Resortní tým Práce a sociální věci: Novinky ze sociální oblasti od Olgy a Zuzany (zpět)

Milé pirátky a piráti,
příznivkyně a příznivci pirátské sociální politiky,

hlásíme se Vám opět v novém roce, abychom shrnuli, co se již za první měsíc tohoto roku stihlo stát. A nebylo toho málo!

Co nově platí - stručný přehled:

 

Důchody

Pravidelná, automatická valorizace od 1. ledna 2023 zvýšila důchody v průměru o 825 Kč. Nově tak průměrný důchod činí zhruba 19.000 Kč. Na výchovné k důchodu ve výši 500 Kč bude mít nárok ten z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu.

 

Minimální mzda

K 1. lednu dochází k valorizaci minimální mzdy o 1 100 Kč na 17 300 Kč měsíčně.

 

Životní a existenční minimum

Částky životního minima a existenčního minima se v pravidelném termínu zvyšují o více než 5 % na 4 860 Kč.

 

LPS - rychlost posuzování snad stoupne

O novele zákona, která upravuje fungování lékařské posudkové služby, jsme vám už psali. Od začátku ledna je účinná. Uvidíme snad brzy, jak se projeví. Především by mělo dojít k navýšení počtu zaměstnanců zapojením tzv. odborných nelékařských zdravotnických pracovníků.

 

Pěstouni

Příspěvek na výkon pěstounské péče se navyšuje o 10 % na 59 400 Kč za kalendářní rok. Nově má také zřizovatel zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc nárok na 39 600 Kč.

 

Pohřebné

Už od prosince se rozšířil nárok na pohřebné. Nově vzniká i osobě, která vypravila pohřeb plodu po potratu nebo po umělém přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů.

 

Odstraňujeme nepotřebné regulace - konkrétně lékařské prohlídky

V rámci antibyrokratického balíčku pirátského ministra pro legislativu M. Šalomouna se ruší povinnost lékařských prohlídek u kategorie 1 a kategorie 2 nerizikové. Prohlídky proběhnou nyní pouze tehdy, vyžádá-li si to zaměstnavatel nebo poskytovatel pracovnělékařských služeb.

 

Zálohy na pojistné OSVČ

Minimální zálohy na sociální pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) činí od ledna 2944 korun. U vedlejší činnosti je minimální záloha stanovena nově na 1178 korun měsíčně.

 

O čem se jedná:

 

Hospitalizované děti bez doprovodu

Olga roky řeší, že u nás leckde není dodržován zákonný nárok na přítomnost rodičů u dětí. Ve spolupráci s pirátským náměstkem na Ministerstvu zdravotnictví, Josefem Pavlovicem, byla proto připravena metodika pro zdravotnická zařízení k přítomnosti zákonných zástupců a osob blízkých u nezletilých pacientů a s ním také Olga ve Sněmovně 26. ledna uspořádala kulatý stůl s odborníky, lidmi, kteří mají vlastní zkušenost a se zástupci dotčených ministerstev na dané téma..
PS: Možná jste viděli reportáž ve 168h a v DVTV o Tereze Salte a jejím onkologicky nemocném synovi, i ona byla přítomna.

 

Sousedské hlídání - Zuzana Freitas připravuje projekt

Českou formu Tagesmutter - sousedského hlídání - Olga prosazuje už roky. Záměrem je, aby byla podpora pro rodiny s malými dětmi předškolního věku co nejširší, protože stávající kapacita mateřských škol nedostačuje. Nyní probíhají jednání o úpravě sousedského hlídání v zákoně o dětských skupinách. Olga pořádala kulatý stůl k vyhodnocení zákona o dětských skupinách, z něhož vznikla řada podnětů i k sousedskému hlídání. Úprava je již převedena do základních paragrafů a dále bude probíhat pilotování celého systému fungování sousedského hlídání, abychom vychytali případné nedostatky a mezery - to má pod palcem Zuzana.

 

Zákon o sociálních službách

V připomínkování je “malá novela” zákona o sociálních službách, která řeší neformální pečující, úpravu zařízení pro závislé na omamných látkách a organizační změny.

 

Milostivé léto ČSSZ

Vláda 25.1. schválila návrh zákona o mimořádném odpuštění penále z dlužného pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a exekučních nákladů, tedy „Milostivé léto ČSSZ“. Cílem návrhu zákona je umožnit oddlužení i osobám, které mají pohledávky u OSSZ (ČSSZ), které jsou vymáhány v rámci správní exekuce, tj. nelze u nich využít akce typu „Milostivé léto“.

 

Milostivé léto - daně

Tentýž den vláda schválila návrh zákona o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů. Hlavním cílem návrhu je navázat v rezortu Ministerstva financí na předchozí akce Milostivé léto I a II dát dlužníkům možnost zbavit se dluhů na penále, úrocích a dalším příslušenství daně, a také zbytečné zátěže v podobě bagatelních nedoplatků. Pro odpuštění dluhů bude klíčové rozhodné období, které je navrhováno od 1. července do 30. listopadu 2023.

 

Zákon o podpoře bydlení

Celý leden probíhají jednání zástupců MPSV a MMR, které za MPSV vede Zuzana Freitas. Každý týden se konají dvě velké schůzky, na kterých se řeší problematika se zákonem spojená. Momentálně nejkonzultovanější téma představují cílové skupiny zákona. Proběhla rovněž další schůzka se Svazem měst a obcí.

 


A k tomu běžný provoz. Pravidelně se konají sociální schůzky zástupců pětikoalice, kde je Olga Richterová, a když může, tak Klára Kocmanová. Aktuálně se řeší úprava dohod (DPČ, DPP) a také slaďování práce a péče, včetně dostupnosti péče předškolní.
Takže zase příště s dalšími posuny :-)

Srdečně

Olga & Zuzana
s pomocí Týny a Matěje

Více na: piratipracuji.cz
Náš "oborový" web: socialnisystem.cz
Olgy Twitter, Facebook, Instagram
Zuzany Facebook
Kontakt: kristyna.kouba@gmail.com, mat.cumpelik@gmail.com (asistenti Zuzany Freitas)