Interní newsletter: První květnová dávka informací (zpět)

Ahoj Pirátské bytosti,

posíláme novou dávku informací z uplynulého týdne.

👩🏿‍💼👩🏻‍💼Republikové předsednictvo🧑🏼‍💼

1. Republikové předsednictvo děkuje všem organizátorům a dobrovolníkům, kteří se zapojili do příprav letošního CF v Liberci. Vážíme si toho, že jste věnovali organizaci této události mnoho hodin a zajistili tím hladký průběh jednání. Letošní CF proběhlo skvěle bez větších problémů a všichni jsme si ho náležitě užili.

2. Bylo zahájeno jednání Celostátního fóra ve věci primárních voleb na kandidátku do Evropského parlamentu. Více informací naleznete na fóru:

3. Piráti podepsali smlouvu o spolupráci s hnutím SEN21 a deklarovali tak, že i nadále budeme tvořit společný klub senátorů a senátorek zastávajících liberální hodnoty. Dojde k vzájemné podpoře Přemysla Rabase a Lukáše Wagenknechta. Smlouva bude platná za předpokladu, že Lukáš Wagenknecht uspěje v primární volbě Krajského sdružení Praha.

 

🗳️Dovolba Republikového výboru a zasedání v Přerově🗳️

V běhu je dovolba Republikového výboru, takže pokud nebyl v první volbě zvolen váš kandidát, budete mít druhou šanci. Nominace končí 12. května , tedy můžete navrhnout i zcela nového kandidáta či kandidátku. Zkuste volit skutečně pro vás všechny přijatelné kandidáty, práce je v RV dost, čím více rukou a nohou, tím lépe.

V sobotu 13. května zasedá RV v Přerově, neformální setkání se členy RV je možné již v pátek, sledujte nejlépe vlákno na Zulipu.
Program zasedání naleznete na foru.

Po tomto víkendu by mělo být ustaveno i nové jednatelstvo RV.

 

🧑‍🤝‍🧑CF a AO🧑‍🤝‍🧑

CF

Vedoucí MO
Bylo znovu zahájeno jednání CF 5/2023 k volbě nového vedoucího MO. Pro kandidaturu je nutné získat podporu 35 členů v nominačním vlákně, přiložit kandidátskou řeč a mít úplný a pravdivý medaloinek na lide.pirati.cz

Primárky do europarlamentu
V jednání CF8/2023 byly zahájeny primárky k eurovolbám, jednání bude pokračovat do 14. září, zvlášť budeme hlasovat o lídrovi, čele (2.-5. místo) a zbytku kandidátky.

Neschvalování finanční zprávy
Na zasedání celostátní fórum schválilo jedinou změnu stanov a s ní spojené úkoly Celostátní fórum již nebude schvalovat výroční finanční zprávu, ale součástí výroční zprávy předsedy strany bude i informace o finančním zdraví strany.

Výroční zpráva předsedy
Projednáváme výroční zprávu předsedy, která byla představena na CF.
Alternativní a dodatečné návrhy lze předkládat do 8.5.

Registr smluv
Máme nový registr smluv, který slouží k evidenci i transparentnímu informování o smlouvách uzavřených Pirátskou stranou s dalšími subjekty.
Evidovat a editovat své záznamy mohou všichni členové strany za podmínky dodržení všech pravidel.

 

Mluvící hlavy🗣️🗣️🗣️

Poslankyně Klára Kocmanová jako členka Podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí převzala petici za nápravu definice znásilnění, kterou podepsalo bezmála 16,5 tisíce lidí. Piráti úpravu prosazují už od minulého volebního období a jejich cílem je připravit takovou variantu,
která ochrání co nejvíce obětí a bude aplikovatelná i na případy, které současná definice nepokrývá.

Ministr zahraničí Jan Lipavský se ve Washingtonu D.C. setkal s ministrem zahraničních věcí Spojených států Antony J. Blinkenem. Oba představitelé se shodli, že vztahy mezi Českem a Spojenými státy nebyly nikdy silnější. Posílení bilaterální vztahů vidí také v pokračování podpory Ukrajiny bránící se ruské agresi, v oblasti energetické bezpečnosti, přístupu k Číně, Taiwanu a Indo-Pacifiku.
U příležitosti setkání bylo zveřejněno společné prohlášení ke svobodě médií.

V sobotu 29. dubna proběhl v libereckém Domě kultury pirátský svátek demokracie – jednání Celostátního fóra. V tomto roce bylo nevolební, tedy nedošlo na něm ke změnám ve vnitrostranických funkcích. Členky a členové zhodnotili dosavadní práci s výhledem do budoucna na všech úrovních politiky. Schválili také jednu z navrhovaných změn stanov, konkrétně odbourání stranické byrokracie při schvalování finanční zprávy. Předseda Pirátů Ivan Bartoš dále odprezentoval svou výroční zprávu za rok 2022.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová vyhrála na konci minulého roku pravomocně soudní spor s dezinformátorkou Nelou Liskovou, která o ní vědomě šířila poškozující lži na internetu. Soud dezinformátorce nařídil zaplatit pokutu ve výši 50 tisíc korun. Olga Richterová darovala odškodné v plné výši neziskovým organizacím, které bojují s dezinformacemi, násilím, či podporují mediální vzdělávání na školách.

Pirátská delegace v Evropském parlamentu představila vlastní soubor protikorupčních pravidel pro transparentnější budoucnost této evropské instituce. Reagovali tak na plán zveřejněný předsedkyní EP Robertou Metsolou, který však není podle pirátských europoslanců dostatečný. Konkrétně Piráti navrhují prohloubení registru schůzek s lobbisty či přiznání majetku úředníků na začátku a na konci mandátu, pravidelný audit výdajů z rozpočtu europoslanců, ale i obecně lepší dostupnost a přehlednost těchto údajů.

 

Kancelář strany pořádá školení hospodářů

Kancelář strany zve všechny hospodáře na školení, které proběhne ve čtvrtek 11.5.2023 v 17:00 na https://jitsi.pirati.cz/skolenihospodaru. Hlavním tématem bude práce s piroplacením a záměry, náležitostí žádostí a pravidla hospodaření. Ze školení bude dostupný záznam.

 

📚Pozvánka na vzdělávání📚

Lídrovský kurz!
10.-11. června, PiCe Praha
Vypisujeme další termín oblíbeného kurzu na rozvoj lídrovských dovedností.
Těší se na vás lektorský tým v silném složení: Marek Vích , Olga Richterová, Šimon Steffal a Michal Zachar.
Více na webu, včetně možnosti registrace.

Pozvánka na webinář:
Jak strategicky plánovat a řídit ve městech
16.5.2023 18:00 - 20:00
Strategie a koncepce – přežitek či nutnost? Příprava a řízení strategií, práce s projekty, vazba na rozpočet.

Data a indikátory … máme v tom systém?

Příklady z praxe, nástrahy. Postup ve Zdravých městech. Diskuse.

Školení proběhne na Jitsi.

Záznam ze školení:

Participace v obcích a městech
Participace ANO x NE? Kdy, jak, s jakým záměrem?
Kulaté stoly, plánovací akce, pocitové mapy, participativní rozpočty

Další záznamy a vzdělávací události najdeš na: https://sako.pirati.cz

 

🖥️Pravidelné veřejné online schůze TO se přesouvají z pondělí na úterý🖥️

Vždy od 17:00 online na Jitsi .
Více info viz web TO:

 

Krásný víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335