Interní newsletter: Jak se stát prezidentem ČR? 5 písmenné příjmení! (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

Ano, je tomu tak, zatím každý Český Prezident měl příjmení na 5 písmen a ani v případě generála Petra Pavla tomu nebude jinak.
No a co se dělo?

📡RP📡

1. Rádi bychom vám připomněli, že se tuto neděli 29. 1. 2023 od 16 do 19 hodin bude konat diskuze s politology k aktualizaci článku 2 Stanov Pirátské strany (Poslání a programové cíle). Protože vnitrostranická debata o aktualizaci článku 2 Stanov (Poslání a programové cíle) míří do finále:, považujeme za žádoucí, aby proběhla konzultace s odborníky.

Naše pozvání přijal doktor Jan Charvát z katedry politologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a magistr Adam Folvarčný z Masarykovy univerzity. Debatu bude moderovat Marcel Kolaja. Jak bude debata probíhat? Politologům budete mít možnost položit dotazy, které vám pomohou se orientovat v terminologii a politickém prostoru. Neočekávejte však, že nám nadiktují, co máme napsat do Stanov. To je výhradně v působnosti celostátního fóra.

Sejdeme se fyzicky v pražském PiCe (Na Moráni 360/3, Praha), nebo pokud nemáte možnost dostavit se osobně, je možné využít stream: či zabezpečené Jitsi: (pokud budete chtít pokládat dotazy). Pokud se nemůžete zúčastnit vůbec, můžete otázky položit předem prostřednictvím sdíleného dokumentu:. Z debaty bude následně pro členky a členy Pirátské strany dostupný záznam.

2. Na posledním republikovém zasedání 2/2023 jsme diskutovali organizaci CF 2023 v Liberci, harmonogram voleb, které nás budou v dalších letech čekat. Podstatnou část zasedání jsme řešili možnosti a provedení fundraisingu, o jeho zapojení do struktur strany. V neposlední řadě jsme debatovali nad otázkou nastavení kompetencí RP a RV do budoucna. Celý zápis naleznete zde:.

Co se děje? 🎖️ vs. 🚜

A je to tady! Léta očekávaný okamžik nadešel a my vybíráme nového prezidenta. Čísla i kurzy ukazují přesvědčivá čísla, ale nenechme se ukolébat! Vše rozhodneme až tím, že opravdu půjdeme volit. Sejdeme se u volebních uren!

Ivan Bartoš se setkal s Lucií Fukovou, vládní zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny. Probrali fungování Agentury pro sociální začleňování a chystaný zákon o podpoře v bydlení. Zákon cílí nejen na lidi v bytové nouzi, ale také na ty, které ohrožují rostoucí ceny nebo energetická krize a mohli by se v bytové nouzi brzy sami ocitnout.

Europoslanec Marcel Kolaja se zasadil o transparentnější politickou reklamu. Nově bude jasné, kdo na koho cílí, za kolik peněz a proč. Politické subjekty také nebudou moci zneužívat osobní data, či využívat takzvanou behaviorální reklamu, tedy metodu, která analyzuje chování občanů. Tento týden pravidla prošly výborem, ještě o nich musí hlasovat plénum Evropského parlamentu a pak půjdou do trialogu.

Jak pomoci rodičům a příbuzným, aby zdravotnický personál dodržoval zákon , pokud odmítá umožnit doprovod při hospitalizaci dětí? Jak zlepšit komunikaci mezi zdravotníky, pacienty a jejich rodinami? I těmito otázkami se zabývali účastníci semináře s názvem “Děti potřebují své blízké, během hospitalizace zejména. Fakta, zkušenosti a léčebný efekt”, který spolupořádala Olga Richterová. Hlavním výstupem je vznikající metodický pokyn, který nejasnosti odstraní.

Legislativní výbor Poslanecké sněmovny má pochyby o nestrannosti a nezávislosti Daniela Köppla, člena RRTV. O věci nedodržování zákona však musí rozhodnout poslanci. Na účast mediálního odborníka Daniela Köppla v týmu prezidentského kandidáta poslance Andreje Babiše nominovaného hnutím ANO upozornila Olga Richterová. Köppl zároveň sedí v RRTV a jeho aktuální činnost nejen podle Pirátů odporuje požadavkům na její členy.

Vyjádřete svůj nesouhlas s plošným šmírováním, které navrhuje Evropská komise. Řešením sexuálního zneužívání dětí není kontrola osobní on-line komunikace, cloudových úložišť ani e-mailů. Marcela Kolaja, stínový zpravodaj legislativy ve výboru pro kulturu a vzdělávání, varuje, že do hledáčku policie se mohou dostat lidé třeba za nevinné fotografie z dovolené.

Hospodářským a měnovým výborem Evropského parlamentu (ECON) prošla úprava managementu alternativních investičních fondů. I díky práci europoslance Mikuláše Peksy teď budou investice zejména drobnějších investorů spravovány transparentně, bezpečně a ověřenými zodpovědnými manažery. Už nebude možné, aby sídla investorů byla na neexistujících adresách mimo EU. Ochrana investorů tím jde zase o krok dál.

Hospodářský a měnový výbor ECON Evropského parlamentu v tomto týdnu schválil novou směrnice o tzv. distančním marketingu. Nová směrnice o distančním marketingu si bere na mušku uzavírání smluv po telefonu nebo přes internet. Podílel se na ní i pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Prodejce bude muset nově poskytnout veškeré podmínky smlouvy jasně a přehledně předem a v písemné podobě.

💾RV: Aktualizace programových bodů a eurokomisař🤖

Republikový výbor schválil Aktualizaci dlouhodobého programu - mezinárodní vztahy (RV 32/2022) a Novou preambuli bodu Finance (RV 29/2022).

Zahájeno bylo jednání RV 1/2023 Návrh k Eurokomisaři pro CF
A upozorňujeme, že neděli 5. 2. proběhne od 19:00 tradiční jitsiRV.

📺Záznamy a pozvánka📼

Záznam z DISCO s hejtmanem Plzeňského kraje Rudolfem Špotákem:

Jak předsedat jednání na fóru a vytvořit hlasování v Heliosu
Záznam ze školení pro všechny, kteří by chtěli v MS, KS nebo CF předsedat a vést jednání a zatím neví, jak na to:
Prezentace zde

Pozvánka od Národní sítě zdravých měst:
Regionální setkání 28.2.|2.3.|7.3|9.3.|
PARTICIPACE ve městech
Cílem online diskusních setkání je ukázat možnosti a výhody, které zapojování veřejnosti nabízí pro municipality po loňských komunálních volbách.
Získáte praktická doporučení, inspirace a dobrou praxi, nasdílíte zkušenosti s kolegy z jiných měst.
Více informací najdeš zde

Záznam streamu s Mikulášem Peksou o zločinech Andreje Babiše:

🏝️Ze zahraničí🏝️

V sobotu 28.1. proběhne nakonec plně online (fyzickou část v PiCe jsme pro malý zájem museli ZRUŠIT) sjezd Pirate Parties International, kde budou navoleny nové orgány a s keynote projevem vystoupí Ivan Bartoš (díky mu tímto za to). Začínáme v 11:00 SEČ a pokud byste sjezd chtěli poslouchat, můžete tak učinit zde:

Hezký víkend,

Matěj Kubíček