Interní newsletter: KOMPOT CON už zítra (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

uvidíme se zítra na KOMPOTu?

Pokud ne, nevadí, ale i tak si můžete počíst, co dalšího se děje.

👼Volba RV, kandidáti úspěšně přibývají👶

Stále probíhá volba členů a členek do druhého nejvyššího orgánu strany po CF, termín nominací je do 10.4. Aktuálně je podáno 17 nominací a každým dnem přibývají další. Minimálně je třeba do funkčního RV navolit 10 členů, může jich být ale až 30.

Po dvou informačních jitsi o náplní a fungování RV budou následovat jisti s představením kandidátů, a to 5. a 6. dubna od 18 do 20 hod. V přípravě je rovněž první květnové zasedání nově zvoleného RV.

 

🔥Rychlé zprávy✉️

Za přijetím novely je mnoho práce, včetně vyjednávání kompromisů. Pomalé a složité stavební řízení, které drásá nervy a je jednou z překážek na cestě k dostupnějšímu bydlení, dostává ránu. Jeden úřad, jedno řízení, jedno razítko se teď konečně stane realitou.
Stavební zákon Ivana Bartoše prošel Sněmovnou i pomocí hlasů poslanců opozičních stran.

Každá desátá žena v Česku byla znásilněná a útok zažil i každý třicátý muž. To jsou alarmující čísla, před kterými nelze zavírat oči. Současná právní úprava ale nepokrývá všechny situace, ke kterým u znásilnění může dojít. Opomíjí totiž případy, kdy se oběť fyzicky nebrání. Přečtěte si komentář Kláry Kocmanové, který vyšel v Lidových novinách.

Rodičovský příspěvek se léta nezvyšoval, ale ceny potravin či energií letěly nahoru. Roky chybí místa ve školkách či dětských skupinách, a to brání řadě rodičů si přivydělat. Změníme to, protože na současném stavu tratíme všichni. Více v komentáři Olgy Richterové, který vyšel v Mladé frontě DNES.

Ministerstvo pro místní rozvoj podpoří stavbu dostupných nájemních bytů. Chceme zajistit jejich dostatek zejména pro obce, ke spolupráci zveme ale i developery. V případě oboustranné dohody bude možné stavět na obecních pozemcích a získat výhodnou kombinaci dotace a úvěru. Bydlení musí být znovu dostupné!

Nejméně 500 milionů lidí na světě nemá přístup k menstruačním pomůckám a přibližně 50 % menstruujících v UK potvrdilo, že si v minulém roce v určitém okamžiku nemohli dovolit menstruační pomůcky. Obáváme se, že situace v ČR je podobná. Stát však před tímto problémem zavírá oči, což je potřeba změnit. Děláme, co je v našich silách, abychom dotčeným osobám pomohli, třeba pořádáme sbírku na udržitelné menstruační pomůcky pro potřebné.

Mladí Češi nechtějí přijít o anonymitu při chatování s ostatními. 64 % mladistvých z Česka odmítá ztrátu anonymity (průměr ostatních zemí je 53 %). Těmto obavám rozumíme. Pirátští europoslanci proto nesouhlasí se zněním nového nařízení, podle kterého by museli uživatelé aplikací předkládat doklady totožnosti pro ověření věku.

Mikuláš Peksa s dalšími pirátskými europoslanci inicioval a zaslal otevřený dopis české vládě s výzvou k připojení ČR k řadě unijních členských států s podporou písemné připomínky Soudnímu dvoru EU ohledně řízení o nesplnění povinnosti proti Maďarsku kvůli „anti-LGBT“ zákonu. Ten země přijala v létě roku 2021. Podle Peksy je klíčové, aby vláda podpořila spolupráci mezi evropskými státy s cílem zachování dobrého stavu právního státu, integrity právního systému a lidských práv evropských občanů.

 

👯🏾Registrace - CF👯🏾

Registrace na zasedání celostátního fóra v Liberci, které proběhne dne 29. dubna, byly oficiálně spuštěny Na tomto webu si můžete prohlédnout program pro sobotní zasedání, pre party a afterparty pro páteční a sobotní večer anebo jaké zajímavé přednášky a workshopy na vás čekají v neděli. Akce to bude parádní, všichni se už teď moc těšíme, jak se po třech letech opět sejdeme se všemi Piráty a Pirátkami napříč kraji. Pokud váháte, zda vzít děti, tak vězte, že i na děti jsme mysleli a připravili jsme pro ně jak program přímo v den konání zasedání, tak také po dobu celého víkendu. Do konce března také máme zamluvené volné ubytovací kapacity v některých hotelech, tak neváhejte a nenechte nic náhodě. Na pomyslném metru nám zbývá 35 dní do zahájení a už se nemůžeme dočkat, až to propukne!

 

📑CELOSTÁTNÍ FÓRUM🛎️

CELOSTÁTNÍ FÓRUM

Hlasování o sestavení pořadu CF
Probíhá druhé kolo hlasování o sestavení pořadu zasedání CF
Hlasování začíná v pátek 24.3. v 10:00 a končí 27.3 v 20:00

ADMINISTRATIVNÍ ODBOR

Novela jednacího řádu - ŠKOLENÍ
Na vědomí všem předsedajícím celostátního fóra, krajských i místních fór:

CF schválilo dlouho připravovanou novelu Jednacího řádu, který má dopad i na jednání některých KF a MF.
Změny jsou technického rázu, vedou ke zjednodušení jednání, ale i tak je třeba se s nimi seznámit, aby nikoho nezaskočily a byly plynule aplikovány v praxi.
Administrativní odbor proto připravil školení, které všem předsedajícím změny v krátkosti představí.
Školení povede předkladatel návrhu Tomáš Válek, bude možné pokládat i další dotazy k jednacímu řádu, na které odpoví přítomný Vojta Pikal.
Školení je vhodné i pro členy, kteří nepředsedají fóru, aby se seznámili s novinkami.
Budeme se na Vás těšit 30.3. v 19:00 na jitsi.pirati.cz/novelajr

 

🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑LAST CALL: KOMUNÁLNÍ FÓRUM & FÓRUM KRAJSKÝCH ZASTUPITELŮ:🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑

KOMPOT - CON & FKZ BŘEZEN 2023
25.3. Brno
Nejsi komunální zastupitel/ka? Nevadí! Skvělá příležitost poznat se s dalšími aktivními Piráty a Pirátkami napříč ČR.
Označ si v kalendáři poslední sobotu v březnu a vyplň registrační formulář na webu.
Těšíme se na tebe!

PIRÁTSKÝ LETNÍ KEMP 2023
15. - 22. 7. 2023
Zveme všechny pohodové Piráty, Pirátky a Pirátčata na týden s dalšími Piráty a jejich rodinami v kempu u rybníka v České Kanadě. Týden v přírodě plný her, přednášek a odpočinkových aktivit jak pro děti, tak dospělé.
Více informací včetně ceníku a přihlášky najdeš na webu.

PRO DALŠÍ VZDĚLÁVACÍ UDÁLOSTI SLEDUJ WEB SAKO.PIRATI.CZ http://sako.pirati.cz/

ZÁZNAMY Z TRIÁDY ŠKOLENÍ MEDIÁLNÍHO ODBORU:
1) Tři principy mediální práce | PR, kreativa, sociální sítě
Vhodné pro členy v zastupitelstvech obcí, krajů i s jakýmkoliv jiným mandátem, pozicí nebo funkcí; mediální pracovníky; koordinátory; zájemce o to, aby lidi viděli jejich práci a příště je volili o něco zuřivěji.

2) Jednoduché vektorové infografiky v Inkscape
Toto workshopoškolení je povinnost, jestli jste tvůrci vizuálního obsahu a chcete zaujmout veřejnost na stále obtížněji uchopitelných sociálních sítích!

3) Jak tvořit a spravovat postplán a mediaplán & Jak tvořit téma naprosto ze všeho
Tématotvorba,.Vhodné pro všechny, kteří chtějí v mediální oblasti zarýt drápek na stěžejních místech, jako je mysl novinářů a sociální sítě.

 

💻Technický odbor🖥️

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA HELPDESKÁŘE/KU:
Do soboty 25.3. (zítra) se můžeš přidat k TO jako Helpdeskář/ka:

CHYSTANÁ ŠKOLENÍ STRUČNĚ:
Maják: v úterý 4.4. nebo středu 5.4. (TBC) v 19h online na Jitsi.
Markdown: ve čtvrtek 13.4. rovněž v 19h online na Jitsi.
Stay tuned for more info! Z obou školení samozřejmě vzniknou záznamy.

NOVÝ REGISTR SMLUV:
Bude spuštěn už příští týden v sobotu 1.4. Těšte se!

SOUHRN VŠECH NOVINEK A PODROBNOSTI NAJDETE NA WEBU TO:

 

🚧Fungování odborů?🚧

Onboarding nových dodavatelů a základy o fungování stranických odborů, k čemu jsou a jak je využít budeme probírat 6.4. od 18.00 na jitsi.pirati.cz/odbory

 

👧🏻Program YEP - program pro mladé zvolené politiky na rok 2023🌱

Možnost využití výzvy pro zájemce na letošní rok v programu Young elected politician (YEP) v rámci Výboru regionů (níže více info). Výsledné zájemce bude vybírat Strana zelených (European Green Party).
Jen je nutné jednat relativně rychle, poněvadž termín pro podání přihlášky je do 10. dubna 2023, v případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat.

Kontaktujte: marek.safra@praha.eu

Program YEP slouží jako platforma pro mladší generaci lokálních a regionálních politiků k navázání kontaktů se svými volenými kolegy ze zahraničí, nabízí možnost sdílet dobrou praxi, získat informace o legislativě EU, možnostech financování z EU apod. Zároveň program umožní zapojení účastníků do práce Výboru regionů, diskuze s jeho členy i dalšími politiky EU. Na předběžném seznamu akcí na rok 2023 je několik networkingových setkání, účasti na komisích a plénech VR, vzdělávací programy jako „Možnosti řešení klimatické a energetické krize“ (září) nebo „Budoucnost politiky soudržnosti“ (listopad), účast na konferenci o komunikaci s veřejností EuroPCOM (červen) či na Evropském týdnu regionů a měst (říjen).

V případě akcí vyžadujících fyzickou přítomnost v Bruselu jsou propláceny cestovní výdaje a paušální příspěvek na ubytování.

Základními požadavky pro účast v programu je platný mandát, datum narození po 1. 1. 1983 a podání přihlášky do 10. dubna 2023.

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335