Resortní tým Práce a sociální věci: Jarní newsletter ze sociální oblasti (zpět)

Milé pirátky a piráti,
příznivkyně a příznivci,

hlásíme se Vám v čase jarním se shrnutím toho nejdůležitějšího ze sociální oblasti.

Rodičovská

V současné ekonomické situaci je výše rodičovského příspěvku zcela nedostačující - rodiče měsíčně čerpají nejčastěji 7-9 tisíc Kč. Inflace z něho od posledního navýšení (2020) ubrala 97 tisíc a je potřeba ho valorizovat. Za Piráty Olga navrhla, aby se zvýšil na 350 tisíc, s valorizací dle vývoje průměrné mzdy. Shodu na navýšení se nám podařilo dojednat! Kromě toho jsou připravované sousedské dětské skupiny a také podpora výstavby a rekonstrukcí škol a školek.

Vnitřní připomínky na sousedské dětské skupiny

Olga a Zuzana společně pomohly, aby se návrh sousedských dětských skupin (inspirovaný německými Tagesmutter) dostal do vnitřního připomínkového řízení na MPSV. Návrh se zatím vypořádává, aby mohl jít do meziresortu a potom na vládu. Plánovaný termín účinnosti této změny je od ledna příštího roku, tak aby se brzy naskytla rodinám s dětmi alternativa pro předškolní vzdělávání. Funguje to např. v Německu nebo Rakousku, chceme sousedské dětské skupiny i u nás!

Posouváme zákon o podpoře v bydlení

Do připomínkového řízení šel z kraje jara i návrh zákona o podpoře v bydlení, a to hned na dvou ministerstvech - MPSV i MMR. Řeší se především fungování tzv. kontaktního místa pro bydlení, tedy místa, které bude poskytovat poradenství s bydlením. Takovým kontaktním místem budou obecní úřady v obcích s rozšířenou působnosti. Již brzy se celý návrh objeví v mezirezortním připomínkovém řízení. Představuje jeden díl z mozaiky podpory bydlení.

Kulatý stůl proti násilí v sociálních službách

Na konci dubna pořádala Olga ve spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR kulatý stůl ve Sněmovně na téma násilí v sociálních službách. Události se zúčastnili jak zástupci z MPSV, tak i z řad krajů a např. kancelář veřejného ochránce práv, tj. ombudsmana.
Olga a Zuzana se účastnily přípravy navrhované změny ohledně absolvování úvodního kvalifikačního kurzu pracovníka v sociálních službách. Nově by měli pracovníci povinnost část vzdělávání absolvovat do 3 měsíců, doposud mohli až rok a půl pracovat bez nutné kvalifikace.

Transpozice work-life balance (WLB) směrnice

V průběhu dubna schválila vláda návrh zákona, pomocí něhož dochází k transpozici dvou důležitých směrnic EU - o transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách v EU (TPWC) a o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob (WLB). Bude potřeba změnit celou řadu předpisů, zejména zákoník práce a zákon o státní službě. Zároveň půjde i o úpravu práce z domova (na dálku) a dovolené pro pracovníky na dohody.

Již brzy se ozveme znovu s novinkami ze sociální oblasti.

S přáním všeho dobrého

Olga & Zuzana
s pomocí Týny a Matěje

Více na: piratipracuji.cz