Pirátský newsletter - Ústecký kraj: Leden 2023 (zpět)

Milí přiznivci a přiznivkyně, Piráti a Pirátky,

právě jste obdrželi první newsletter roku 2023. Stejně jako ty předchozí je plný informací z pirátské paluby. I v novém roce se budeme snažit s vámi pravidelně sdílet všechny důležité pirátské (ne)úspěchy, plány a dobročinné projekty. Buďte u toho s námi!

Voličské průkazy

Po sobotním sčítání hlasů nyní již s jistotou víme, že za dva týdny 27. a 28. 1. proběhne druhé kolo prezidentských voleb. Je ale možné, že budete tou dobou na horách anebo na návštěvě v jiném městě a přesto byste se nechtěli o tento svátek domeokracie ochudit. Nevěšte hlavu - stále si můžete zažádat o voličské průkazy a náš formulář vám to ulehčí.

 

Krajští zastupitelé a jejich práce

Krajští zastupitelé se na zasedání Krajského zastupitelstva Ústeckého kraje 12. prosince podíleli na schválení nejvyššího rozpočtu v historii kraje ve výši přes 27 miliard korun. Janu Krandovi se v rámci schvalování dotačních programů povedlo prosadit 100% navýšení pro program Volný čas. Jiří Baudis předložil jako předseda Kontrolního výboru plán činnosti výboru pro první pololetí 2023. Při hlasování o odměnách byli všichni Piráti proti. Následně dostal Jiří Baudis úkol vypracovat v rámci Kontrolního výboru metodiku na podmínky udělování odměn.

 

Piráti v Poslanecké Sněmovně

Poslaneckou Sněmovnou prošel pirátský návrh na levnější a dostupnější energie pro občany, což znamená snížení závislosti na rozmarech diktátorů a fosilních palivech. Piráti také prosadili výrazné zprůhlednění dotací směřujících do sportu. Novela zákona obsahuje na pirátský návrh zamezení čerpání prostředků subjekty odsouzenými v souvislosti s činností v oblasti sportu nebo pro trestný čin dotačního podvodu.

Piráti jsou spoluautory zákona, který ochrání zdraví dětí. Omezení prodeje nikotinových sáčků schválila Sněmovna ve zrychlené podobě.

Pravda zvítězila nad lží a nenavístí! Nela Lisková musí pirátské poslankyni Olze Richterové zaplatit 50 000 korun za šíření nepravdivého příspěvku o jejích výrocích. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl odvolací pražský městský soud. Na svém profilu také musí zveřejnit omluvu. Lisková podle verdiktu v roce 2019 opakovaně sdílela na facebooku nepravdivý příspěvek o tom, že Pirátka chce, aby Česko dalo uprchlíkům byty.

 

Vláda ČR a ministři za Piráty

Pirátům ve vládě se podařilo prosadit zvýšení minimální mzdy o 1100 Kč na 17300 Kč a dále usilují o její automatické navyšování. V rámci antibyrokratického balíčku se povedlo našemu ministrovi Michalu Šalomounovi ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví zrušit povinné zdravotní prohlídky u méně rizikových povolání, které byly stejně pouze formální.

 

Mikuláš Peksa v Evropském Parlamentu

Přestože naši europoslanci aktivně řeší unijní témata a dnes jim také začíná plenární týden ve Strasbourgu, nezapomínají ani na dění u nás. Pokud by snad někdo váhal nad tím, pro koho hlasovat v druhém kole prezidentské volby, Mikuláš a jeho tým si připravili tento web. Najdete tam přehled kauz bývalého premiéra Andreje Babiše a nejčastější otázky a odpovědi, které v souvislosti s jeho působením a kandidaturou padají.

 

Kalendář akcí

Na druhou půlku ledna a únor si pro vás připravujeme streamy s našimi politiky a političkami o tématech, která řeší anebo aktuálně rezinují ve společnosti. Kromě toho se tradičně konají deskové hry v SuPiCi. Také můžete dorazit na krajskou schůzi. která je (jako všechna naše jednání) veřejná. Srdečně vás zveme, přijďte mezi nás!

17. 1. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi
22. 1. 14 - 17 hod Krajská schůze v SuPiCi
31. 1. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi

 

Děkujeme, že jste s námi i v roce 2023. Přejeme vám mnoho zdraví, úspěchů a radosti (třeba také z pirátských projektů)!

Zuzana Petrůvová
zuzana.petruvova@pirati.cz
+420 778 402 477

Petr Sudek
petr.sudek@pirati.cz
+420 728 735 341