Interní newsletter: Pátek 13. 🔮 (zpět)

Ahoj všem,

přejeme všem šťastnou ruku u voleb!
A v pondělí pozor na oznámení od TO!

📺Kde jsme vidět📻

MMR neproplatí evropské dotace z let 2017 až 2020 kvůli střetu zájmů Babiše. Zákon o střetu zájmů zakazuje, aby společnosti ovládané členem vlády získávaly veřejné zakázky. MMR má povinnost tyto finanční prostředky neproplatit a ty již proplacené vymáhat. Jde o více než 43 milionů korun.

Na návrh Ivana Bartoše schválila vláda jednotnou doménu webů státní správy gov.cz a záměr jednotné podoby státních webů.
Tento krok přináší lepší orientaci uživatelů, vyšší kybernetickou bezpečnost a právní jistotu komunikace se skutečným úřadem.

Státní zástupci nebudou odvolávání svévolně. Do připravované novely o státním zastupitelství jsme prosadili zpřísnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce. Už nebude možné, aby nejvyššího státního zástupce odvolala vláda bez udání důvodu.

Omezení prodeje nikotinových sáčků prošlo zrychleně v prvním sněmovním čtení. Cílem návrhu pro nás, jakožto spoluautory, je omezení dostupnosti těchto škodlivých látek dětem a mladistvým do 18 let. Nikotinové sáčky jsou vysoce návykové a lze je koupit bez omezení.

“Eroze informační svobody v Maďarsku” – téma pondělního semináře v Poslanecké sněmovně byla svoboda a pluralita médií, které v Orbánově éře zažívají těžké časy. Spolupořadateli byli i Piráti – Olga Richterová a Jan Lipavský. Osobní zkušenosti poskytli zástupci maďarských médií.

V rámci veřejného slyšení s odborníky prodiskutovali europoslanci Podvýboru pro daňové záležitosti (FISC), jehož je členem i pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, návrh jednotného souboru pravidel pro daně z příjmu právnických osob pro EU. Očekává se, že jej Evropská komise představí v průběhu letošního roku.

 

🗳️Republikový výbor🗳️

Blíží se volba do Republikového výboru a co bylo na jitsiRV
V dubnu končí dvouletý mandát členům a členkám Republikového výboru zvoleným za CF, podle harmonogramu by volba měla začít 28. března 2023. Proto hledejte a motivujte kandidáty, potřebujeme především pracovité, pro které bude účast v druhém nejvyšším stranickém orgánu hlavní náplní. Pro zájemce doporučujeme nahlédnout do průvodce člena RV, informovat se můžete i u stávajících členů. Výhledově zkusíme uspořádat i neformální jitsi ve formátu "Co jste chtěli vědět o RV, ale báli jste se zeptat".

V pondělí 9. ledna se RV sešel na pravidelném měsíčním onlinu k probrání aktuální agendy. Kromě organizačních záležitostí došlo i na Aktualizaci bodu EZO s Markétou Gregorovou. Informovali jsme se o situaci na Praze 1, o které stále jednáme a čekáme především na kroky Rozhodčí komise. Opět jsme také diskutovali možnosti řešení konfliktů ve straně. A stále se věnujeme možnostem spolupráce RV+RP a otázce "strategie", ke které se v příštím týdnu opět sejde strategická skupina pod vedením Terezy Vovesové.

 

🚋Republikové předsednictvo🚓

se pravidelně schází každou druhou neděli, v letošním roce se těšíme na výjezdní zasedání do krajů, poptejte se u krajských předsednictev, kdy přijedeme i za vámi. Momentálně připravujeme blížící se zasedání celostátního fóra a věnujeme se strategii. Také jsme schválili členy dobrovolnického kruhu našeho politického Institutu a jsme zvědaví, jakým směrem se bude činnost institutu dále ubírat. Také nás pravděpodobně na začátku února čeká setkání s PKS, všichni o tom budou včas informováni. Více o naší činnosti najdete zde.

 

🖥️Zprávy z technického odboru💽

Ve zkratce:

1. Nový web Tech. odboru s pravidelnými novinkami formou článků, vč. zápisů z porad TO
2. Nové funkce v pirátském zkracovači url adres ⇒ nyní umíme monitorovat počet kliknutí na zkratku a generovat QR kódy
3. Nový web nástrojů pirátů (kalkulačky atp ..)
4. 16.01.2023 proběhne odpárování LDAP (nutný reset hesel)
5. Technický odbor hledá dobrovolníky na zapojení se do vývoje stranických systémů
6. Během ledna proběhne upgrade disků na serverech

Nový web Technického odboru
Technický odbor má nyní nový a pravidelně aktualizovaný web na adrese: to.pirati.cz

Na webu budeme pravidelně nahrávat zjednodušené a zobecněné zápisy porad (vynecháme citlivá a bezpečnostní témata), ale zjistíte zde, co jsme řešili, zda jsme došli k závěru a jaké úkoly z porady vyšly.

Na webu v budoucnu plánujeme prezentovat časový harmonogram našich projektů a další propojení s redmine pro sledování naší činnosti nebo dokonce i výpis toho, do čeho se běžní členi mohou zapojit.

Součástí webu je také nový kalendář na mraku, kde budeme evidovat výpadky, odstávky a větší události + schůze.

Pirátský zkracovač url adres a jeho nové využití
Už dlouho máme funkční zkracovač url adres, který z dlouhých odkazů udělá nějaké kratší, vhodnější pro sdílení. Nicméně jsme ho vzali do parády, potunili ho a dali mu nové využití.

Nyní když založíte zkratku, tak můžete v sekci “Moje zkratky” sledovat počet kliků na vaši zkratku v čase. URL zkratky lze měnit, takže můžete dlouhodobě využívat jednu zkratku například na proměnlivé url.

Jako bonus je zvýšený respekt soukromí a snažíme se blokovat parazitující trackery jako dělá například facebook. Na soukromí našich členů i voličů nám záleží !

Zkracovač: z.pirati.cz

Nový soubor digitálních nástrojů strany
Nástroje: tools.pirati.cz

Ve straně sem tam využíváme kalkulačky, menší skripty a generátory pro menší práci u nás. V technickém odboru jsme se rozhodli takové nástroje umístit na jeden společný web.

Web bude mít vhodnou dokumentaci udělanou tak, aby každý s nějakou zkušenosti vývoje mohl dle dokumentace s případnou menší asistencí si tam přidat vlastní nástroj.

Aktuálně tam plánujeme umístit celkem 3 základní nástroje dle požadavků AO, ale budeme jistě postupně rozšiřovat.

16.01.2023 Odpárování LDAP
16.1 proběhne odpárování LDAP, tento úkon je dlouhodobě odkládán. Proces by měl proběhnout v klidu a bez jakéhokoliv ohrožení práce se systémy, nicméně jakmile dojde k vašemu odhlášení nebo vyprší session bude nutné si resetovat heslo, jako když byste ho zapomněli.

Omlouváme se za tuto komplikaci, ale je to pro nás nutný krok, děkujeme za pochopení a jsme připraveni na nápor uživatelů, kterým se nedaří přihlásit.

K řešení případných problémů je k dispozici David Malár na david.malar@pirati.cz nebo na podpora@pirati.cz

TO hledá dobrovolníky na zapojení
S novým vedoucím otvíráme i nové možnosti zapojení. V 2023 budeme vyvíjet několik nových systémů, ale požadavky na rozvoj, plánování nebo testování občas přesahují naše kapacity a tak hledáme výpomoc na dobrovolnické úrovni.

Kdo může nejvíce pomoci ?

Vývojáři PHP (Potřebujeme pomoct s OVK)
Lidé se zkušenostmi s vývojem SW a větších systémů (ideálně webové aplikace)
Lidé co se chtějí učit a více pomáhat s majákem
Pomoc s psaním návodů a jejich aktualizací
A další .. nápadům se meze nekladou, více na našem Zulipu

Upgrade disků na Pirátských serverech
Během ledna proběhne upgrade disků, které jsme koupili v prosinci minulého roku, zásah by neměl omezit provoz a chod systémů, díky technologii hot-swap, ale pro jistotu bude událost daná do kalendáře a jsme připraveni na nečekané. Odhadovaný termín je sobota 21.01.2023 ve večerních hodinách.

 

Chcete vědět, jak správně předsedat?🧑‍💼

 

Krásný víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335