Interní newsletter: Láskyplný týden (zpět)

Ahoj všem Pirátům a Pirátkám,

posíláme Vám láskyplný newsletter.

Jak moc byla dobrá naše politika?⭐⭐⭐⭐⭐

Europoslanci v tomto týdnu schválili legislativní proces, na jehož konci se nachází důležitý milník pro stovky milionů Evropanů – ratifikace Úmluvy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí Evropskou unií. Úmluva přináší rozsáhlé metody prevence domácího násilí, zajištění důležité pomoci obětem násilí, lepší sběr dat o případech násilí a v neposlední řadě také zasloužené tresty pachatelům. Ty by měly být podle pirátského europoslance Peksy lépe vymahatelné, protože součástí úmluvy je i konkrétnější definice znásilnění.

Ivan Bartoš se setkal se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem. Shodli se, že je potřeba systematicky a efektivně řešit problémy i rozdíly v regionech.

Pražští Piráti podepsali společnou koaliční smlouvu! Zavazujeme se tím, že pokročíme ve velkých investicích (jako třeba metro D), prosadíme pro Prahu potřebné zákony ve Sněmovně a budeme rozvíjet moderní město podporující udržitelnou dopravu, dostupné bydlení i klimatický plán.Pirátům připadají dvě místa náměstků a dvě místa radních.

Referendum o hazardu v Kladně, které se konalo při lednových prezidentských volbách, bylo neplatné a bude se opakovat. Krajský soud v Praze tak dal za pravdu Iniciativě Kladno bez hazardu a pirátské senátorce Adéle Šípové, kteří napadli neregulérní průběh referenda.

Energetická chudoba trápí až milion občanů. Drahé ceny energií zasahují především nejchudší sociální vrstvy a tento problém je třeba okamžitě řešit. Proto Klára Kocmanová uspořádala konferenci, která byla zaměřená na systémové příčiny energetické chudoby v Česku a její možná řešení.

Podpora kojení a bezpečnější užívání mléčných výživ. To je cílem Komise pro výživu kojenců a malých dětí, kterou povede pirátský náměstek Josef Pavlovic. Členové jsou nově povinni deklarovat své případné střety zájmů, na jejichž základě jim následně může být omezeno hlasovací právo.

Na plenárním zasedání se europoslanci zabývali zřízením evropského etického tělesa. Podle pirátského europoslance Peksy má nové etické těleso zajistit, že se bude uvnitř evropských institucí dbát na základní pravidla hry a dodržování etických pravidel, jejichž naplňování se v současnosti nekontroluje.

Evropský parlament schválil tzv. Evropský akt o čipech, který slibuje vrátit výrobu polovodičových čipů zpět do Evropy. Ty jsou součástí v podstatě veškeré moderní elektroniky od smartphonů po elektroauta. Podle pirátského europoslance Peksy je ale alokovaná výše investic vzhledem k cenám používaných technologií absolutně nedostatečná.

Nový Reflektor Jakuba Michálka je úplně nepolitický - týká se totiž zásad zdravé práce především pro kancelářská povolání. Jaké jsou tři zásady zdravé práce, nebo jaká jsou nejdůležitější rizika pro naše zdraví, která můžeme ovlivnit? ! Dozvíte se v nejnovějším díle

 

🔐Vzdělávání🔒

👫MANŽELSTVÍ PRO VŠECHNY. KDE TO VÁZNE? LIVE STREAM s Kateřinou Stojanovou a Miro Jašurkem z Jsme fér.👫
21.2. 19:00

Pirátská strana dlouhodobě podporuje manželství pro všechny. Většina české společnosti je také pro. Na otázku, kde to vázne se pokusí odpovědět naše krajská zastupitelka Kateřina Stojanová a zástupce iniciativy Jsme fér Miro Jašurek.
Případné dotazy můžete do komentářů vkládat už teď na FB stránce události.

ŠKOLENÍ KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI🔒
1.3. 19:00
jitsi.pirati.cz/kyber

Vedoucí technického odboru Pepa Bouše + Ivor Kollár tě seznámí se základními principy, pojmy a hrozbami s kterými se můžeme v online prostoru potkat.
Toto školení doporučujeme všem, kteří pracují s našimi systémy nebo všem, kteří mají jen zájem vědět, jak se pohybovat a chovat v dnešní internetové době.
Na konci školení bude prostor pro dotazy.
Záznam bude dostupný na TV.pirati.cz

DEVELOPMENT CENTRUM
11.3. 2023
9:00 - 16:30
Pirátské centrum Praha
Jakým oblastem se na DC věnujeme?
- komunikační dovednosti
- schopnost práce v týmu
- kvalitu organizace práce
- efektivitu práce s informacemi
- orientaci v textu, schopnost extrakce nejrelevantnějších informací
- prezentační dovednosti
- lídrovské dovednosti
- odbornost

Více informací, včetně odkazu na registraci najdeš na webu.
Rychlá registrace na DC zde.

Kurz vede Jana Koláříková. S vedením DC a podobných rozvojových kurzů má mnohaleté zkušenosti jak v rámci pirátské strany, tak v jiných organizacích a týmech. Vedla například lídrovský kurz LARP, trénink metody SMART a metody radikální upřímnosti.

Příspěvek na kurz je 300,- Kč na osobu, v ceně je jednoduché občerstvení po celé trvání kurzu.

KOMUNÁLNÍ FÓRUM: KOMPOT - CON BŘEZEN 2023
25. 3. Brno
Podzimní komunální fórum proběhlo 26. listopadu 2022 v Praze a byla to velmi úspěšná akce, které se zúčastnilo 147 Pirátek a Pirátů a na pódiu se vystřídalo přesně 50 řečníků.
Jarní KOMPOT - CON proběhne v sobotu, 25. 3. v Brně a můžete se opět těšit na velmi zajímavé hosty. Tentokrát bude program vzdušnější a dáme víc prostoru pro síťování.

Označ si v kalendáři poslední sobotu v březnu a sleduj web pro aktuální informace.

A jedna horká novinka od OŽIVENÍ

📞PRAVIDELNÁ ONLINE PRÁVNÍ PORADNA "VOLEJTE OŽIVENÍ"📞
Pro velký zájem nově zvolených zastupitelů o právní poradenství spouštíme pravidelnou bezplatnou online právní poradnu. Poradna je určena především pro volené zástupce samospráv a členy komisí, výborů.
Každou první středu v měsíci. Začínáme již 1.3. a sbíráme otázky.
Vše důležité je ZDE

PRO DALŠÍ VZDĚLÁVACÍ UDÁLOSTI SLEDUJTE WEB WWW.SAKO.PIRATI.CZ

 

📜Podporu na rozeslání získal podnět ke změně JdŘ📝

Jako předsedající Celostátního fóra jsme připravili změnu Jednacího řádu pro zjednodušení a zpřehlednění jednání. Jde třeba o jednokolové volby u jednodušších hlasování, usnadnění podmínek pro zahájení hlasování a zrychlení vyhlášení výsledků hned po pondělní 20. hodině, abychom u toho neusínali.

Stále také probíhá jednání ke změně stanov, aktuálně je zařazeno do jednání 5 návrhů.

Sestavujeme tým činovníků CF. Pokud máš zájem se stát součástí týmu, kontaktuj nás na fóru

 

🖥️Technický odbor💻

Krajské technické spojky:
Z krajů Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický,
Středočeský, Ústecký a Vysočina stále hledáme zájemce o post technické
spojky. Více info zde

Changelog, návody a nový kanál na Zulipu:
Na webu TO připravujeme Changelog:. Už
vás neminou žádné důležité informace o změnách ve funkcích systémů,
nových aplikacích apod.
Návody mají novou sekci zde:
A pro nejaktuálnější přehled aktivity vývojářů subscribněte kanál #TO - Standup:

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335