Interní newsletter: Tak to doPavlo.. (zpět)

Ahoj všem,

posíláme FRIDAY´S HOT NEWS.

🚠CF 2023⛰️

Oficiálně vyhlašujeme, že informační web k nadcházejícímu CF 2023 je spuštěn.
Letošní CF se bude odehrávat v Liberci dne 29.4.2023. Oficiální registrace se budou spouštět až později, ale již nyní můžete využít zajednaného ubytování a samostatně si jej rezervovat.
V délce pobytu zohledněte páteční pre-party, možné nedělní worshopy, filipojakubskou noc a pondělní svátek práce.
Těšíme se na hojnou účast a hlavně první možnost, kdy se po covidových on-fline CF zase všichni setkat osobně.

 

📅RP termíny🗓️

Plánované zasedání RP 19. 2. bude přesunuto na 17. 2. od 17 hodin z důvodu výjezdního zasedání RP v Pardubicích. Výjezd je zatím v procesu organizace, ale určitě se během následujících dnů dozvíte více. Přesto doufáme, že se v Pardubicích setkáme v hojném počtu.

Rádi bychom vám také připomněli, že v úterý 7. 2. od 18 hodin proběhne setkání RP, RV a PKS - Odkaz pro připojení. Finální program bude PKS představen v pondělí 6. 2.

 

🔥RV jitsi únorové a jitsi k blížící se volbě RV za CF🔥

Pomalu se blíží termín zahájení volby členů a členek za RV (dle harmonogramu AO stanoven na 28. března) a proto si dovolujeme znovu avizovat speciální jitsi pod názvem "Vše co jste kdy chtěli vědět o RV a báli jste se zeptat". Plánujeme ho v týdnu od 13. do 17. 2. Přesný termín, o kterém vás budeme informovat v RV informačním vlákně na Zulipu, stanovíme tuto neděli 5. 2. na pravidelném jitsi RV (od 19.00), kam všechny zájemce o nahlédnutí do fungování RV srdečně zveme.
A také probíhá jednání o výběru eurokomisaře (RV 1/2023) a diskuze je, jak to u Pirátů bývá zvykem, bouřlivá.

 

Kde jsme vidět? 👁️👀👀👁️

Daniel Köppl je ve střetu zájmů a měl by být odvolán z funkce radního RRTV. Shodl se na tom Volební výbor Poslanecké sněmovny, na který se s případem obrátila Olga Richterová. Köppl pracuje pro členy vedení ANO a pobírá za to odměnu. Veřejně a aktivně se angažoval v kampani prezidentského kandidáta Andreje Babiše. Podle zákona člen Rady však musí být nezávislý a nestranný.

Česko si v Indexu vnímání korupce za rok 2022 mírně polepšilo. Piráti zveřejnili seznam 18 protikorupčních iniciativ včetně přehledu, jak se je podařilo za první rok vlády posunout. Zaostávání vidí předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek například v případě zákona o lobbování připravovaném Ministerstvem spravedlnosti.

Korupce patří mezi nejpalčivější problémy a o nalezení řešení se aktivně zasazuje i pirátský ministr Michal Šalomoun. Předseda Legislativní rady vlády a také předseda Rady vlády boje proti korupci ve svém komentáři shrnuje dosavadní kroky a úspěchy.

Žádné placení dvakrát za totéž. To očekáváme od novely zákona o veřejných zakázkách. Ubude úřadování a provoz státu bude hospodárnější. Ve vybraných případech nebude stát zbytečně platit opakovaně za stejnou službu, případně vyjedná výhodnější smlouvu pro víc ministerstev. „Novela odstraní zbytečnou byrokracii a umožní státu chovat se hospodárněji a dynamičtěji,” řekl Ivan Bartoš.

Díky Pirátům z Evropského parlamentu dojde k posílení práv pracovníků digitálních platforem. Europoslanci v tomto týdnu totiž schválili směrnici, která poskytne jistotu a pracovní práva milionům pracovníků, kteří si vydělávají na živobytí prostřednictvím digitálních platforem. I díky Pirátům nyní návrh obsahuje mj. povinnou transparentnost monitorovacích systémů a povinné zdravotně bezpečnostní hodnocení pro pracovníky.

„Chceme legislativní opatření pro předpokládaný pracovní poměr – skončí tedy to, že platformy zneužívají pracovníky ve stylu práce na živnostenský list. Skončí zneužívání těchto lidí pomocí technologických obrů,“ vysvětluje Mikuláš Peksa.

Na půdě EP došlo ke schválení přísnějších pravidel pro účely cílené politické reklamy. Nově budou mít uživatelé možnost neposkytnout výslovný souhlas ke zpracování osobních údajů pro účely zacílení. Lépe dostupné budou také informace o zadavateli, ceně a důvodech, proč se cílená reklama konkrétnímu uživateli zobrazuje.

„Je naprosto nepřijatelné, aby politici v kampaních zneužívali osobní údaje lidí. Cílem nových pravidel je zabránit manipulaci s voliči, kterou usnadňuje velmi úzké cílení. To nejenže přispívá k polarizaci společnosti, ale také narušuje soukromí lidí,” vysvětluje Marcel Kolaja.

Europoslanci vyzvali orgány EU a členské státy k neustávající pomoci Ukrajině. Konkrétně volají po posílení závazků politické, hospodářské, finanční a humanitární podpory. Žádají o zvýšení a urychlení vojenské pomoci, včetně poskytování moderních těžkých zbraní. V neposlední řadě Evropský parlament vítá přijetí již 10. balíčku protiruských sankcí a jejich další rozvoj. Rezoluce také vyjadřuje podporu finančnímu balíčku ve výši 18 miliard eur na rok 2023 pro obnovení a zajištění stability země.

„Minulý týden jsme spolu se zástupci Komise diskutovali o plánech v případě, že by finanční pomoc Ukrajině blokovalo Maďarsko. Komise nás ujistila, že pracují s mnoha variantami a podpora Ukrajiny neustane. A Orbán se může třeba postavit na hlavu,” komentovala Markéta Gregorová.

 

👏Administrativní odbor informuje👏

Modernizujeme:

Probíhá přesun registrů sdružení a předsednictev z wiki kompletně do chobotnice.
Působnost MS a termín konce jejich volebního období nově najdete na stránce každého sdružení - např. zde. Více viz upozornění zde.

Aktualizovali jsem pravidla k registru smluv - a hlavně byl zahájen vývoj nového systému.

Blíží se termín 5.3. do kterého je možné navrhovat body pořadu CF.
Body navrhujte jako členské podněty. Pro návrhy na změny stanov, které byste chtěli na zasedání probrat a hlasovat je lhůta zatím zhruba do 9.2. na získání základní podpory, tak prosím zvažte podporu těch, které již předloženy jsou.

 

🏪Vzdělávací koutek🏪

Ve spolupráci s organizací NSZM (Národní síť Zdravých měst ČR) nabízíme Pirátským zastupitelům následující školení:

🎓 PARTICIPACE V OBCÍCH A MĚSTECH
24. 4. 2023 (18:00 - 20:00)
jitsi.pirati.cz/nszm

🎓 JAK STRATEGICKY PLÁNOVAT A ŘÍDIT VE MĚSTECH
16. 5. 2023 (18:00 - 20:00)
jitsi.pirati.cz/nszm

Obě školení od NSZM jsou pro vás zdarma. Pokud byste rádi přispěli na pirátské vzdělávání, uvítáme jakýkoliv finanční příspěvek v dobrovolné výši. Můžete tak učinit prostřednictvím tohoto odkazu.

🎓 DEVELOPMENT CENTRUM
11.3. 2023, Praha
Celodenní workshop zaměřený na osobní rozvoj účastníků.
Více informací, včetně odkazu na registraci najdeš na webu.

👉 Komunální fórum: KOMPOT - CON březen 2023
25. 3. 2023, Brno
Označ si v kalendáři poslední sobotu v březnu a sleduj web pro aktuální informace.

👉 Nabízíme možnost zúčastnit se některého z regionálních setkání na téma Participace ve městech pod záštitou NSZM.

 

🏙️ZO🏢

Na sobotním sněmu Pirate Parties International byl do předsednictva ke svému třetímu dvouletému období znovuzvolen předseda ZO Michal Gill a nově jako náhradník také zástupce vedoucího ZO Raman Ojha. Do Rozhodčí komise pak světoví Piráti zvolili mj. Zbyňka Muchu. Všichni, kdo prošli našimi podzimními primárkami, tak byli zvoleni. Novou předsedkyní PPI se stala Florie Marie z Francie.

Zahraniční odbor zve na letošní ročník Pirátské bezpečnostní konference, která se letos, po jednom ročníku v Praze, vrací zpět do Mnichova. Akce se koná 18.-19. února a veškeré informace o ní naleznete zde.

 

🤼Výběrka a poptávka🤼

Změna u výběrek - limit 100.000,- Kč na povinnost dělat výběrka je nyní na příjem za rok, nikoliv za celý život, prosím vemte na vědomí.

Máme mezi sebou někoho, kdo by uměl dobrovolně pomoct s 360tkovou zpětnou vazbou?
Piš na matej.kubicek@pirati.cz.

Telefundraiser/ka - specialista péče o dárce
Výběrka na úřadě vlády
Vývojáři back-endu do poolu
Asistent/ka týmu poradců ministra pro místní rozvoj

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335