Pirátský newsletter - Moravskoslezský kraj: Sbohem a šáteček kanále D-O-L! 🌊👋 (zpět)

....................

 

Zemanův vlhký sen za stovky miliard je fuč!🙏

Vláda Andreje Babiše se snažila protlačit Zemanův kanál Dunaj-Odra-Labe i přes veškerý odpor velké části ekologů, ekonomů a vodohospodářů. Bývalé vládní garnituře nevadilo ani to, že se proti realizaci kanálu postavila drtivá většina starostů dotčených obcí a děkani všech přírodovědeckých fakult v České republice.
 
Výstavba kanálu by nenávratně změnila ráz krajiny a ohrozila stávající ekosystém. Je to mimořádně nezodpovědné a takový hazard jasně odmítáme. Kanál by navíc neúnosně zatížil státní rozpočet. Jen si představte, první etapa pouhé přípravy by nás stála 15 miliard korun, realizace samotného kanálu by pak vyšla na téměř 600 miliard. Jde o rozhazování veřejných peněz a tyto prostředky se jistě dají využít lépe. Piráti se od počátku od projektu DOL distancují a na jeho problematičnost jsme již dříve upozorňovali např. v tomto článku.
 
Aktuálně Ministerstvo pro místní rozvoj pracuje na tom, aby se mohla uvolnit územní rezerva a desítky obcí se mohly dále rozvíjet tam, kde dosud nemohly, protože přes jejich území byl naplánovaný kanál. Projekt nového propojení všech třech řek se tak definitivně stane minulostí k čemuž všichni gratulujeme!

 

....................

 

Měníme Ostravu k lepšímu! 🌳

Jedna z nejvýznamnějších krajinářsko - architektonických soutěží, kterou pořádala MAPPA Ostrava a vznikla z iniciativy pirátského radního Rostislava Řehy, je u konce. Do proměny sadu se zapojili i občané formou veřejných setkání.
 
Soutěž na revitalizace Sadu Dr. Milady Horákové, který najdeme vedle Domu kultury města Ostravy, vyhráli architekti Tomáš Minarovič a David Zatloukal z ateliéru míza architekti.
  
“Proměna sadu začne v roce 2026 v koordinaci s přístavbou koncertního sálu a rekonstrukce domu kultury. Můžeme se tak těšit na skvělé prostředí pro odpočinek a načerpání nové energie. Věřím, že Sad Dr. Milady Horákové se stane místem, kam se všichni budeme rádi vracet,” sděluje Rosťa Řeha, který byl za městský obvod členem výběrové komise a podílel se také na přípravě zadávacích podmínek soutěže.
 
Více informací a zdroj fotografie najdete zde: www.mappaostrava.cz/sad-m-horakove

 

....................

 

Podporujeme svobodu slova! 📚

Je šíření informací o konopí zločinem? Tento týden se v Ostravě konal další soud s šéfredaktorem magazínu Legalizace Robertem Veverkou, který je obviněn z šíření toxikomanie. Po třech odročených soudních jednáních nakonec skončil i tento bez rozsudku. Pravomocný verdikt byl měl být znám pravděpodobně 1. března.
 
Robert a jeho společnost čelí od září 2020 trestnímu stíhání kvůli publikování informací o konopí v magazínu Legalizace.
 
Piráti prosazují respekt ke svobodě slova a názoru a vyjadřují svou podporu Robertovi i jeho rodině v této těžké situaci. Publikace, které se zabývají konopím a legalizací, by neměly být trestány.
 
Více info o celém procesu najdete zde: osvetanenizlocin.cz

 

....................

 

Přijďte na pivo s europoslancem Mikulášem Peksou! 🍻

Zveme vás na Krajskou schůzi Pirátů MSK a následné posezení v hospůdce na pivu/ u čaje. 🍻🫖 Můžete se těšit na speciálního hosta - europoslance Mikuláše Peksu, který velmi rád zodpoví vaše otázky. Budete mít prostor se ho zeptat na cokoliv ohledně jeho agendy.
 
Mezi nejdůležitější témata, kterými se zabývá, patří inovace a technologický růst, rozvoj umělé inteligence v Evropě a důslednější kontrola nakládání s veřejnými rozpočty. Tak se nebojte si otázky připravit předem. Více o Mikulášovi najdete zde: pracevep.mikulas-peksa.eu
 
Potkáme se fyzicky v Ostravském pirátském centru na ulici Denisova 639/2 v 1. patře nebo online zde: jitsi.pirati.cz/msk a následně si to namíříme do Sádrového ježka ,,na jedno".

 

....................

 

Dejte nepotřebnému oblečení novou šanci na SWAPU v OPiCi! 👚

Milí rodiče, máte doma oblečení a hračky, které vám už neslouží a dítko, které byste na chvilku rádi zabavili? 👧Tak je vezměte s sebou na SWAP & dětské dílničky do OPiCe - clubu! Zatímco si budete zkoušet slušivé kousky, vaši ratolest vám pohlídáme v kreativní dílně, kde vám bude moci stvořit originální výtvor. 🎨 Přijít SWAPovat ale samozřejmě můžou i všichni dospěláci bez dětí!
 
-- Co všechno budeme vyměňovat?--
👉 oblečení (dospělácké i dětské), obuv, klobouky, doplňky, šperky 👟
👉 dětské hračky 🚗
 
Věci, které si ze SWAPU nikdo neodnese, budeme darovat potřebným lidem v Ostravě - Porubě. Prosíme vás proto, abyste nosili hezké a nepoškozené věci, které bude moci využít někdo další. Více info najdete na FB události zde

 

....................

 

A to je vše! Mějte se krásně!
 
Pokud máte jakýkoliv dotaz, volejte na 770 189 486 nebo pište na hana.pavlickova@pirati.cz. Co je u Pirátů v Moravskoslezském kraji nového sleduj na krajském Facebooku, Twitteru, Instagramu nebo webu.