Interní newsletter: Koppl out (zpět)

Ahoj Piráti a Pirátky,

Posíláme jednu z posledních dávek newsletteru z nalodění.
Už jsme se přepli do chobotnice a to radikálně změní náš interní newsletter, snad již před prázdninami.

📦CF📦

Čeká nás krásný víkend, tak si ho hned na začátek můžeme zpestřit třemi hlasováními:

V hlasování CF 5/2023 volíme nového vedoucího Mediálního odboru.

V hlasování CF 6/2023 můžeme schválit či zamítnout Výroční zprávu předsedy strany.

A v hlasování CF 7/2023 volíme další kandidáty do RV v dovolbě.

V prvním hlasování volíme kandidáta nebo vhazujeme prázdný lístek, ve druhém vybíráme jednu ze dvou možností (Pro či Proti) a ve třetím hlasujeme jednotlivě o všech 27 kandidátech, na každého kandidáta směřuje samostatná otázka, kde určíme, jestli je pro nás kandidát do RV přijatelný nebo ne a vhodíme mu tak prázdný lístek. Čeká nás proto 27 otázek, podle počtu kandidátů.

Hlasujeme do pondělních 20 hodin.

📝Nová tabulka volebního dohledu RV📝

První zasedání nového RV proběhlo minulý víkend v Přerově. Kromě objevu krásného pirátského centra PePř jsme ustanovili nové členy volebního dohledu pro jednotlivé kraje. V běhu jsou již eu-primárky a krajské i senátní volby se také blíží. Tabuka na mraku zde.

Foto nového RV.

Kde jsme vidět? 👁️👀👀👁️

Vláda na návrh Ivana Bartoše schválila zahájení práce na eDokladech. Digitální alternativa plastových průkazů bude sloužit k prokázání a ověření totožnosti bez nutnosti předložení fyzických dokladů a umožní uživateli rozhodnout o tom, jaké údaje o sobě sdílí. eDoklady by měly začít fungovat už na konci letošního roku.

Poslanecká sněmovna za podpory Pirátů schválila klíčové novely zákonů o České televizi a Českém rozhlase. Výrazně jsme tím posílili nezávislost a stabilitu těchto veřejnoprávních médií, což je důležité zejména v dnešní době, kdy mnozí útočí na nestrannou žurnalistiku obecně.

CBD se zakazovat nebude! Situaci jsme řešili společně s premiérem Petrem Fialou, ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou, ministrem pro legislativu Michalem Šalomounem a národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem. Shodli jsme se, že stopka na CBD teď v platnost nevstoupí. Naopak najdeme společně řešení, které bude ku prospěchu všech.

Jakub Michálek shromáždil ve spolupráci s dalšími předsedy koaličních klubů podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny ke střetu zájmů. Pirátským cílem, který ovšem hnutí ANO dnes ve Sněmovně opět vyobstruovalo, je skutečná vymahatelnost zákona v případě, kdy je vysoce postavený politik zároveň vlastníkem mediálních domů nebo pobírá veřejné zakázky. Návrh zároveň znemožní obcházení zákona převodem majetku do svěřenských fondů a vrací možnost nahlížet do majetkových přiznání politiků a kontrolovat jejich příjmy ze strany občanů.

Pirátská senátorka Adéla Šípová prosazuje rozšíření zákazu vstupu do heren na lidi v exekucích. Tvrdý hazard nesmí být záležitostí nouze a závislosti. Lidem v dluhových pastech je potřeba citlivě a odborně pomáhat. Na „automatech“ si již nyní nemohou zahrát osoby, které pobírají dávky v hmotné nouzi, jsou v úpadku či u kterých to například nařídil soud.

Nejnovější díl Reflektoru Jakuba Michálka se věnuje koaličnímu protidluhovému balíčku. V kampani jsme slíbili, že zastavíme zadlužování země, a to také plníme.

Vláda na podnět ministra zahraničních věcí Jana Lipavského zrušila smlouvy z dob komunistického režimu, na základě kterých Ruská federace využívala bezplatně desítky pozemků v Česku. Bezplatné užívání pozemků Ruskem by mělo být nahrazeno užíváním na základě nájemních smluv, aby nedocházelo k bezdůvodnému obohacování.

Daniel Köppl byl i přes opakované obstrukce ze strany hnutí ANO odvolán z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Zákon týkající se fungování RRTV hovoří jasně o tom, že členové Rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. Na střet zájmů Daniela Köppla, který i veřejně v prezidentské kampani vystupoval jako člen marketingového týmu Andreje Babiše, působí mimo jiné jako poradce 1. místopředsedy ANO Karla Havlíčka a v minulosti obdržel od ANO peníze z jejich volebního účtu k senátní kampani, upozornila již v lednu Olga Richterová. Od té doby také za Piráty odvolání Köppla ve Sněmovně prosazovala.

🫂CF 2024?🤝🏽

Letošní CF je již za námi a můžeme se naplno vrhnout do příprav toho dalšího. Chcete, aby se CF 2024 konalo ve vašem kraji? Jsou u vás lidé ochotni se ujmout jeho organizace? Pokud ano, ozvěte se na na email denisa.horakova@pirati.cz a vše spolu dohodneme.

🎓 Pozvánky na události:📚

Transformace energetiky

22. 5. 17:00 - 19:00

ŠPiCe - Pirátské centrum Brno + PiTube

Pirátský Institut π pořádá seminář pro veřejnost s diskuzí:

Jádro nebo obnovitelné zdroje? Kolik fosilních zdrojů budeme potřebovat pro zajištění stability sítě a jak dlouho ještě? Určí odchod od uhlí zákony nebo trh? A na jakých mechanismech to závisí?...

Web akce
Informační leták
Facebook událost

Lídrovský kurz!

10.-11. června, PiCe Praha
Nabízíme další termín oblíbeného kurzu na rozvoj lídrovských dovedností.
Těší se na vás lektorský tým v silném složení: Marek Vích, Olga Richterová, Šimon Steffal a Michal Zachar.
Více na webu, včetně možnosti registrace.
Už je volných pouze 5 míst.
Informační letáček zde.

⚠️ Doplňujeme, že po prázdninách plánujeme upgrade na LARP II a tento červnový LARP je velmi pravděpodobně poslední možnost potkat se s výše uvedeným týmem lektorů.

🎓 Záznamy:

Jak strategicky plánovat a řídit ve městech
Strategie a koncepce, příprava a řízení strategií, práce s projekty, vazba na rozpočet, data a indikátory, příklady z praxe, nástrahy. Postup ve Zdravých městech, diskuse.
Záznam + prezentace:

🎓 Další záznamy a vzdělávací události najdeš na: https://sako.pirati.cz

🏕 PIRÁTSKÝ LETNÍ KEMP 2023
15. - 22. 7. 2023
Zveme všechny pohodové Piráty, Pirátky a Pirátčata na týden s dalšími Piráty a jejich rodinami v kempu u rybníka v České Kanadě.
Týden v přírodě plný her, přednášek a odpočinkových aktivit jak pro děti, tak dospělé.
Více informací včetně ceníku a přihlášky najdeš na webu.

🔧To novinky🔧

📢 PROBÍHÁ ÚDRŽBA ⚠️🔧
V důsledku rekonstrukce infrastruktury může v následujících týdnech docházet k výpadkům. Děkujeme za trpělivost!

Podrobnosti, předchozí novinky, nebo například záznamy z proběhlých školení najdete ve Zpravodaji TO:

Krásný víkend,

Matěj Kubíček