Pirátský newsletter - Středočeský kraj: Leden u středočeských Pirátů (zpět)

Únorové krajské fórum v Praze

Pokud se s námi chcete sejít, můžete využít příležitosti a přijet v neděli 12. února ve 13 hodin do pražského pirátského centra.

Kromě klasického programu se můžete těšit na Mikuláše Peksu.

Program vzniká na fóru.

 

Setkání s nováčky

Pokud jste na palubě noví a rádi byste se více zapojili, přijďte na pravidelné online setkání s nováčky. Sejdeme se ve středu 8. února v 18:00 na odkazu jitsi.pirati.cz/novacci.

 

Novinky na kraji

 

Jana Skopalíková: Středočeský kraj vnímá ochranu přírody jako důležitou součást kulturního chování

Každý člověk by měl žít v souladu s životním prostředím. Pravidlo, které zní logicky a jednoduše, si ale každý vykládá podle svého. Středočeský kraj se dlouhodobě zaměřuje na to, aby takzvaná environmentální výchova pronikala do škol i mezi obyvatele středních Čech. Cíle environmentální výchovy jsou jasné, ale k jejich dosažení vede dlouhá cesta, která vlastně nikdy nekončí.

 

Z Prahy do Drážďan za hodinu? Vysokorychlostní trať předběhne krajinná studie

Malebnou krajinu v okolí hory Říp čeká významný zásah. Plánovaná vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan i rozšíření dálnice D8 pozmění její ráz. Každá změna je však zároveň příležitostí. Středočeský kraj vyslyšel obavy dotčených měst a obcí z dopadů staveb na životní prostředí i kvalitu života v okolí a zadal zpracování krajinné studie. Stavba vysokorychlostní trati Podřipsko se díky ní promění v možnost pozitivní změny u dlouho neřešených problémů a pomůže krajině lépe se adaptovat na změnu klimatu a s ní související sucho.

 

Středočeský kraj přijímá žádosti o dotace ze dvou fondů zaměřených na životní prostředí

Středočeský kraj ode dneška přijímá žádosti o dotace ze dvou fondů zaměřených na životní prostředí. Jeden je primárně zaměřen na projekty, které pomáhají chránit krajinu před suchem i povodněmi, druhý se týká environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty.

 

Malé obce mohou využít statisíce z Fondu obnovy venkova. Kraj na jejich rozvoj vyčlenil půl miliardy

Finanční prostředky z středočeského krajského Fondu obnovy venkova – dohromady více než půl miliardy korun – dosud nevyužilo na 755 obcí do dvou tisíc obyvatel. Peníze by přitom posloužily jejich rozvoji. Středočeský kraj proto na obce apeluje, aby využití zmíněného fondu zvážily. Některé navštívil i krajský náměstek hejtmanky pro regionální rozvoj a územní plánování Jiří Snížek.

 

Otevřený kraj! Se spuštěním nového webu bude Středočeský kraj ještě transparentnější

Středočeský kraj brzy spustí novou verzi svého webu. Nabídne příjemnější uživatelské prostředí, nové funkce i bližší informace o fungování krajské rady. Nad rámec zákona se počítá například se zveřejňováním všech materiálů, které rada na svých pravidelných týdenních jednáních projedná. Nejen středočeši tak budou mít ještě větší přehled o čem se aktuálně na kraji jedná a rozhoduje. Nová podoba webu by měla fungovat již průběhu letošního února.

 

Krajskému úřadu Středočeského kraje byl udělen certifikát Zero Waste Hero

Krajský úřad Středočeského kraje dnes získal certifikát Zero Waste Hero. Ten je jedním z výstupů environmentálního auditu, který na podzim provedla agentura Envirostyl. Získání certifikace znamená, že úřad zavádí přístupy vedoucí ke snižování negativního vlivu na životní prostředí. Certifikát převzali ředitel úřadu Jan Louška a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

 

Hazard na Kladně – Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

Společně s prvním kolem prezidentské volby proběhlo na Kladně místní referenfum o zákazu provozu hracích automatů v hernách.
Výsledky referenda o hazardu jsou oficiálně neplatné kvůli nízké volební účasti. Výsledek referenda by byl pro zastupitele závazný, pokud by pro něj hlasovala nadpoloviční část zúčastněných a současně se zúčastnilo alespoň 35 % ze všech oprávněných voličů. Z téměř 52 tisíc voličů se však do referenda zapojilo jen zhruba 13,5 tisíce lidí, tedy necelých 27 %. Ačkoli téměř 75 % všech hlasujících podpořilo zákaz heren, kvůli nízké účasti se vedení města nemusí tímto rozhodnutím řídit.

Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

 

Ze sněmovny

 

Klára Kocmanová: konec prodeje nikotinových sáčků dětem!

Nikotinové sáčky byly doposud volně dostupné úplně všem! Sáčky sice neobsahují tabák, ale nikotinu je v nich mnohdy výrazně víc, než v cigaretách. Asi není třeba podrobně vysvětlovat, že na nikotinu může velmi rychle vzniknout silná fyzická závislost a u dětí hrozí závažná narušení vývoje mozku. Není možné to dál přehlížet.

 

Děti v nemocnici potřebují přítomnost rodiče. Piráti zlepšují podmínky pro pobyt u nezletilých ve zdravotnických zařízeních

Děti hospitalizované v nemocnicích bez rodičů často zažívají velký stres. V praxi přitom velice často a zbytečně dochází k tomu, že jsou práva rodičů či zákonných zástupců na pobyt s dětmi ve zdravotnických zařízeních omezována. „Zpracovali jsme proto srozumitelný metodický pokyn, který tyto nejasnosti odstraní a pomůže situaci zlepšit jak pro rodiny, tak i zdravotnický personál,” uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová. To je hlavní výstup kulatého stolu s názvem “Děti potřebují své blízké, během hospitalizace zejména. Fakta, zkušenosti a léčebný efekt”, který Olga Richterová dnes ve Sněmovně spolupořádala s Martinou Ochodnickou, poslankyní za TOP 09, místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku a členkou Výboru pro zdravotnictví.

 

Akce na únor

KET Územní rozvoj a plánování – středa, 1. února⋅17:30–19:00, jitsi.pirati.cz/KETScKRozvoj

KET životní prostředí a zemědělství s Janou Skopalíkovou – pátek, 3. února⋅17:00–18:00, jitsi.pirati.cz/zemzp

Online setkání s nováčky a žadateli o členství – středa, 8. února⋅18:00–19:00, jitsi.pirati.cz/novacci

Krajské fórum SčK – neděle, 12. února⋅13:00–17:00, FB událost zde: https://fb.me/e/1PUhFNiZO, Pirátské centrum Praha - PiCe (Na Moráni 360/3, Nové Město, 120 00 Praha-Praha 2, Česko), online přenos na jitsi.pirati.cz/sck

MS Jesenice-Jílové – veřejná schůze – středa, 15. února⋅19:00–21:00, Říčany

KET životní prostředí a zemědělství s Janou Skopalíkovou – pátek, 17. února⋅17:00–18:00, jitsi.pirati.cz/zemzp

KET školství – středa, 22. února⋅19:00–20:00, jitsi.pirati.cz/sck_skolstvi

 
 

Koordinátorky Barbora a Monika