Resortní tým Životní prostředí: červenec 2019 (zpět)

Milí piráti a příznivci,

zdravíme vás s prvním newsletterem resortního týmu Životní prostředí. A co je u nás tedy nového? :)

Čemu jsme se věnovali?


  • BIOODPADY - V březnu jsme uspořádali seminář o využití bioodpadů. Ty nyní tvoří přes polovinu komunálního odpadu a naším cílem je výrazně zvýšit míru kompostování a separovaného sběru této složky.
  • NOVÝ ODPADOVÝ ZÁKON - V dubnu jsme se setkali, abychom si ujasnili naši strategii v oblasti odpadového hospodářství. Řeč přišla na novou odpadovou legislativu, která je nyní v připomínkovém řízení, dalším tématem bylo zálohování PET lahví a plechovek. Novou legislativou odpadového zákona se zabývá speciální pracovní skupina, která návrh zákona analyzuje a plánuje podat případné připomínky. Pracovní skupina se řídí heslem: Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Je tedy zřejmé, že řešení odpadů patří mezi hlavní priority týmu, a proto chystáme v říjnu k tématu seminář.
  • EMISNÍ POVOLENKY - Dalším velkým tématem posledních měsíců je systém obchodování s emisními povolenkami. Klíčovou otázkou je využití finančních výnosů získaných z jejich dražby, podle vládní novely totiž hrozí jejich rozpuštění ve státním rozpočtu. Podle pirátů mají být tyto prostředky naopak cíleně využity na ochranu klimatu, energetické úspory, transformaci energetiky, odklon od fosilních paliv a adaptační opatření. K tomuto tématu jsme uspořádali kulatý stůl, nyní analyzujeme aktualizaci Národního programu snižování emisí ČR.
  • BIOPALIVA - Podali jsme také návrh na ukončení přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Chceme zastavit znehodnocování zemědělské půdy pěstováním energetických plodin, jako jsou například řepka či kukuřice.
  • KÁCENÍ V CHKO - V poslanecké sněmovně se věnujeme pečlivé opoziční práci, Dana Balcarová interpelací konfrontovala ministra životního prostředí ohledně udělení souhlasu s masivním kácením v CHKO Jeseníky a Kokořínsko, předsedu vlády zase písemně interpelovala ve věci prodeje elektrárny Počerady.
  • LESY, REMÍZKY, TÝRÁNÍ ZVÍŘAT - Pravidelně se setkáváme s týmem pro zemědělství, na naší poslední schůzi v květnu jsme se věnovali společnému pohledu na novelu lesního zákona, remízky a novele zákona ochrany zvířat proti týrání.
  • ZADRŽET VODU V KRAJINĚ, NE STAVĚT MEGANÁDRŽE - V současné době se věnujeme novele vodního zákona, která má umožnit výstavbu vodních nádrží o velikosti až 2 hektary bez posouzení orgánů ochrany přírody (může jít o stavby o rozsahu až tří fotbalových hřišť). Dana Balcarová podala k návrhu pozměňovací návrhy.

Chcete o nás vědět víc?

  • Podívejte se na naše stránky :)
  • Prostudujte si pirátský program pro oblast životního prostředí.
  • Co se zrovna děje ve sněmovním výboru pro životní prostředí, můžete najít pod tímto odkazemí. Čekají tam na Vás programy výborů, dokumenty z jejich jednání i info o pořádaných seminářích. Například na této stránce se můžete podívat, jak probíhal poslední výbor, který měl na programu pro nás velmi důležitý lesní zákon.
  • Sledujte naši práci ve zprávách pro veřejnost a média.
  • Zapojte se do krajských expertních týmů životního prostředí dle vašeho bydliště.
  •  

    Za tým životního prostředí,

    Dana Balcarová, poslankyně PSP ČR, předsedkyně výboru pro životní prostředí