Pirátský newsletter - Ústecký kraj: Duben 2023 (zpět)

Milí přátelé pirátské politiky,

velikonoční svátky už jsou za námi a my už nedočkavě vyhlížíme opravdové jaro. Zatím nás překvapilo spíše aprílové počasí, ale doufáme, že se brzy umoudří a budou nás čekat slunné a teplé jarní dny. Snad jste si volné dny užili se svými blízkými a načerpali další síly. Všichni Piráti a Pirátky dobijí baterky na zasedání celostátního fóra v Liberci, o kterém se můžete dočíst více hned v úvodním příspěvku.

Zasedání celostátního fóra Pirátů

Největší pirátská akce roku se blíží! Už 28. - 30. 4. se v Liberci v Domě Kultury sejdou členky a členové, příznivci a podporovatelé pirátské politiky. Program zasedání bude nabitý - v sobotu nás čeká oficiální program, v neděli se budeme vzdělávat na přednáškách a workshopech a v pátek a v sobotu večer zase protančíme střevíce na pirátské party. Po dvou covidových letech tak bude opět jedinečná možnost sejít se se všemi Pirátkami a Piráty z celé republiky, sdílet svoje zkušenosti a veselit se.

 

Krajští zastupitelé a jejich práce

Na apríla se po celé republice uklízela příroda v rámci akce Ukliďme Česko. Mezi dobrovolníky byli například i předseda krajského zastupitelského klubu Vítek Rous nebo předseda krajského sdružení Pirátů Vladimír Vlach, kteří neváhali a jako každý rok přiložili ruku k dílu a zvelebili tak své okolí. Přidali se také další Piráti a Pirátky z Ústeckého kraje.

Krajský zastupitel Jiří Baudis se v minulém měsíci účastnil několika zajímavých akcí, které stojí za zmínku. Konference s názvem ,,Udržitelné a energeticky úsporné podnikání a podpory EU pro malé a střední firmy", kde byly představeny možné programy a cesty, jak podpořit malé a střední podnikatele a umožnit jim konkurovat svou přidanou hodnotou v rámci trhu Evropské unie. Navštívil také debatu ,,Region budoucnosti: jak se změní Ústecko a jak tomu může pomoci Evropa", v jejímž závěru se diskutující shodli, že největší výzvou Ústeckého kraje bude v budoucnosti udržení generací pod 35 let věku či níže v našem regionu. Poslední z trojice akcí byl ,,Creative Bussiness CUP", soutěž 10 startupů z oblasti kreativního průmyslu v Národním domě v Ústí nad Labem.

 

Piráti v Poslanecké Sněmovně

Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová se postavila proti návrhu na prodloužení fungování kojeneckých ústavů o další dva roky. Počet dětí v těchto zařízeních se trvale snižuje, z většiny se nyní nejedná o kojence, ale o děti předškolního i školního věku. Nejmenší děti navíc potřebují blízkost, péči pokud možno jednoho člověka, nikoliv umístění do institucí.

Poslanci Jakubu Michálkovi se zase podařilo do zákona o zadávání veřejných zakázek prosadit pravidlo, aby zadavatel mohl z veřejné zakázky vyloučit firmu, která nezveřejňuje povinné účetní výkazy. Poctivým podnikatelům tak nebudou brát práci nesolidní firmy, kde je riziko, že zakázku neodvedou pořádně.

Sekání luk v období jara přináší každoroční smrt nebo zmrzačení desetitisíců mladých srnčat. V tomto období totiž srny rodí mláďata, která pak ukrývají před predátory ve vysoké trávě. Srnčata však nejsou schopna utéct před velkými zemědělskými stroji, jejich instinktem je přikrčit se k zemi. To má zmíněné tragické následky. Poslankyně Klára Kocmanová jedná o systémové změně s Ministerstvem zemědělství o vzniku dotačního programu na financování dronů s termovizí.

 

Vláda ČR a ministři za Piráty

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš prosadil nový stavební zákon, který zachovává současnou strukturu stavebních úřadů, digitalizuje stavební řízení a zavádí pevné lhůty pro rozhodnutí stavebních úřadů. Stavební řízení se tak výrazně zrychlí. Dále prosadil novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, která mimo jiné zjednodušuje zadávání IT zakázek státem. Proti jeho návrhu, který má potenciál ušetřit miliardy, byl obrovský odpor ze strany lobbistů, ale podařilo se mu vyjednat v koalici podporu. Důležitá je ochrana veřejných zájmů.

 

Mikuláš Peksa v Evropském parlamentu

Mikuláš Peksa s dalšími Piráty navštívil ZenDiS, Centrum pro Digitální Suverenitu při německém spolkovém Ministerstvu vnitra. Tato nově založená instituce má zajišťovat svobodný software pro německou státní správu a přispět k odolnosti a nezávislosti Německa v digitálním prostoru. Náš europoslanec doufá, že se tato iniciativa co nejrychleji rozšíří z Německa i na úroveň Evropské unie a tento servis dostanou také jednotlivé členské státy

Všichni pirátští europoslanci adresovali vládě ČR dopis, ve kterém ji vyzývají, aby se připojila k řadě unijních členských států a podpořila písemnou připomínku Soudnímu dvoru EU ohledně řízení o nesplnění povinnosti proti Maďarsku kvůli ,‚anti-LGBT" zákonu, který země přijala v létě roku 2021.

 

Kalendář akcí

17. 4. 14 -15,30 Ivan Bartoš v poslanecké kanceláři a poté výjezd do Dubí
17. 4. 18 - 20 hod Schůze teplických Pirátů s Ivanem Bartošem v Teplicích
18. 4. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi
28. - 30. 4. Zasedání celostátního fóra Pirátů v Liberci
2. 5. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi
9. 5. návštěva Kláry Kocmanové u Pirátů v Roudnici nad Labem

 

Krásné jarní dny!

Sledujte naše kanály: Krajský web | Facebook | Instagram | | Twitter | YouTube

Zuzana Petrůvová
zuzana.petruvova@pirati.cz
+420 778 402 477

Petr Sudek
petr.sudek@pirati.cz
+420 728 735 341