Pirátský newsletter - Liberecký kraj: Duben (zpět)

Krásný aprílový čas přejeme všem Pirátkám, Pirátům a příznivcům Pirátů. Přinášíme vám jarní novinky z dění v Libereckém kraji.

📣 Celostátní fórum v Liberci

Celostátní fórum České pirátské strany se nezadržitelně blíží. Za necelý měsíc obsadíme Liberec a nejen pro naše krajské sdružení to bude událost roku. Po dlouhé době bude možnost se konečně osobně setkat, projednat, co je potřeba, vyměnit si zkušenosti napříč republikou a skvěle se pobavit. Setkání Celostátního fóra je stěžejní událost, kterou si umíme užít se vším všudy.
Již v pátek bude Pirate Electronic Party v libereckém SPOT clubu. Sobota patří zasedání celostátního fóra, jehož program najdete na webu, na nějž naváže afterparty v Domě kultury Liberec. Jistě vaší pozornosti neuniknou ani nedělní workshopy pořádané resortními týmy a pracovními skupinami v Kině Varšava.
Takže: registrace běží, kapacitu máme, postaráme se i o děti. A kdybyste měli pocit, že je to celý víkend, tak mind the date - v pondělí 1. května je svátek. 🤔
Uvítáme také dobrovolníky na organizační práce, i třeba na část dne. Hlaste se koordinátorce krajského sdružení Haně Černošové.

 

🔍 Odstartovali jsme rozpravu nad kandidáty do krajských voleb 2024

Volby do zastupitelstva Libereckého kraje nás sice čekají za rok a půl, ale to uteče jak voda. A jak se říká, lepší je být připraven než překvapen. Otevřeli jsme tak rozpravu nad lídrem a čelem kandidátky (1. - 7. místo).
A co si od toho slibujeme? Rozprava umožní diskutovat o motivaci a zaměření jednotlivých kandidátů. Odpovědně se připravit na klíčová témata rozvoje kraje. A nakonec krajby vyhrát!

Nominujte, hlaste se a diskutujte tady:
Nominační vlákno na lídra kandidátky
Nominační vlákno na čelo kandidátky

 

🏴‍☠️ Setkali jsme se na Krajském fóru v Železném Brodu

Krajské fórum Pirátu se konalo v sobotu 18. března 2023 v Železném Brodu. Naplnila jej diskuse a podněty nad místními, krajskými a celostranickými tématy. Zbyněk Miklík a Václav Židek shrnuli svou činnost na kraji, Daniela Weissová a Tomáš Martínek referovali o dění v republikovém výboru. Především jsme ale řešili, co nás čeká a kde pomůžeme v prosazování otevřené a svobodné společnosti. Program uzavřel pirátský pub quiz, v němž uspěli jen největší znalci pirátských témat, struktur a zkratek, a nechyběla ani podvečerní komentovaná prohlídka Železného Brodu.

 

💧 Březnové momenty

>> Piráti dlouhodobě v Poslanecké sněmovně prosazují právní ukotvení manželství pro všechny. Významný krok učinili tři liberečtí zastupitelé, mezi nimi Petr Slanina, neboť Liberec díky nim bude prvním městem republiky, kde zastupitelé - prozatím symbolicky - oddají stejnopohlavní páry. >> Zdeněk Miklík pokračuje v řešení energetiky kraje, plánuje další kroky ohledně fotovoltaiky na střechách budov a fotovoltaické elektrárny v Ralsku, podpořil téma komunitní energetiky a především bedlivě sledoval vývoj cen energií na spotovém trhu. >> Byl Světový den vody, a protože Václav Židek vodu řeší denně, stala se jeho kapka vody populární, dokonce až tak moc, že spolupředseda libereckých Zelených o připomínkovém dnu OSN mluví jako o "přiblblém dni vody". >> Honzovi Hruškovi se podařilo prosadit navýšení participativního rozpočtu v Liberci z původních 5 na 8 milionů a od 1. dubna je možno podávat návrhy prostřednictvím tvorimeliberec.cz. >> V Jablonci nad Nisou Jakub Chuchlík spustil otevřenou architektonickou soutěž na novou mateřskou školu pro 156 dětí v ulici U Přehrady.

 

🗑 Očekávané události dubna

>> Jednoznačně DEN D je sobota 29. dubna 2023, protože celostátní fórum Pirátů v Liberci. Ale to bychom se opakovali a mezitím se toho ještě hodně stane. >> Příznivci elektronické hudby mohou den před fórem zavítat na Pirate Electronic Party v libereckém klubu Spot. A nemusíte se bát, o politice to nebude. >> V kampani Ukliďme Česko se s námi můžete setkat v neděli 2. dubna v Železném Brodě a o týden později v sobotu 8. dubna v České Lípě.

 

👁️‍🗨️ Vzděláváme se!

>> V Brně se 25. března konala další konference komunálních političek a politiků KOMPOT - CON & FKZ, a protože Brno máme trochu z ruky, tak záznam k jednotlivým tématům jako odpadové hospodářství, inovace a digitalizace, sociální politika najdete na Pirate TV. >> A když už jsme u Brna, o den dřív tam proběhl PirateCon Waste-Con věnovaný tomu, co po nás lidech zbyde. Záznam je opět na Pirate TV. >> Pokud vás zajímá, jak pracovat na prosazování programu ve světě médií a sociálních sítí, zaslouží si pozornost dvě školení mediálního odboru Tři principy mediální práce a Jak tvořit a spravovat postplán a mediaplán & Jak tvořit téma naprosto ze všeho. Jako vážně, naprosto ze všeho. Pokud vás odkazy nikam nepustily, tak jen dodáme, že je potřeba mít pirátskou identitu, a to už stojí za úvahu!

 

♨ Piráti Libereckého kraje vaří pro potřebné

Ve čtvrtek 6. dubna a ve čtvrtek 20. dubna od 18.00 hod. liberečtí Piráti požádají pravidelný pirátský guláš na Soukenném náměstí. V neděli 9. dubna a v neděli 23. dubna od 15:00 hod. pak českolipští Piráti podávají teplé jídlo zdarma pro lidi v nouzi v Moskevské ulici pod přemostěním. Zastavte se na kus řeči, pokud potřebujete i na kus chleba nebo Piráty podpořte v rámci crowdfundingové kampaně na dary.pirati.cz.

 

👥 Potkáme se?

Pirátské krajské sdružení se v nejbližší době on-line sejde 4. dubna, 11. dubna a 25. dubna od 20.30 hod. na Jitsi kanálu (https://jitsi.pirati.cz/lbk).

 


Sledujte naše kanály: web | Facebook | Instagram | Twitter

Sdílení je aktem lásky.
Pamatujte si, že pokud tento e-mail nepošlete během 10 minut dalším 10 lidem, Elvis Presley se vrátí.

Buďte zdrávi a těšíme se na Vás osobně na zasedání celostátního fóra v Liberci.

Hana Černošová
koordinátorka krajského sdružení Liberecký kraj
hana.cernosova@pirati.cz
+420770113645


Leoš Křeček
mediální manažer pro Liberecký kraj
leos.krecek@pirati.cz
+420776353574