Piráti Zlínský kraj: březen 2023 (zpět)

Vážení příznivci, milí voliči!
Posíláme vám přehled dění posledního měsíce a pozvánku na blížící se swap.

Report ze zastupitelstva Zlínského kraje

Pokud vás zajímá, co všechno pro nás v měsíci únoru odpracovali naši pirátští zastupitelé Zlínského kraje, nenechte si ujít jejich report.

 

V Čiperově vile ve Zlíně a ve hvězdárně ve Valašském Meziříčí vzniknou kulturní a kreativní centra

100 milionů 380 tisíc korun získá kraj na projekt v Čiperově vile ve zlínské čtvrti Burešov. Kraj chce vilu i přilehlý park zpřístupnit lidem. Rekonstrukce objektu a plánované expozice budou ctít historický i morální odkaz Dominika Čipery. „Areál chceme veřejnosti otevřít už v roce 2025. Vznikne tady nové kulturně-vzdělávací centrum, které bude sloužit k setkávání a zároveň posílení zájmu dětí a školáků o kulturní a kreativní odvětví," vysvětlila radní zodpovědná za kulturu a školství Zuzana Fišerová.

 

Na Velehradě byla spuštěna unikátní sociální služba . Jde o jedinou svého druhu v kraji

Domov pro osoby se zdravotním postižením Velehrad – Buchlovská spustil novou, v kraji unikátní sociální službu.
„Na Velehradě spustili poskytování velmi náročné služby. Jsem přesvědčena, že zde klienti naleznou své místo k životu, ale i úctu a porozumění. Všem, kdo se na přípravě podíleli, bych chtěla poděkovat. Pracovníkům zajišťujícím tuto službu bych chtěla popřát mnoho sil,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která odpovídá za oblast sociálních služeb.

 

Zlínský kraj chystá spuštění Digitální technické mapy. Ta bude revolucí v oboru

Podrobné informace o stavebních a technických objektech v území bude obsahovat Digitální technická mapa, jejíž spuštění intenzivně chystají všechny kraje České republiky. Zlínský kraj je v tom lídrem a pořádá také odborné semináře pro města a obce zaměřené na toto téma.
„Zlínský kraj je díky svým dlouholetým zkušenostem průkopníkem v této oblasti, mimo jiné vede i celostátní Metodickou pracovní skupinu DTM, která se zabývá pořizováním, kontrolou a správou dat pro digitální technickou mapu,“ uvedl radní Zlínského kraje pro digitalizaci Jiří Jaroš.

 

Krajští radní podpořili téměř osmdesát kulturních akcí a aktivit

Konání celkem 78 kulturních akcí a aktivit podpořili částkou ve výši téměř 4 miliony korun radní Zlínského kraje. Nově byla z programu podpořena i klubová scéna, kraj tak rozšířil dotační program, aby k akcím tradičním přibyly i ty nové, které mohou přispět ke zpestření kulturního života v regionu. Další 4 miliony rozdělí kraj na akce konané v druhé polovině letošního roku.
„Jsem ráda, že se tak rychle podařilo Zlínskému kraji reagovat na problémy klubové scény. Aktualizovali jsme dotační titul, díky kterému umožníme klubům a organizátorům akcí, aby nabídli mladým lidem tzv. bezpečnou zábavu, spojenou s kvalitní hudební produkci bez žánrového omezení,“ uvedla Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství s tím, že v programu byla navýšená alokace na 8 milionů korun, která se projevila i v navýšení maximální výši dotace.

 

V Kroměříž proběhla krajská schůze

22. března proběhla schůze Pirátů Zlínského kraje.

 

Exkurze do Parlamentu ČR a Ministerstvo zahraničních věcí

29. března absolvovali Piráti Zlínského a Moravskoslezského kraje exkurzi do Parlamentu České republiky a na Ministerstvo zahraničních věcí ČR.
Měli tak příležitost si prohlédnout historické prostory zmíněných budov a nahlédnout podrobněji na zákonodárný proces.
Parlamentem ČR nás provázel Jakub Michálek.
Po návštěvě Parlamentu jsme se přesunuli do Černínského paláce na prohlídku Ministerstva zahraničních věcí ČR. Palácem nás provázel PhDr. et JUDr. Ivan Dubovický.
Nakonec nás čekala ještě beseda v blízké restauraci, kde jsme si popovídali s Jakubem Michálkem, Olgou Richterovou a Mikulášem Ferjenčíkem.

 

Plánujeme další swap hraček a oblečení

17. dubna proběhne další dobročinný swap. Podrobněji budeme o akci informovat na našich sociálních sítích a na našem webu.
Swap se jako minule bude konat na náměstí Míru od 17:00.
Pokud vás zajímá, jak proběhl náš Povánoční swap, odkaz na něj přikládáme níže.

 

A to už je z měsíce března vše.
Děkujeme, že se zajímáte!
Na další zprávy se můžete těšit zase za měsíc.

Přejeme vám hezký duben!