Pirátský newsletter - Ústecký kraj: Únor 2023 (zpět)

Milí podporovatelé, přátelé, Piráti a Pirátky,

je za námi další měsíc. Měsíc plný dezinformací, manipulací, šíření strachu, ale také lásky, pokory a vítězství. Již za pár dnů na hradě vystřídá dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana generál Petr Pavel a my se těšíme na pozitivní změny, které s novým prezidentem nastanou. Děkujeme všem komisařům a komisařkám, kteří dbali na správnost voleb a také těm, kteří se rozhodli jít volit (i když si třeba museli vyřídit voličské průkazy). Děkujeme, že vám záleží na budoucnosti naší krásné země!

Týden plný lásky

Tento týden slavíme světový den manželství (12. 2.) a také svátek zamilovaných (14. 2.). Narozdíl od jistých senátorek určitě nechceme oceňovat manželské páry za věrnost. Nám by stačilo, kdyby se Česká republika připojila k ostatním vyspělým státům a uzákonila tzv. manželství pro všechny. Za Piráty věříme, že si lidé mají být rovni nejen v povinnostech, ale i právech. Nelze rozdělovat občany do kategorií podle toho, koho mají rádi a s kým si přejí strávit život. Něco takového do 21. století nepatří a my věříme, že se to už brzy změní.

 

Krajští zastupitelé a jejich práce

Krajská zastupitelka Kateřina Stojanová obhájila post předsedkyně Mladého pirátstva, týmu České pirátské strany zaměřeného na sdružování mladých členů a příznivců a všeobecnou podporu aktivního občanství u mladých lidí. Blahopřejeme!

I hlasy pirátských zastupitelů se krajské zastupitelstvo usneslo, že nesouhlasí s plánovaným rušením spojení mezi Středočeským a Ústeckým krajem a pověřilo svého radního vyjednáváním se zástupci Středočeského kraje.

 

Piráti v Poslanecké Sněmovně

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek s dalšími koaličními poslanci navrhli několik zlepšení při projednávání novely zákona o Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH). Jde například o vymahatelný zákaz vlastnit mediální domy nebo pobírat dotace či zakázky pro vrcholné politiky včetně prezidenta, Dále také obnovení práva novinářů informovat o majetkových přiznáních politiků.

Pirátská poslankyně Olga Richterová spolupořádala ve Sněmovně kulatý stůl, jehož cílem bylo vytvořit jasná pravidla při vymáhání práva dítěte na nepřetržitou přítomnost rodiče či pěstouna v nemocnici. Zákon o zdravotních službách, který má toto upravovat, v praxi bohužel často nefunguje. Děti jsou pak stresovány a to ovlivňuje jejich zdravotní stav. Naopak přítomnost blízkých má ve většině případů pozitivní vliv na léčbu.

 

Vláda ČR a ministři za Piráty

Vláda dala zelenou jednotné podobě státních webů podle návrhu vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše. Dosud se občan nemohl spolehnout, že se za každých okolností nachází na oficiálních stránkách úřadu, protože současný systém je nekoordinovaný a často matoucí. Toho loni na podzim zneužili podvodníci, kteří se pokusili o tzv. phishing skrze falešné stránky Ministerstva práce a sociálních věcí.

 

Mikuláš Peksa v Evropském parlamentu

Europarlamentem prošla nová směrnice o tzv. distančním marketingu, na které se podílel i pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Směrnice řeší uzavírání smluv po telefonu nebo přes internet. Cílem je, aby každý občan mohl učinit skutečně informované a nezávislé rozhodnutí, když podobné smlouvy uzavírá.

Evropský parlament podpořil také nová pravidla pro efektivní nakládání s odpadem. Vnáší transparentnost do mezinárodního vývozu odpadů a skládkování a lépe chrání před možnými negativními dopady na zdraví i životní prostředí. Díky otevřeným datům také bude snazší vyhodnotit, jestli má vyvážený odpad nějaký potenciál pro druhotné využití surovin.

 

Kalendář akcí

14. 2. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi
16. 2. 18 - 20 hod schůze místního sdružení Most - Litvínov v Café Cassis v Litvínově
22. 2. 19 - 21 hod online schůze místního sdružení Teplice
28. 2. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi

 

Nový pirátský eshop

Vánoce jsou sice už za námi, ale odměnit se může člověk i jen tak. A co třeba právě nějakou drobností z nové pirátské kolekce? Ztratili jste čepici a teď by se vám do zimy hodila nová? Sešit už jste skoro popsali a žádný jiný se vám nezamlouvá? Ve skříni nemáte ani jedno tričko s pirátským logem? A v obchodě u pokladny si kupujete stále plastové tašky? Není všem dnům konec! Mrkněte se na naše stránky a vyberte si třeba propisky, tašky, oblečení, lahve a další fajn drobnosti.

 

Děkujeme za podporu a přejeme krásnou zimu na běžkách, lyžích, saních nebo doma v teple!

Sledujte naše kanály: web | Facebook | Instagram | | Twitter | YouTube

Zuzana Petrůvová
zuzana.petruvova@pirati.cz
+420 778 402 477

Petr Sudek
petr.sudek@pirati.cz
+420 728 735 341