Interní newsletter: Komunální fórum už za týden, jedeš? (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

děje se toho hodně, tak si to pojďme shrnout.

🏎️🏎️🏎️Volba a nominace do RV jedou🏎️🏎️🏎️

Probíhá volba členů a členek do Republikového výboru za Celostátní fórum. RV je celostátní orgán strany, mezi jehož pravomoci patří například schvalování rozpočtu strany, úprava předpisů, ukládá úkoly předsednictvu, tvoří program strany, odpovídá za kandidátní listiny a řeší spoustu dalších věcí (viz . Průvodce člena RV). Zpozornět by měli například piráti, kteří se orientují na krajskou politiku. Pokud strana nebude příští rok v dobré kondici, může to poznamenat i výsledky krajských voleb. To je jeden z řady důvodů, proč se do volby přihlásit. Nominaci lze realizovat do 10. dubna.

A pro všechny zájemce o RV pořádáme i druhé info jitsi na téma "Vše co jste kdy chtěli vědět o RV a báli jste se zeptat" a to již v úterý 21. března od 18.00 zde

 

RP v Plzni nebude ❌🍺❌

Výjezdní zasedání v neděli 19. 3. se ruší! Ale to ovšem neznamená, že se zasedání republikového předsednictva nekoná, naopak. Vše poběží tak, jak jsme již zvyklí. V neděli budeme začínat v 18 hodin, najít nás můžete tradičně na Jitsi. Výjezdní zasedání v Plzni bude samozřejmě nahrazeno, vše bude dostatečně dopředu oznámeno.

 

🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑CELOSTÁTNÍ FÓRUM🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑🧑‍🤝‍🧑

Diskuze o změně článku 2 stanov
Na zasedání CF budeme hlasovat o změně článku 2 stanov , tedy o poslání a cílech naší strany.
Připoj se na diskusi s navrhovateli i odpůrci této změny.
23.3. v 19:00 zde
Dotazy předem můžeš pokládat zde.
Diskuze je přístupná pouze členům a RegP.
Záznam bude dostupný na Pirate TV

Hlasování o pořadu zasedání CF
Na Celostátním fóru hlasujeme o sestavení pořadu Zasedání CF v Liberci a o Novele Jednacího řádu CF.

Hlasování o pořadu zasedání:
Hlasování o Jednacím řádu:

Volba členů republikového výboru
Probíhá jednání CF 4/2023 k volbě členů Republikového výboru volených CF.
Kandidovat a navrhovat kandidáty členským podnětem lze do 10. dubna
Nejméně zvolíme 10 kandidátů, nejvíce 30.

ADMINISTRATIVNÍ ODBOR

Zprovoznění SMS brány
Nyní díky sdílené službě SMS brána umíme rozesílat SMS s upozorněním na hlasování všem členům strany nebo krajského sdružení.
Pro rozeslání se v předstihu obraťte na AO nebo na svého koordinátora.

Aktualizace vyhlášky
Drobně jsme aktualizovali vyhlášku k jednání CF ohledně termínu svolávání.

 

📻Co se dělo?🖥️

Olga Richterová představila komplexní návrh Pirátů na zvýšení a pravidelnou valorizaci rodičovského příspěvku. Ta by se měla odvíjet spravedlivě od výše průměrné mzdy. V souvislosti s podporou rodin pracují dále Piráti na novele zákona o dětských skupinách a upozorňují na to, že pro rodiče je důležitá přímo garance místa pro jejich dítě v předškolním zařízení. K tématu podpory rodin uspořádala Olga Richterová ve středu setkání s novináři.

Piráti v Evropském parlamentu podpořili směrnici o snížení energetické náročnosti budov. Budovy se na emisích skleníkových plynů v EU totiž podílejí ze 36 %, dohromady pak tvoří 40 % celkové spotřebované energie. Podle Mikuláše Peksy jsou budovy ideální sektor, ve kterém lze energii ušetřit.

Ivan Bartoš pokračuje v zavedení eDokladovky, či nastartování Digitální a informační agentury (DIA). Ta ušetří státu peníze a přivede pod jednu střechu lidi, kteří dneska už digitalizaci pro stát dělají.

Naši poslanci a poslankyně vyráží také do krajů! Olga Richterová navštívila sídliště Borek v České Třebové, které je ohrožené sociálním vyloučením. Mezi problémy, které přítomní na místě řešili, byla školní docházka mladistvých, užívání drog a posílení sociálních služeb.

Miloš Zeman skončil ve funkci. Reflektor se proto věnoval rekapitulaci éry Zemana na Hradě. Co bychom se od něj mohli učit a čeho se naopak vyvarovat?
Dozvíš se v Reflektoru Jakuba Michálka.
V rekapitulaci Zemanovy éry Jakub Michálek pokračoval ve čtvrtek večer v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Dále prosazujeme legalizaci a zavedení regulovaného trhu s konopím. Mezinárodní výbor pro kontrolu narkotik tvrdí, že je to v rozporu s úmluvou OSN o omamných látkách, která je ale 61 let stará a výbor ji často vykládá velmi represivně. Jako Piráti ale víme, že správně nastavená regulace a legalizace může snížit zdravotní, společenské a bezpečnostní dopady užívání konopí. Proto se chceme aktivně zapojit do diskuse s EU a jednotlivými členskými státy a najít řešení.

Klára Kocmanová dál prosazuje změnu v definici znásilnění tak, aby pokrývala všechny situace, k nimž může během tohoto hrozného činu dojít. U soudu musí být v současné době prokázáno, že oběť dostatečně vzdorovala, praxe přitom ukazuje že v 70 procentech případů je naprosto paralyzovaná. To je potřeba změnit.

Pirátští europoslanci podpořili schválení nařízení o zvýšení kontroly emisí skleníkových plynů. Nařízení o sdílení úsilí je součástí balíčku Fit for 55 a stanovuje závazné roční snížení emisí skleníkových plynů pro členské státy. Podle Mikuláše Peksy jsou ambicioznější kroky v současné době potřeba, a proto nové cíle na snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 na úrovni EU z 30 % na 40 % ve srovnání s úrovněmi z roku 2005 vítá.

 

📚Vzdělávání📚

KOMUNÁLNÍ FÓRUM & FÓRUM KRAJSKÝCH ZASTUPITELŮ:
KOMPOT - CON & FKZ BŘEZEN 2023
25.3. Brno
Nejsi komunální zastupitel/ka? Nevadí! Skvělá příležitost poznat se s dalšími aktivními Piráty a Pirátkami napříč ČR.
Označ si v kalendáři poslední sobotu v březnu a vyplň registrační formulář na webu.
Těšíme se na tebe!

PirateCON: ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
24.3. Pirátské centrum ŠPiCe Brno
Odpadové hospodářství, bioodpady, moderní přístupy k využití odpadů tyto a další témata jsou na pořadu celodenní konference. Bude možné sledovat i online přenos!
Mrkej na web

METROPOLITNÍ PirateCON KE ŠKOLSTVÍ
18.3. Pirátské centrum Praha
Přijďte na celodenní nálož přednášek a diskusí na téma investice a inovace pedagogického procesu v rámci akčního plánování!
Více informací v události.

PIRÁTSKÝ LETNÍ KEMP 2023
15. - 22. 7. 2023
Zveme všechny pohodové Piráty, Pirátky a Pirátčata na týden s dalšími Piráty a jejich rodinami v kempu u rybníka v České Kanadě. Týden v přírodě plný her, přednášek a odpočinkových aktivit jak pro děti, tak dospělé.
Více informací včetně ceníku a přihlášky najdeš na webu.

SAKO.PIRATI.CZ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVACÍ UDÁLOSTI SLEDUJ WEB

ZÁZNAM ZE ŠKOLENÍ MEDIÁLNÍHO ODBORU:
Tři principy mediální práce | PR, kreativa, sociální sítě
Prezentace

 

📰🖰Novinky z Technického odboru🐹

DNES VEČER PŘECHÁZÍME Z ONLY OFFICE NA COLLABORU
Poslední možnost uložit si rozpracované dokumenty na Mraku máte dnes do 02:00.

DO 25.3. MÁTE MOŽNOST PŘIHLÁSIT SE NA POZICI HELPDESKÁŘE

NA CF HLEDÁME VÝPOMOC
S připojením notebooků, mikrofonů a dalších tech. drobností během workshopů atd.

GENERÁTOR EMAILOVÝCH PODPISŮ
Najdete v Rybičce.

Další novinky z TO najdete v aktualitách na našem webu.

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335