMPOT - CON Podzim 2023
18.11. 2023 - Prostor NOD, Praha

KOMPOT - CON je konference pirátských krajských a komunálních politiků a političek, a také událost na které nesmíš chybět, pokud jsi aktivní Pirát nebo Pirátka a chceš se seznámit s kolegy a kolegyněmi napříč ČR! Mrkni na připravovaný program.

 

🍏Republikové předsednictvo

Novela čl. 2 stanov
Republikové předsednictvo vzalo na vědomí přetrvávající zájem členů na novele článku 2. stanov a uložilo odborům poskytovat podporu aktivitám směřujícím ke konsensuálnímu návrhu.

 

📎 Administrativní odbor 📝

Harmonogram primárních voleb do EP:
👉 Kandidáty na lídra lze navrhovat do 10.8. 2023,
👉 Kandidáty do čela (2-5) lze navrhovat do 17.8. 2023,
👉 16.9. 2023 proběhne volební zasedání, kde zvolíme lídra i čelo,
👉 Kandidáty na další pozice bude možno navrhovat ještě do 24.9. 2023,
👉 Od 6.10. do 9.10. a od 13.10. do 16.10. budeme hlasovat o dalších kandidátech.
👉 17.10. 2023 by tak kandidátní listina měla být uzavřena.
👉 Opět jsme aktualizovali vyhlášku k CF - byly upřesněny podmínky pro kandidátské medailonky. (link= pi2.cz/syeg)

Registr smluv
Připomínáme, že máme nový registr smluv do kterého může smlouvy ke zveřejnění nahrávat každý! Postupujte přitom prosím podle návodu.

 

📌 TO - nástěnka

Nástěnka vpuštěna do produkce a volného užívání!
Podrobnosti a další novinky najdete na webu TO.

 

🇸🇰 Slovenští piráti potřebují pomoc! 🇸🇰

Zahraniční odbor hlásí, že slovenští Piráti jdou poprvé v historii už nyní v září do parlamentních voleb a potřebují naši pomoc!

Kandidovat kdekoli není nikdy levné, tím méně na Slovensku, kde je systém nastaven tak, aby ze začínajících stran vysál všechny peníze a zničil je. Pokud byste tedy měli možnost přispět, slovenští kolegové a kolegyně budou rozhodně rádi za každý příspěvek. Za ZO moc díky, Michal. https://dary.pirati.cz/projekty-kampane/podporme-piraty-na-slovensku-ve-volebni-kampani/

 

-------------------------------

Jakub Dedek
Česká pirátská strana
Personální Odbor
jakub.dedek@pirati.cz
+420 770 133 644