Pirátský newsletter - Středočeský kraj: Únor u středočeských Pirátů (zpět)

PIRÁTSKÁ KOUPAČKA V LEDU VOL. 2 - neděle 26.2., 10:30

Přidejte se k nám! Otužujete se pravidelně, nebo byste to rádi poprvé vyzkoušeli? Pojďte do toho s námi. Sraz máme v neděli 26. 2. 2023 v 10:30 u Fontány před pražským výstavištěm v Holešovicích.

https://goo.gl/maps/6bCeLeWVmEzhaQ2X9

Potom se společně vydáme do Stromovky, kde nás čeká zahřátí, rozdýchání a koupání v jednom z příjemně vychlazených rybníčků. Po koupání se půjdeme zahřát a občerstvit do jednoho z nedalekých podniků. Co si vzít s sebou? Teplé oblečení, plavky, větší ručník nebo osušku, kulicha, případně i rukavice, doporučujeme také pantofle a termosku s teplým nápojem.

Účast přislíbila Klára Kocmanová.

 

Březnové krajské fórum v Lánech

Opět po měsíci se na vás budeme těšit na krajské schůzi. Tentokrát se potkáme v Lánech, čímž se po delší době přesuneme na západ od Prahy. Zázemí budeme mít v krásném Bechnerově statku (https://bechneruvstatek.cz). Neváhejte s sebou vzít i rodinu a udělejte si výlet do zámecké zahrady.

Program bude zveřejněn na fóru https://forum.pirati.cz/viewforum.php?f=799

Svou účast můžete potvrdit i na Facebooku https://fb.me/e/2wBEbNa1y.

 

Naloďte se!

Jste u nás v kraji noví? Nevíte, jak se zapojit? Připojte se k nám na online setkání s nováčky a žadateli o členství. Sejdeme se ve středu 8. března v čase 18:00–19:00 na známém odkazu: jitsi.pirati.cz/novacci.

 

Vašich pár minut času může zachránit život!

V České republice chybí 100 000 dárců krve. V průměru však každý z nás potřebuje za svůj život 5x krevní transfuzi a 14x lék vyrobený z krve. Na komplikovanější operaci je potřeba i 10 jednotek krve po 300 ml a v důsledku stále složitějších operací spotřeba krve neustále roste. Většinou také chybí rezervy pro případ mimořádné situace.

 

Ze sněmovny: Novela o veřejných zakázkách omezí korupci, oseká byrokracii a zlevní a zefektivní fungování státu, říká ministr Ivan Bartoš

Poslanecká sněmovna by měla finálně projednat klíčový návrh Pirátů k novele o veřejných zakázkách. „Zavádíme férové, chytré a transparentní nastavení veřejných zakázek, jak jsme slíbili občanům. To přinese tři významná vylepšení: omezení prostoru pro korupci, osekání byrokracie a zlevnění a zefektivnění fungování státu,” vysvětlil Ivan Bartoš, vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj.

 

Arogance moci a papalášství v Lánské oboře. Kdo zaplatí škodu?

“Arogance moci a papalášství,” komentuje senátorka za Piráty Adéla Šípová kauzu okolo dnes již bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Kámen pro zmanipulovanou zakázku v lesní oboře se načerno těžil také v CHKO Křivoklátsko. A co hůř, tamní ředitel Petr Hůla mohl o drancování přírody přinejmenším tušit, nebo rovnou něco vědět. Jeho vztahy s lidmi, kteří se na sporné zakázce v Lánské oboře a těžbě kamene podíleli, nedávno popsali reportéři ze Seznam Zprávy. Baláka od trestu uloženého soudem nakonec zachránila milost prezidenta Zemana.

 

Rada kraje zefektivní svou práci v oblasti ICT. Díky návrhu Tomáše Zmudy

Vyšší efektivita i flexibilita. To jsou hlavní důvody nahrazení Výboru pro digitalizaci a chytrý kraj nově zřízenou Komisí pro ICT a digitalizaci. Zní to jako pouze technická záležitost, ve skutečnosti však bude mít pozitivní vliv na chod celého úřadu.

 

Piráti vyjadřují podporu obětem znásilnění a prosazují nápravu definice znásilnění

Pirátská poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová podpořily happening organizací Konsent, Amnesty International a iniciativy Proč jsme to nenahlásili proti sexuálnímu násilí. Vyjádřily tak podporu legislativní změně, jejímž cílem je změnit definici znásilnění v trestním zákoníku tak, aby byla založena na souhlasu. Současná právní úprava totiž nepokrývá situace, kdy je oběť paralyzovaná a aktivně se útoku nebrání.

 

Jiří Snížek inicioval prověření železniční trati, která má vést přes Přírodní park Velkopopovicko na Benešovsku

Správa železnic rozšíří studii proveditelnosti k železničnímu uzlu Praha také o oblast Benešovska. Na popud náměstka středočeské hejtmanky pro místní rozvoj Jiřího Snížka (Piráti) bude studie hledat možnosti pro lokaci nového koridoru z Prahy do Benešova. Původní záměr chce totiž trať vést přes Přírodní park Velkopopovicko, což se nelíbí tamním obcím.

 

Středočeský kraj spustil nový webový portál Stredoceskykraj.cz. Přinese lepší informovanost občanů

Nový webový portál, který kromě nových funkcí a uživatelsky přívětivějšího prostředí, nabídne ještě více informací o činnosti kraje. Nově budou například zveřejňovány veškeré materiály z jednání Rady Středočeského kraje, čímž veřejnost získá ještě větší přehled o aktuálně projednávaných tématech. Nový krajský web naleznete na www.stredoceskykraj.cz.

 
 

Koordinátorky Bára & Monča