Interní newsletter: 🔔🔔Protidluhový balíček🔔🔔 (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

Zasíláme novinky z týdne, kdy se toho dělo hodně!

🪩Disco s Ivanem🪩

V pátek 12.5. se od 18:30 můžete připojit na DISCO s Ivanem Bartošem. Tématem bude konsolidační balíček a důchodová reforma z pohledu Pirátů. Setkání se uskuteční na PiTube:. Pokud své otázky budete chtít pokládat živě, využijte Jitsi:. Své dotazy však můžete pokládat i písemně zde:. Podrobné informační a komunikační MEMO naleznete na Fóru pod tímto odkazem:.

 

Vydatný týden v 📺

Vláda představila protidluhový balíček. Osekávají se zbytné dotace, plošně snižují náklady na provoz ministerstev, ukončují některé nesystémové daňové výjimky a nastavuje o něco férovější prostředí v daních. Zasazovali jsme se, aby byly co nejméně zatížené domácnosti. S tím se i pojí snaha o co nejcitlivější přístup ke zdanění práce. Prioritou Ivana Bartoše byla levnější výstavba díky nižší DPH, dále levnější byty a nájmy. Podařilo se zachovat i nižší daně na léky, potraviny, bydlení, vodu, teplo, učebnice. Zlevní zelenina a ovoce, jak navrhoval Jakub Michálek, a všechny další potraviny. Zůstala i nemocenská na první tři dny nemoci. Zásadní dále je, že se koalice shodla na zvýšení rodičovského příspěvku pro rodiny s malými dětmi. Dlouhodobě to prosazuje Olga Richterová.

Pokud jde o studenty, zabránili jsme výraznému zdražení kolejí, prosadili jsme zachování současných slev na dopravu. Učebnice a knihy půjdou dokonce do nulové daňové sazby. Taky jsme smetli ze stolu zavedení školného nebo zdanění stipendií.

Zastavení marných a bagatelních exekucí je výhodné jak pro dlužníky, tak i pro celou společnost a stát. Piráti už v minulém volebním volebním období podporovali návrat lidí z dluhových pastí a šedé ekonomiky. Do současné novely zákona se navíc Jakubovi Michálkovi podařilo prosadit online dohled státu nad exekutorským systémem./
Nechceme zákaz výrobků s obsahem CBD. CBD má široké lékařské využití, pomáhá při nespavosti, slouží k regeneraci, vrací chuť k jídlu, uvolňuje od stresu. Jednáme s ministrem zemědělství o tom, jak výrobky s touto látkou za kontrolovaných podmínek ponechat na trhu.

Analytický tým Pirátů podal trestní oznámení v kauze energetického holdingu Malina, v níž přišly o peníze tisíce klientů. Jako první také upozornil například na to, že člen představenstva a akcionář firmy převedl všechny své nemovitosti na příbuzné. Společnost na sebe nově podala insolvenční návrh, Piráti proto požádali dva nezávisle právní experty o rady pro poškozené zákazníky a věřitele.

Domácí násilí je obrovský problém, který rozhodně nehodláme tolerovat. A přestože tento pojem najdeme hned v osmi klíčových zákonech, žádný z nich domácí násilí nijak nedefinuje. To se má brzy změnit! Spoluautorkou návrhu zákona, který jasně definuje, co je domácí násilí a kdo je obětí, je zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, která byla nominována Piráty.

„Epiteton ornans“ neboli ozdobný básnický přívlastek. Tak se někdy používá pojem legitimní očekávání. Viděli jsme to nedávno třeba při projednávání úpravy valorizace penzí ve Sněmovně . Kdy a jak správně tento pojem používat? Poslechněte si nový díl podcastu ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády Michala Šalomouna.

Evropští poslanci na plenárním zasedání přijali nařízení o snížení emisí metanu v odvětví energetiky s cílem dosáhnout plánů EU v oblasti klimatu a zlepšit kvalitu ovzduší. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy je klíčové omezit emise metanu z odvětví ropy, fosilního plynu a uhlí a na biometan po jeho vtláčení do plynárenské sítě, jelikož právě metan je zodpovědný za přibližně 1/3 současného globálního oteplování.

Europoslanci také finálně potvrdili souhlas s ratifikací Úmluvy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácímu násilí. Úmluva tak začne platit na evropské úrovni. Všechny státy EU v tuto chvíli dohodu už podepsaly, šest z nich ale prozatím úmluvu neratifikovalo, mezi nimi i Česko. Podle Marcela Kolaji je ratifikace Úmluvy závazkem ke zlepšení situace obětí násilí.

Europoslanci ve středu schválili plnění rozpočtu EU za rok 2021 pro většinu unijních institucí, s výjimkou Evropské rady. Zpravodajem zprávy o udělení absolutoria unijním institucím byl Mikuláš Peksa, který ocenil, že se téměř všem unijním institucím podařilo dosáhnout vysokého plnění rozpočtu, stejně jako se jim podařilo udržet a zajistit plnou kontinuitu provozu, přejít na digitální řešení a zlepšit podmínky práce na dálku v období pandemie Covidu-19.

Na plenárním zasedání ve Štrasburku také došlo k prodloužení obchodních výhod pro Ukrajinu s cílem posílení tamní ekonomiky. Nově je do návrhu zjednodušujícího vývoz produktů z Ukrajiny zakomponován i ochranný mechanismus, který má rychleji zamezit potenciálnímu kumulování ukrajinských produktů na hranicích. Předejít by se tak mělo nastalé situaci, kdy členské státy omezují dovoz plodin tzv. “na vlastní pěst”. Europoslanyně Markéta Gregorová reakci Polska, Slovenska a Maďarska označila za nelegální.

 

🫱🏽‍🫲RV o víkendu v Přerově, nové jednatelstvo a pracovní skupiny🤝🏻

Zasedání republikového výboru proběhne v sobotu v Přerově, program zde
(PEPŘ - Pirátské epicentrum Přerov Palackého 24)
Již v pátek preparty v Base camp, rezervace od 20 hod.

Výbor ustanovil nové jednatelstvo ve složení Andrej Ramašeuski, Radka Musilová, Olga Richterová, Zdeněk Kubala. Vedoucím jednatelem je Jakub Michálek.

S novým výborem se obměňují také členové pracovních skupin, zapojit se můžete i jako řadový člen, žádné funkce ani nominace nejsou potřeba, stačí být aktivní a mít zájem. Seznam trvalých pracovních skupin zde, aktuality sledujte na zulipu (proklik na zulip vlákno přímo v názvu skupiny).

Dnes končí doba pro navrhování do dovolby RV, hlasovat se bude příští víkend.

 

📚Vzdělávání a záznamy📼

Lídrovský kurz!
10.-11. června, PiCe Praha
Nabízíme další termín oblíbeného kurzu na rozvoj lídrovských dovedností.
Těší se na vás lektorský tým v silném složení: Marek Vích, Olga Richterová, Šimon Steffal a Michal Zachar.
Více na webu, včetně možnosti registrace.
https://poevent.pirati.cz/larp/
Informační letáček zde.

⚠️ Doplňujeme, že po prázdninách plánujeme upgrade na LARP II a tento červnový LARP je velmi pravděpodobně poslední možnost potkat se s výše uvedeným týmem lektorů.

Pozvánky na události:

Jak strategicky plánovat a řídit ve městech
16.5.2023 18:00 - 20:00
Strategie a koncepce, příprava a řízení strategií, práce s projekty, vazba na rozpočet, data a indikátory.
Příklady z praxe, nástrahy. Postup ve Zdravých městech, diskuse.
Školení proběhne na Jitsi.
Informační letáček zde.

Transformace energetiky

22. 5. 17:00 - 19:00

ŠPiCe - Pirátské centrum Brno + PiTube
Pirátský Institut π pořádá seminář pro veřejnost s diskuzí:
Jádro nebo obnovitelné zdroje? Kolik fosilních zdrojů budeme potřebovat pro zajištění stability sítě a jak dlouho ještě? Určí odchod od uhlí zákony nebo trh? A na jakých mechanismech to závisí?...
Web akce
Informační leták

Záznamy:

Péče o obecní pole a lesy

Záznam z workshopu, pořádaného RT Životní prostředí:
Jak neničit obecní pole a lesy, (nejen) pro pirátské zastupitele a radní

Školení hospodářů
Záznam ze školení pro všechny hospodáře najdeš zde:
Hlavním tématem je práce s piroplacením a záměry, náležitostí žádostí a pravidla hospodaření.

Další záznamy a vzdělávací události najdeš na:

PIRÁTSKÝ LETNÍ KEMP 2023
15. - 22. 7. 2023
Zveme všechny pohodové Piráty, Pirátky a Pirátčata na týden s dalšími Piráty a jejich rodinami v kempu u rybníka v České Kanadě.
Týden v přírodě plný her, přednášek a odpočinkových aktivit jak pro děti, tak dospělé.
Více informací včetně ceníku a přihlášky najdeš na webu.

 

🎤Diskuze s kandidáty do vedení mediálního odboru🎤

 

💻novinky z TO:💻

📢 Důležité upozornění: Mezi 0:00 - 03:00 dochází k rekonstrukci naší infrastruktury. V následujících týdnech může docházet k drobným výpadkům a diskomfortu. Děkujeme za trpělivost! ⚠️🔧

🚀 Zpracovali jsme shrnutí dosavadní práce a úspěchů TO v prvním kvartálu. Nezastavujeme a na vývoji našich klíčových systémů neúnavně pracujeme dál. 💪💻

💡 Více se dočtete na našem webu 🌐✨

 

Krásný víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335