Interní newsletter: Pravidelná dávka informací (zpět)

Ahoj Piráti a Pirátky,

Je tu další Newsletter!

🧯Co se dělo🧯

Vláda ve středu zastavila přípravy megalomanského projektu Dunaj–Odra–Labe, za což Piráti dlouho bojovali na všech úrovních politiky. Ruší územní rezervy pro celé průplavní spojení, díky tomu budou moci obce po mnoha letech konečně využít lokality smysluplněji. Stavba kanálu by měla obrovské důsledky na životní prostředí a zbytečně by zatěžovala rozpočet.

Poslanecká sněmovna měla konečně začít projednávat zpřísnění zákona o střetu zájmů ve třetím, tedy závěrečném čtení. Jakub Michálek změnu připravil už v minulém volebním období a znamenala by, že politik nesmí vlastnit mediální domy, člen vlády nesmí brát dotace a zakázky a nebude to možné obcházet. Novelu pochopitelně ANO opět vyobstruovalo.

Novela zákona o zadávání veřejných zakázek nyní leží ve Sněmovně a prochází třetím čtením. „Zavádíme férové, chytré a transparentní nastavení veřejných zakázek, jak jsme slíbili občanům. To přinese tři významná vylepšení: omezení prostoru pro korupci, osekání byrokracie a zlevnění a zefektivnění fungování státu,” vysvětlil Ivan Bartoš.

Olga Richterová požádala NBÚ o posouzení oprávněnosti utajení informace v prezidentské kanceláři. Žádost Miloše Zemana premiérovi ohledně abolice pro Zemanovi blízké spolupracovníky byla totiž zřejmě v rozporu se zákonem převedena do režimu tajné. Kvůli tomu se s ní veřejnost nemůže seznámit.

Proč pro nás může být spolupráce s Tchaj-wanem užitečná? Věděli jste, že to byli Piráti, kdo obrátil českou pozornost na Tchaj-wan? V březnu 2019 jsme byli na první oficiální návštěvě a vzbudila obrovský ohlas. Podívejte se na nový Reflektor Jakuba Michálka, kde se dozvíte víc.

Lidé v celé EU se již brzy budou moci prokazovat skrz mobilní aplikaci. Počítá s tím návrh nové Evropské digitální identity (eID), který tento týden prošel výborem ITRE Evropského parlamentu. Na návrhu pracoval také pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Prokazování totožnosti prostřednictvím mobilní aplikace napříč EU podle něj přinese občanům výrazné zjednodušení v mnoha situacích, jako jsou check-in na letišti, podání přihlášky na univerzitu, pronájem auta či založení bankovního účtu.

Zjednodušení podmínek investic a přímá podpora do obnovitelného a nízkouhlíkového plynu - to je jeden z důležitých návrhů, který v tomto týdnu podpořili europoslanci ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE). Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy, který ve výborů působí, podpořené návrhy sníží dopady současného souběhu několika krizí.

Návrh Evropské komise na plošnou kontrolu soukromých zpráv otevírá prostor pro hackery či zahraniční zpravodajské služby. Ty by se tak mohly dostat ke komunikaci běžných lidí, novinářů či aktivistů. U příležitosti dvacátého Dne bezpečnějšího Internetu na to upozornil pirátský europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Ten v kampani Ochranujnespehuj.cz upozorňuje na problematičnost navrhované legislativy a zmiňuje skutečně efektivní způsoby ochrany dětí před sexuálním zneužíváním.

 

☎️ Republikový výbor zve na jitsi ve čtvrtek 16.2.☎️

V souvislosti s blížící se volbou nového RV zveme na první setkání na téma "Vše co jste kdy chtěli vědět o RV a báli jste se zeptat". Uvidíme se ve čtvrtek 16/2 od 18.00 zde.

Cíleno je nejen na možné kandidáty do volby, ale i na všechny zájemce o informace, co je to vlastně to RV. Teorií je ve straně mnoho, tak přijďte zjistit, jaká je realita. V rámci krátkého úvodu se dozvíte, jak RV funguje, co je smyslem RV, co se v rámci agendy RV projednává a jaká témata jsou rozpracována v dnešní době.

RV dále projednává způsob výběru eurokomisaře , a strategii.

A příští sobotu 18. 2. proběhne pravidelné zasedání RV (nejméně vždy za 3 měsíce), tentokrát v Jihlavě.Program se připravuje v jednání RV 3/2023.

 

👩‍🦰RP v Pardubicích👨‍🦰

Příští týden čeká RP již avizované výjezdní zasedání v Pardubicích! Konkrétně se uvidíme 17. 2. od 17 hodin v pardubickém pirátském centru a budeme velice rádi, když nás navštívíte v hojném počtu. Program zasedání vám bude oznámen dostatečně dopředu. Po ukončení standardního zasedání nás čeká zhruba od 19 hodin neformální setkání v kavárně Nota v Domě hudby. V případě jakýchkoliv dotazů se obraťte na asistentku RP Denisu Horákovou či na KoKS PaK Ivču Mrkvičkovou.

 

🪑Školení🪑

AKTIVNÍ TEAMBUILDING PIRÁTŮ A PŘÍZNIVCŮ V PRAŽSKÉ STROMOVCE
Neděle, 12.2.

Program:
9:00-10:00
Trénink: na začátek krátký běh na zahřátí a potom trénink s vlastní vahou (vhodné i pro začátečníky).
Potřeba je pouze sportovní obuv a oblečení, doporučena je i čepice.
10:00-11:00
Koupačka ve Stromovce (vhodné pro všechny i pro ty co neotužují nebo nesnáší studenou vodu)
Budeme mít super fotku!
Zde jsou nutné plavky, ručník a kulich, případně i rukavice, doporučené jsou pantofle a termoska s teplým nápojem.
Akce je učena pro Pirátky, Piráty a jejich ratolesti i naše příznivce.
Obě aktivity zvládne i úplný začátečník, ale je úplně v pohodě zúčastnit se jen jedné z nich.
Pokud se chceš zúčastnit, napiš Ondrovi. Upřesníte si místo srazu a odpoví ti na případné otázky:
Ondra Petr
775693802

ŠKOLENÍ KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI
1.3. 19:00
jitsi.pirati.cz/kyber

Vedoucí technického odboru Pepa Bouše + Ivor Kollár tě seznámí se základními principy, pojmy a hrozbami s kterými se můžeme v online prostoru potkat.
Toto školení doporučujeme všem, kteří pracují s našimi systémy nebo všem, kteří mají jen zájem vědět, jak se pohybovat a chovat v dnešní internetové době.
Na konci školení bude prostor pro dotazy.
Záznam bude dostupný na TV.pirati.cz

DEVELOPMENT CENTRUM
11.3. 2023
9:00 - 16:30
Pirátské centrum Praha
Jakým oblastem se na DC věnujeme?
- komunikační dovednosti
- schopnost práce v týmu
- kvalitu organizace práce
- efektivitu práce s informacemi
- orientaci v textu, schopnost extrakce nejrelevantnějších informací
- prezentační dovednosti
- lídrovské dovednosti
- odbornost

Více informací, včetně odkazu na registraci najdeš na webu.
Rychlá registrace na DC zde.

Kurz vede Jana Koláříková. S vedením DC a podobných rozvojových kurzů má mnohaleté zkušenosti jak v rámci pirátské strany, tak v jiných organizacích a týmech. Vedla například lídrovský kurz LARP, trénink metody SMART a metody radikální upřímnosti.

Příspěvek na kurz je 300,- Kč na osobu, v ceně je jednoduché občerstvení po celé trvání kurzu.

KOMUNÁLNÍ FÓRUM: KOMPOT - CON BŘEZEN 2023
25. 3. Brno

Podzimní komunální fórum proběhlo 26. listopadu 2022 v Praze a byla to velmi úspěšná akce, které se zúčastnilo 147 Pirátek a Pirátů a na pódiu se vystřídalo přesně 50 řečníků.
Jarní KOMPOT - CON proběhne v sobotu, 25. 3. v Brně a můžete se opět těšit na velmi zajímavé hosty. Tentokrát bude program vzdušnější a dáme víc prostoru pro síťování.

Označ si v kalendáři poslední sobotu v březnu a sleduj web pro aktuální informace.

A dvě horké novinky od OŽIVENÍ

PRAVIDELNÁ ONLINE PRÁVNÍ PORADNA "VOLEJTE OŽIVENÍ"
Pro velký zájem nově zvolených zastupitelů o právní poradenství spouštíme pravidelnou bezplatnou online právní poradnu. Poradna je určena především pro volené zástupce samospráv a členy komisí, výborů.
Každou první středu v měsíci. Začínáme již 1.3. a sbíráme otázky.
Vše důležité je ZDE

JARNÍ SETKÁNÍ PRO ZASTUPITELE V PRAZE
V sobotu 25.3.2023 (Bohužel nám koliduje s Komunálním fórem v Brně!)
Jedná se o akci, kde chceme předat zastupitelům to nejdůležitější do začátku mandátu, zveme experty na komunikaci, projektové řízení, zkušené zastupitele a další. Bude to nejen právní nalejvárna, ale i příležitost probrat lokální kauzy s právníky.
Vše důležité ZDE.

Ve spolupráci s organizací NSZM (Národní síť Zdravých měst ČR) nabízíme Pirátským zastupitelům následující školení:

PARTICIPACE V OBCÍCH A MĚSTECH
24. 4. 2023
18:00 - 20:00
jitsi.pirati.cz/nszm
Participace ANO x NE? Kdy, jak, s jakým záměrem?
Kulaté stoly, plánovací akce, pocitové mapy, participativní rozpočty… máme v tom systém?
Příklady z praxe, nástrahy. Postup ve Zdravých městech. Diskuse

JAK STRATEGICKY PLÁNOVAT A ŘÍDIT VE MĚSTECH
16. 5. 2023
18:00 - 20:00
jitsi.pirati.cz/nszm
Strategie a koncepce – přežitek či nutnost? Příprava a řízení strategií,
práce s projekty, vazba na rozpočet. Data a indikátory … máme v tom systém?
Příklady z praxe, nástrahy. Postup ve Zdravých městech. Diskuse.

Obě školení od NSZM jsou pro vás zdarma. Pokud byste rádi přispěli na pirátské vzdělávání, uvítáme jakýkoliv finanční příspěvek v dobrovolné výši. Můžete tak učinit prostřednictvím tohoto odkazu.

 

💸Výběrka nad 100.000,- Kč💸

Připomínáme všem Hospodářům, kteří připravují rozsáhlejší zakázky, že na zakázky, jejichž celkové náklady přesahují 100 000,- v úhrnu za rok vyžadují výběrové řízení. Pokud máte zvláštní důvody, proč je výběrové řízení nedává smysl, můžete využít odůvodněnou výjimku a její využití řádně oznámit.

 

📰Forum📰

Rozběhlo se nám jednání CF2/2023 ke Stanovám na základě podpořeného členského podnětu, další může být zařazen do jednání (navrhovatel o to ještě nepožádal) a další (v tuto chvíli 4 podněty) podporu ještě sbírají.

V jednání bude 14 dnů probíhat doba na navrhování, následně 10 dnů doby na rozmyšlenou a poté se jednání odročí na řádné zasedání CF, kde se bude o návrzích hlasovat.

 

💻Novinky od TO⛯

Školení kyberbezpečnosti

1.3. v 19:00 online na Jitsi. Tématem budou základní principy, pojmy a hrozby, se kterými se můžeme setkat.
Účast doporučujeme zejména těm, kteří vstupují do pirátských systémů.
Více na webu TO.

Nový projekt: Krajské technické spojky (KTS)

Krajské technické spojky zlepší komunikaci členů a krajů s TO a zefektivní řešení uživatelských problémů. Momentálně
hledáme z každkého KS jednoho člověka, který se stane KTS.
Více zde.

Zapojení dobrovolníků do TO

Na webu TO je nově dobrovolnický dashboard. Zapojit se můžou všichni, které baví vývoj SW, design aplikací aj. Více najdete na odkazu.

Nová verze Majáku a grafy

Nově jsme podpořili krásné grafy pro vaše weby na Majáku. Více zde.

Maják má nový vizuál, přepracovaný editor stránek, vylepšené vyhledávání a další. Seznam vylepšení najdete zde..

Upgrade HW

V lednu jsme provedli upgrade datového uložiště pro naše systémy. O tom, jak můžete využít nové místo na serverech a o
dalších plánovaných upgradech se dočtete zde.

 

🤼Výběrka a poptávka🤼

Máme mezi sebou někoho, kdo by uměl dobrovolně pomoct s 360tkovou zpětnou vazbou?
Piš na matej.kubicek@pirati.cz.

Telefundraiser/ka - specialista péče o dárce
Výběrka na úřadě vlády
Vývojáři back-endu do poolu
Vývojáři front-endu
Asistent/ka týmu poradců ministra pro místní rozvoj

A v příloze pozdrav z PO teambuildingu.

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335