Pirátský newsletter - Ústecký kraj: Březen 2023 (zpět)

Milí přátelé pirátské politiky, Piráti a Pirátky!

Na hradě máme nového prezidenta! Ve čtvrtek složil prezidentský slib na schůzi obou komor Parlamentu generál Petr Pavel a tím také skončila etapa Miloše Zemana. Doufáme, že se do úřadu vrátí důstojnost, slušnost a další hodnoty, na které se rezignovalo a hrad se opět otevře veřejnosti. Snad nás čeká pět let plných pozitivních zpráv a příjemných překvapení!

Uklízím, uklízíš, uklízíme

Určitě také nedočkavě vyhlížíte první jarní den, bledule a sněženky a další posly jara. My máme každý rok začátek jara spojený s akcí Ukliďme Česko, do které se vždy s Piráty rádi zapojujeme. I vy se můžete zúčastnit, stačí zaregistrovat vaši skupinu, kamarády, obec či organizaci anebo se připojit k již naplánovaným úklidům, které najdete v přehledné mapce. Letošní jubilejní desátý ročník připadá na Apríla, ale uklízet můžete kdykoliv jindy. Tak neváhejte, sdílejte tuto akci dál a pečujte o své okolí a přírodu!

 

Krajští zastupitelé a jejich práce

Na 20. zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje vystoupili pirátští zastupitelé s kritikou procesu přípravy revitalizace blízkého okolí krajského úřadu. A doporučili vypsání architektonické soutěže. Hlasováním se dále podíleli například na schválení finančního daru složkám IZS, na snížení počtu uvolněných zastupitelů nebo vyhlášení dotačního programu pro začínající podnikatele.

 

Piráti v Poslanecké sněmovně

Pravidelnou valorizaci rodičovského příspěvku, stejně jako je to u starobních důchodů, se snaží ve Sněmovně prosadit Piráti v čele s Olgou Richterovou. Ta ve spolupráci s MPSV připravuje také legislativu, která zavede tzv. sousedské hlídání, což by mělo vést k navýšení kapacity péče o malé děti a zároveň vznikne nová možnost přivýdělku.

 

Vláda ČR a ministři za Piráty

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský vystoupil na Valném shromáždění OSN s projevem na podporu přijetí mírové rezoluce, která vyzývá Rusko, aby okamžitě stáhlo svá vojska z Ukrajiny.

Novela stavebního zákona, jak ji navrhuje ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, prošla do druhého čtení. Mimo jiné zabrání vzniku super úřadu s osmi tisíci zaměstnanci.

Podařilo se zastavit megalomanský projekt Dunaj–Odra–Labe, což Piráti prosazovali dlouhodobě na všech politických úrovních. Okolním obcím již nebude blokováno území pro jejich další rozvoj.

 

Mikuláš Peksa v Evropském parlamentu

Pirátští europoslanci, včetně Mikuláše Peksy, podpořili revoluční pravidla pro politické reklamy. Podle nových pravidel mohou být osobní údaje použité pro účely cílení pouze, pokud k tomu byl dán výslovný souhlas. Lidé tak budou například nově vědět, jaký subjekt na ně cílí, za kolik peněz a proč.

V Evropském parlamentu dále prošel návrh na pravidla vedoucí k posílení práv pracovníků digitálních platforem. V Česku se typicky jedná o řidiče pro Uber, Bolt nebo další firmy specializující se na rozvoz. Doteď jim byla odmítána základní práva a sociální ochrana.

 

Kalendář akcí

14. 3. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi
21. 3. 19 - 20 hod Krajský stream s Williamem Vernerem (na krajském fb a youtube)
24. 3. 18 - 20 hod Schůze místního sdružení MS Žatec - Louny
28. 3. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi
30. 3. 19 - 21 hod Cestovatelská přednáška o Guatemale v SuPiCi
1. 4. celý den uklízíme Ústecký kraj s Piráty
3. 4. 16 - 18 hod Velikonoční dílničky pro děti v SuPiCi
11. 4. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi
17. 4. 14 - 17 hod Ivan Bartoš v poslanecké kanceláři a pro veřejnost

 

Osvěta rozhodně není zločin

Jak jste možná zaznamenali, krajský soud v Ostravě před pár dny změnil původní verdikt v případu Roberta Veverky a jeho magazínu Legalizace. Zrušil sice uloženou podmínku, místo toho musí ale Robert zaplatit pokutu 100 tisíc korun. Zároveň se zvýšil i peněžitý trest pro jeho vydavatelství - z 50 tisíc na 150 tisíc korun. Znamená to tedy, že byl odsouzen za šíření toxikomanie. A to kvůli tomu, že vydává časopis o konopí. Zdá se vám to nesmyslné a nemožné? Bohužel se to opravdu stalo a my se nyní snažíme Robertovi pomoc. Osvěta, kterou Robert šířil, by neměla být zločinem. S Piráty bojujeme za změnu a proti nesmylsné šikaně. Pojďte do toho s námi!

 

Přejeme krásný začátek jara!

Sledujte naše kanály: Krajský web | Facebook | Instagram | | Twitter | YouTube

Zuzana Petrůvová
zuzana.petruvova@pirati.cz
+420 778 402 477

Petr Sudek
petr.sudek@pirati.cz
+420 728 735 341