Interní newsletter: Komunální fórum je za rohem (zpět)

Ahoj všem pirátkám a pirátům,

posíláme žhavé novinky tohoto týdne.

CF 2024😵‍💫

Republikové předsednictvo hledá místo konání pro CF 2024! Chce váš kraj organizovat největší pirátskou akci roku 2024? Pokud ano, určitě se přihlašte do výběrového řízení, stačí poslat nabídku na email denisa.horakova@pirati.cz. Času máte stále dost, výběrové řízení platí do konce května tohoto roku. Více informací naleznete v zápise: ze zasedání RP 5/2023.

CF 2023 v Liberci se blíží, a proto byl spuštěn darovací web: I letos nás čeká pestrý a pěkně nabitý program, a budeme tedy velice rádi, když letošní CF finančně podpoříte i vy. Podpora této jedinečné události má smysl, čekají nás nezapomenutelné chvíle, tak nám s tím pojďte pomoci.

 

🗃️Volba nového RV zahájena!🗳️

Krátce po půlnoci byla zahájena volba členů Republikového výboru za CF, mandát současným členům končí 28.4., do té doby by ale mělo být navoleno. A k této příležitosti pořádáme i druhé info jitsi na téma "Vše co jste kdy chtěli vědět o RV a báli jste se zeptat". Je určené pro všechny zájemce o informace, nejen pro případné kandidáty. Dozvíte se, co je to vlastně to RV a čím se zabývá. Potkáme se ve úterý 21. března od 18.00 na Jitsi.
Mezitím se můžete k RV vyjádřit prostřednictvím ankety na zulipu

RV zahájilo tři jednání ke změně stanov (RV 5/2023 Vedoucí odborů, RV 6/2023 Změna článku 2 Stanov, RV 7/2023 Neschvalování Finanční zprávy CF, k navrhovaným změnám by mělo odhlasovat vlastní stanovisko.
Novým krajským zástupcem za Královehradecký kraj byl zvolen Štěpán Svoboda

 

⁉️CELOSTÁTNÍ FÓRUM ⁉️

Diskuze o změně článku 2 stanov
Na zasedání CF budeme hlasovat o změně článku 2 stanov, tedy o poslání a cílech naší strany. Připoj se na diskusi s navrhovateli i odpůrci této změny.
23.3. v 19:00 na https://semeet.pirati.cz
Dotazy předem můžeš pokládat zde.
Diskuze je přístupná pouze členům a RegP.
Záznam bude dostupný na Pirate TV

 

Co se dělo? ❌🚜❌

Andrej Babiš musí odstranit lživý tweet z předvolební sněmovní kampaně o tom, že Piráti chtějí lidem stěhovat migranty do chat. Rozhodl o tom pravomocně Vrchní soud v Praze. Poslanec Babiš musí navíc uhradit náklady soudního řízení.
Jde o důležitý symbol, že politika se nesmí snížit jen k šíření lží a strašení.

Piráti prosazují navýšení a pravidelnou valorizaci rodičovského příspěvku, lepší podporu rodin, omezení byrokracie a garanci míst ve školkách či jiných předškolních zařízeních. S jejich kapacitou jsme na tom totiž skoro nejhůře v Evropské unii.
Olga Richterová bojuje i o zavedení takzvaných Tagesmutter, což jsou malé skupinky dětí ze sousedství hlídané v jedné domácnosti.

Občanka, kartička zdravotního pojištění i vysokoškolské diplomy. To všechno může být časem v mobilu. eDokladovka, jako alternativa k plastovým kartičkám, se blíží. Měla by být hotova na přelomu roku 2023 a 2024 a samotná e-občanka bude jen začátek.

Zajištění rychlého, jednoduchého a transparentního stavebního řízení pod zásadou „jeden úřad, jedno řízení, jedno razítko“ . To je cílem klíčové novely nového stavebního zákona předložené Ivanem Bartošem a Ministerstvem pro místní rozvoj, kterou projednala ve druhém čtení Sněmovna.

Při posledních sněmovních obstrukcích se nehrálo jen o důchody a udržitelné finance státu, ale o to, jak bude fungovat Parlament jako takový. Opozice totiž blokuje i další zákony a brání tak naplňování politiky demokraticky zvolené většiny. Co s tím? Dozvíte se v Reflektoru Jakuba Michálka!

Mikuláš Peksa, předseda Zájmové skupiny pro Tibet v Evropském parlamentu, vedl skupinu europoslanců při návštěvě Dalajlámy a tibetské exilové vlády. Během návštěvy se setkal s vysokými představiteli Tibetské exilové vlády i Jeho Svatostí Dalajlámou. Zúčastnil se i připomenutí 63. výročí Tibetského národního povstání. Pro Piráty je důležité podporovat Tibetskou exilovou vládu a obyvatele Tibetu v boji za větší autonomii, národní sebeurčení a lidská práva.

Místo na soutoku Moravy a Dyje, známé jako Moravská Amazonie, se i díky našemu náměstkovi hejtmana Jihomoravského kraje Lukášovi Dubcovi stane po dohodě mezi Ministerstvem životního prostředí a místními starosty chráněnou krajinnou oblastí.

Návrh Evropské komise na potírání šíření dětské pornografie na internetu by vedl k zákazu používání chatovacích aplikací, jako je WhatsApp nebo Signal, pro nezletilé. Upozornil na to Marcel Kolaja, který se problematickému návrhu dlouhodobě věnuje. Předložil proto pozměňovací návrhy, které by vedly ke skutečně efektivnímu boji se zneužíváním dětí v online prostředí.

Europoslankyně Markéta Grgeorová byla patronkou výstavy Eurotopia německého architekta Maximiliana Steverdinga, který se zaměřil na architekturu evropských institucí. Ojedinělá interaktivní výstava odpovídala na otázky jako: Co nám tedy říká architektura oficiálních staveb Evropské unie? Jak reaguje na současné problémy a výzvy? “Pro interaktivní část jsem využila možnost vybrat jedno z pozadí instalace. Zvolila jsem nakonec fotografii z Ukrajiny od české fotografky Majdy Slámové, která od prvních dnů invaze dokumentuje dopady války nejen na architekturu, ale především na tamní obyvatele.”

 

🧮Vzdělávání🏫

KOMUNÁLNÍ FÓRUM & FÓRUM KRAJSKÝCH ZASTUPITELŮ:
KOMPOT - CON & FKZ BŘEZEN 2023
25.3. Brno

Zvu tě k prohlédnutí aktualizovaného webu, kde najdeš kompletní program, informace o řečnících i možnost přihlášení. Místa je dostatek!
Bude to skvělá příležitost poznat se s dalšími aktivními Piráty a Pirátkami napříč ČR.
Označ si v kalendáři poslední sobotu v březnu a sleduj web pro aktuální informace.
Těšíme se na tebe!

PirateCON: ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
24.3.
Pirátské centrum ŠPiCe Brno
Odpadové hospodářství, bioodpady, moderní přístupy k využití odpadů tyto a další témata jsou na pořadu celodenní konference. Bude možné sledovat i online přenos!
Mrkej na web

METROPOLITNÍ PirateCON KE ŠKOLSTVÍ
18.3.
Pirátské centrum Praha
Přijďte na celodenní nálož přednášek a diskusí na téma investice a inovace pedagogického procesu v rámci akčního plánování!
Více informací v události.

LAST LAST CALL na DEVELOPMENT CENTRUM
11.3. 2023 9:00 - 16:30
Pirátské centrum Praha
Více informací k DC

PRO DALŠÍ VZDĚLÁVACÍ UDÁLOSTI SLEDUJ WEB SAKO.PIRATI.CZ

 

🗜️TO🖨️

PŘIPOMÍNÁME PŘECHOD Z ONLYOFFICE NA COLLABORA 18.3. RÁNO 🌄
Všechny rozpracované dokumenty na Mraku si nejpozději v pátek 17.3. večer uložte, ať nepřijdete o data.

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ HELPDESKÁŘ/KA 💻
Na uvolněnou chystáme výběrové řízení (cca 0,2 - 0,3 úvazku). Stay tuned for more.

NOVÝ REGISTR SMLUV 📜
Předpokládané datum spuštění je sobota 1. 4. 2023. Těšte se!

MAILTRAIN 🚉
Nasadili jsme do provozu Mailtrain, nástroj na rozesílání newsletteru.

Podrobnosti a další novinky najdete na webu TO. 📰

 

Dovolená 🏤kanceláře🏖️

Jirka Kárský má od úterý do pátku dovolenou, v nutných případech se obracejte na Davida Raušera.

 

Co se děje v PPI🏬

Předseda ZO Michal Gill se v pondělí a úterý ve Vídni zúčastnil konzultací komise OSN, která se věnuje přípravě konvence o nakládání s daty mezi členskými státy v oblasti potírání trestné činnosti. Pirátským cílem je nedopustit "franklinovskou" výměnu svobody za bezpečnost a následnou ztrátu obého. Spolu s dalšími organizacemi, z nichž nejhlasitější je, světe div se, Microsoft, se snažíme, aby nová konvence příliš neomezovala právo na soukromí podezřelých z trestné činnosti a dbala na základní lidská práva, například v oblasti extradice obviněných do jiné země.

Právo participace na činnosti téměř veškerých orgánů OSN Pirátům zajišťuje naše členství v Pirate Parties International, jež je držitelem pozorovatelského statusu při Hospodářské a sociální radě OSN (ECOSOC).

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335