Interní newsletter: Důchodová reforma na obzoru? (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

posíláme další pravidelnou dávku informací.

🌻Republikové předsednictvo má do letních prázdnin naplánovaná výjezdní zasedání.🌻

O jejich přesnější organizaci bude dostatečně dopředu informování.

Další zasedání RP proběhne online 5. 3. od 18 hodin.

 

📅Co se dělo?🏳️‍⚧️

Je to přesně rok od chvíle, kdy Rusko zahájilo agresivní a neomluvitelnou invazi na Ukrajinu. Ukrajina nejen bojuje za své přežití, ale každodenně brání hranice svobodné demokratické Evropy. Ukrajinu nepřestaneme podporovat v jejich spravedlivé touze nezávisle rozhodovat o svém vlastním osudu a v tomto postoji setrváme.

Podporujeme a aktivně prosazujeme legislativní úpravu definice znásilnění. Současný zákon nemyslí na to, že oběť může být paralyzovaná a aktivně se útoku nebrání. Pirátské političky Olga Richterová, Klára Kocmanová a Markéta Gregorová proto podpořily happening organizací Konsent, Amnesty International a iniciativy Proč jsme to nenahlásili proti sexuálnímu násilí. O tom, jak definici znásilnění opravit, mluvila více Klára Kocmanová v pořadu Pro a proti.

Třetí nejvyšší počet trestů v EU, mnohaleté tresty za banální krádeže, a naopak nízké tresty za násilnou trestnou činnost. To je bohužel dnešní stav v naší zemi. Jakub Michálek navrhuje reformu trestní politiky, jejímž cílem je stanovit tresty ve spravedlivé délce a soustředit se na potírání závažné kriminality a nápravu trestaných.

Vláda začíná vážně řešit důchodovou reformu. Deficit důchodového účtu je 82 miliard ročně a situace se zhoršuje. Senioři si zaslouží spravedlivé důchody za celoživotní práci a odvody do systému, systém ale současně musí být finančně udržitelný v době stárnutí obyvatelstva. Jak tento problém řešit a dosáhnout spravedlnosti napříč generacemi? Dozvíte se v Reflektoru Jakuba Michálka.

Europoslanci vyzvali Evropskou komisi, aby vypracovala celoevropskou strategii pro cyklistickou dopravu s cílem zdvojnásobit počet kilometrů ujetých na kole v Evropě do roku 2030. Pirátští europoslanci považují cyklistickou dopravu za plnohodnotný druh dopravy, který navíc pomůže s přechodem na čistou, ekologickou a udržitelnou dopravu v Evropě. Podle Mikuláše Peksy potřebuje Evropa jednoduše větší součinnost a propojenost jednotlivých druhů dopravy tak, aby se na cestách všichni cítili bezpečně.

 

Piráti na politické mapě ČR🏴‍☠️🗺️

Diskuse v PiCe:
Diskuse o hodnotách a dalším směřování Pirátské strany probíhá dlouhodobě. Zároveň se posouvá i kontext. Totiž rozložení sil na české politické scéně.
Jací Piráti jsou, jací chtějí být, jací by být měli, pokud chtějí být nadále úspěšní? Koho ve společnosti politicky zastupují, koho by zastupovat měli?
Reflexe je potřebná a Institut Π k ní chce přispět tím, že ji zastřeší v teoretické podobě.
Úvodní příspěvek diskuse se zaměří na téma Pirátů na politické mapě současné ČR.
Účast na diskusi 1. března 15:00-18:00 v PiCe přislíbil mimo jiné Marcel Kolaja.

 

Republikový výbor uzavřel jednání ke strategii a eurokomisaři 📅

Ukončili jsme jednání k Pirátské strategii. Vzhledem k okolnostem jsme přípravu Hlavních cílů odložili na dobu po zasedání CF a prozatímně jsme pro rok 2023 schválili Plán činnosti s výhledem na další roky. Odhlasován byl i způsob výběru eurokomisaře.

Do diářů si můžete zapsat březnové jitsiRV na úterý 7. března v 19:00. A také další jitsi lákání do volby nového RV pod titulkem "Vše co jste kdy chtěli vědět o RV a báli jste se zeptat", které proběhne ve čtvrtek 16/3 od 18.00.

 

🖱️Technický odbor maká🖥️

PŘECHOD Z ONLYOFFICE NA MRAKU!!!
Rozhodli jsme se opustit OnlyOffice a přejít na Collaboru. Do pátku
17.3. musí všichni uložit rozpracované dokumenty, aby nedošlo ke
ztrátě dat. O co jde? Kdy? Jak vás to ohrozí a v čem vám to ulehčí?
Čti zde:

ŠKOLENÍ KYBERBEZPEČNOSTI
Připomínáme školení kyberbezpečnosti pro všechny, kteří pracují s
pirátskými systémy, ve středu 1. 3. od 19:00 online na jitsti:. Tématem budou základní principy, pojmy a
hrozby, se kterými se můžeme setkat. A ano, bude i záznam.

AKTUALIZACE VYHLÁŠKY O KYBERBEZPEČNOSTI
Vyšla v platnost revidovaná verze vyhlášky o kyberbezp. Seznam se s
ní:

NOVÝ REGISTR SMLUV
Nový registr smluv postupuje rychle! Máme první draft vzhledu, admin
rozhraní a úzce spolupracujeme s dalšími odbory na vývoji. Stanovený
termín k nasazení do provozu dodržíme.

SOUHRN PŘEDCHOZÍCH DŮLEŽITÝCH ÚNOROVÝCH ZPRÁV Z TECHNICKÉHO ODBORU

 

👼nová Rada Mladého Pirátstva👶

Post předsedkyně obhájila Kateřina Stojanová, místopředsedou se nově stal Šimon Reizer, Pirát z Prahy 13 a student medicíny, a zbylými členy Rady Mili Slouková, Petr Konečný a Matěj Bělohoubek.

V dalším roce se chceme opřít do růstu našeho týmu, abychom pirátskou politiku obohacovali o hlas mladých, který v politice obecně chybí. Rádi bychom naší činnost zaměřili více do regionů, abychom dokázali k participaci na věcech veřejných motivovat mladou generaci i mimo Prahu. Pokračovat chceme i v našem sněmovním projektu pod záštitou Kláry Kocmanové, který se týká důstojného a dostupného bydlení mladých na vysokoškolských kolejích.

Pokud máte ve svém okolí mladé RegP/členy, můžete je odkázat na náš web, kde najdou informace, jak se k nám přidat, budou-li mít chuť a zájem.

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335