Tým Přímá demokracie: Letní novinky (zpět)

Milí čtenáři newsletteru,
posíláme novinky týmu Přímé demokracie. Mezi hlavní úspěchy patří finalizace připravované korespondenční volby. Obce začínají využívat možnosti souběhu voleb a referend, kterou jsme prosadili pozměňovacím návrhem. Nyní je naším úkolem upozornit na rizika připravovaného zafixování senátních volebních obvodů výčtem obcí v ústavním pořádku a prosadit kvalitní volební systém pro senátní i prezidentské volby. Na konci newsletteru naleznete informace, jak se zapojit.

Podpořili jsme možnost korespondenční volby

Občané jsou o krok blíže k možnosti účastnit se voleb prezidenta republiky a voleb do Poslanecké sněmovny korespondenčně, jsou-li právě v zahraničí. Absence korespondenční volby trápí zejména občany, kteří jsou daleko od zastupitelských úřadů, dlouhodobě na tento stav upozorňují čeští studenti, vědci i zaměstnanci působící v zahraničí. Nejde přitom o nic neobvyklého, korespondenční volba je možná ve 24 zemích Evropské Unie. Návrh spolupředložený a připomínkovaný Piráty byl důkladně projednán na zasedání pracovní skupiny za účasti zástupců parlamentních stran a Ministerstva vnitra. Využít korespondenčních voleb by občané v zahraničí mohli již v roce 2021.

 

Jsme proti zafixování současných senátních volebních obvodů v ústavním zákoně

Nesouhlasíme s připravovaným vládním návrhem na změnu ústavy a přijetí ústavního zákona, který zafixuje volební obvody do senátu výčtem obcí. Pokud bude tato změna přijata, vyústí v postupné oslabování rovnosti hlasu v senátních volbách. V současném systému je v souladu s nálezem Ústavního soudu přípustná odchylka nejvýše 30% mezi jednotlivými obvody. Pokud budou obvody zafixovány ve své stávající podobě, která již tak brzy přestane tomuto požadavku odpovídat a nadto nedělí obvody do logických celků, ale je výsledkem postupného posunování, v řádu několika let se dostaneme do bodu, kdy bude mít hlas jednoho občana menší než poloviční význam oproti hlasu jiného občana. Tuto změnu proto považujeme za nekoncepční a nevhodnou i z ústavněprávního hlediska.

 

Zpracovali jsme návrhy zdokonalující jednací řád

V připravované novele jednacího řádu jsme připravili vylepšení, která zefektivní chod Sněmovny.


  • Upravujeme pravidla pro jednání komisí a definujeme paritu, počet členů komisí je tedy výslovně stanoven celým násobkem počtu poslaneckých klubů.

  • V souvislosti s paritou se snižuje minimální počet členů kontrolních orgánů ze 7 na 5 (vhodné zejména tehdy, když bude Sněmovna obsazena méně kluby).

  • Pro námitku vůči návrhu na odlišný čas vyčleněný pro 3. čtení a prodloužení hlasování po 19. hodině prosazujeme minimální počet 20 poslanců nebo dvou klubů, které mají v součtu alespoň 20 poslanců.

  • Zakotvujeme přednost hlasování o opakování druhého čtení před hlasováním o návrhu na zamítnutí ve třetím čtení, což odstraní výkladovou nejednotnost.

  • Zavádíme mechanismus pro projednávání odůvodněných stanovisek ve věci porušení subsidiarity u aktů Evropské unie. Protože jde o důležitou pravomoc, usnesení výboru by bylo považováno za vyjádření Sněmovny až tehdy, kdy stanovisko Sněmovna neprojedná.

 

Navrhujeme přímou volbu do správních rad

V reakci na nález Ústavního soudu, kterým se ruší dosavadní systém volby členů správních rad zaměstnaneckých pojišťoven jsme připravili návrh na jejich přímou volbu.

Návrh Petra Třešňáka v souladu s judikátem spravedlivě reprezentuje všechny pojištěnce v podobě přímé volby. Piráti preferují elektronický způsob volby do správních rad s doplňkovou možností volit korespondenčně.

Dozor nad těmito volbami by měl Český statistický úřad, který je jako nezávislá instituce nejlepším možným místem k realizaci elektronických voleb.

 

Souběžné konání referenda s volbami využily již tři obce

Uběhly čtyři měsíce od uzákonění pirátské reformy místních a krajských referend, která umožnila, aby se volby a referenda mohly konat ve stejnou dobu a ve stejných volebních místnostech. Nový souběh místních referend od té doby již ušetřil třem obcím náklady na jejich konání a přispěl k vyšší účasti na hlasování.

Změnu právní úpravy místních referend se podařilo prosadit v březnu tohoto roku. První obce a kraje tak mohly využít možnosti beznákladového konání referenda během květnových voleb do Evropského parlamentu. Možnosti souběhu využily v termínu voleb do Evropského parlamentu obce Holubice, Měchenice a Lovčice. U referend v Měchenicích a Lovčicích byla účast lehce přes 61 % oprávněných hlasujících, zatímco v Holubicích hlasovalo 64 %. Rozhodnutí přijatá v těchto referendech tak byla platná a závazná. V Měchenicích si občané odsouhlasili výstavbu nového supermarketu Lidl. V Lovčicích si zase místní odsouhlasili opravu silničního průtahu obcí a v Holubicích podpořili výstavbu kasina.

 

Připravujeme alternativní hlasování pro volbu prezidenta

Poslanec František Navrkal připravuje jednokolový systém alternativního hlasování pro volbu prezidenta republiky. Bude založen na irském systému prezidentské volby s dílčími vylepšeními (mezi hlavní z nich patří odstranění povinnosti seřadit alespoň 3 kandidáty).

Jednokolový systém přinese nejen úsporu času a peněz, ale odpadá u něj také problematická nižší účast u druhého kola a za určitých podmínek mírně preferuje konsenzuálnější kandidáty. Ti lépe reprezentují názor voličů, jejichž kandidát zvolený na prvním místě neuspěl, ale další preferovaný ano.

 

Připojte se ke skupině na fóru

Pro diskuzi a detailní informace si můžete zažádat o členství v pracovní skupině Přímá demokracie. Žádost vytvoříte po přihlášení kliknutím na svoje přihlašovací jméno v pravé horní části diskuzního fóra. Následně zvolíte uživatelský panel. Zde v záložce skupiny zvolíte pracovní skupinu Přímá demokracie a můžete odeslat žádost. Členství je určeno primárně pro členy strany a spolupracovníky skupiny.

 

------
Více informací o týmu Demokracie naleznete na jeho stránce a na diskuzním fóru. Materiály jsou k dispozici ve sdílené složce.