Interní newsletter: Prezidentská kampaň vrcholí! (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

posíláme čerstvé novinky ze strany.

Co se děje? 🎖️ vs. 🚜

Už za týden volíme prezidenta. A jde fakt o hodně. O tom, jak to nakonec bude, můžeme rozhodnout my všichni. Je důležité, aby výsledek skutečně odrážel přání většiny lidí v naší zemi. Potřebujeme, aby nový prezident vrátil funkci důstojnost, snažil se lidi spojovat, ctil Ústavu i zákony, byl důvěryhodný a neměl skandály. Potřebujeme prezidenta, který nelže, nedělá z lidí hlupáky, není vyšetřovaný a nekrmí dezinformační scénu. Nevykašlejme se na to!

Protože ANO obstruuje projednání novely, která má zajistit vymahatelnost střetu zájmů , předložil Jakub Michálek obdobný návrh formou pozměňovacího návrhu k zákonu, který upravuje fungování Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Tento úřad by nově měl řešit i střet zájmů politiků. Před zavedením reálné vymahatelnosti přijatých pravidel už stojí jen jedno hlasování. Ministři by tak nemohli brát dotace a politici by skutečně nemohli vlastnit velká média. Více například v Reflektoru Jakuba Michálka:

Další střet zájmů u člověka kolem hnutí ANO. Daniel Köppl, člen státní Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, je součástí volebního týmu prezidentského kandidáta Andreje Babiše. Rada má být přitom ze zákona nestranná a nezávislá. Podnětem Olgy Richterové se bude zabývat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém zasedání 24. ledna 2023. Stejně tak by věc měly projednat orgány Sněmovny.

Europoslanci, včetně Pirátů, vyzvali členské státy k podpoře pro vytvoření zvláštního tribunálu pro vyšetřování zločinu agrese proti Ukrajině. „Strůjci agrese se budou ze svých zločinů zpovídat,” komentuje Pirátka Markéta Gregorová.

Evropský parlament tento týden podpořil nová pravidla pro efektivní nakládání s odpadem. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy vnáší tato pravidla transparentnost do mezinárodního vývozu odpadů a skládkování a lépe chrání před potenciálními negativními dopady na zdraví i životní prostředí. „Základem je transparentnost a otevřená data, která nám umožní mimo jiné i lépe rozlišit, co je bezpečný a znovupoužitelný odpad a kde už se potýkáme s látkami, které mohou mít negativní dopad na lidské zdraví,“ vysvětluje Peksa.

Pirátští europoslanci podpořili ve výroční zprávě Úřad evropského veřejného žalobce. Ten za 6 měsíců fungování zachránil 147 milionů eur evropských občanů. „Každé euro, které investujeme do jeho provozu, se nám vrátí minimálně čtyřnásobně,” říká Pirát Mikuláš Peksa, který na výroční zprávě pracoval jako stínový zpravodaj.

Marcel Kolaja spustil kampaň Ochraňuj, nešpehuj. Vysvětluje, proč návrh Evropské komise k plošnému šmírování komunikace online k ochraně dětí nepřispěje. Návrh je naopak nebezpečný. Součástí kampaně je i odkaz na petici Piráta Tomáše Valenty, a vzorový e-mail pro europoslance, kteří na návrhu pracují ve Výbor pro občanské svobody (LIBE). To vše, včetně vzdělávacích materiálů pro děti i rodiče, najdete na 👉 Ochraňuj, nešpehuj.

 

💡AO se hlásí🔌

1) Elektronická přihláška🔌
Stejně jako stát se posouváme do digitálního věku.
Byla zavedena Elektronická přihláška, takže ji není potřeba tisknou a někam posílat. Přihlášku lze kompletně podat zde
Nahrávání přihlášek, které jsou v procesu bude možné do 1.2. a pak už pojedeme čistě elektronicky. Pokud by měl někdo s elektronickým podáním potíže, sdružení mu pomůže.

2) Byl zásadně novelizován rozhodčí řád, shrnutí vybraných změn najdete zde.

3) Aktualizovali jsme pravidla internetové komunikace.
Jsou modernizována a vztahují se na všechny komunikační kanály (fórum i zulip)

4) A vydali jsem i vyhlášku o ověřování, takže ověřovat totožnost mohou i koordinátoři.

5) Byla také aktualizována vyhláška k jednání Celostátního fóra.

6) A PKS mají možnost žádat o rozeslání SMS upozornění na hlasování ve svém kraji. Pokud službu chcete využívat, požádejte své PKS, ať vždy požádá AO (Vojtu Pikala)

Připomínáme také, že do začátku března běží jednání k sestavení pořadu zasedání CF
Pokud chcete něco probrat (nebo nějaký návrh podpořit) směřujte do členských podnětů

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335