Interní newsletter: Hledáme nové pracovníky! (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

Posíláme novinky ze strany, enjoy!

🎨Kde jsme byli vidět?🖼️

Poslanecká sněmovna finálně schválila návrh Ivana Bartoše na zjednodušení u povolování a provozování obnovitelných zdrojů energie, jako jsou soláry. „Jedná se o první krok na cestě za podporou komunitní energetiky. Chceme levnější a dostupnější energie pro domácnosti i firmy. Abychom nebyli závislí na rozmarech nějakého diktátora, jestli budeme topit či svítit. A také chceme chránit přírodu a snižovat závislost na fosilních palivech. V tom hrají klíčovou roli právě obnovitelné zdroje, například soláry,” uvedl Bartoš.

Česko má historicky vleklý problém s rozdělováním sportovních dotací. Pirátům se podařilo prosadit jejich výrazné zprůhlednění. Kromě důslednější kontroly jsme taky nastavili nová pravidla, jako třeba že o dotaci nebude moci žádat subjekt, v jehož čele sedí osoby odsouzené za trestné činy v souvislosti se sportem nebo dotacemi. „Peníze často chybí pro podporu sportu dětí, protože mizí v klientelistickém systému. To se teď změní,” uvedl Jakub Michálek

Česká veřejná debata o energetice a klimatu je dlouhodobě zaplněná mýty a málo v ní zaznívají fakta. Dvojice Pirátů - Mikuláš Peksa s Klárou Kocmanovou spustili nový web https://zachranmeenergetiku.cz, na kterém vyvrací dezinformace, které se ve veřejném prostou o moderní energetice šíří. V příštím roce na projekt navážou například workshopy či odborné panely.

„Vyjednávání v Praze je aktuálně jeden velký binec. Lidi se mě ptají: jak to dopadne, kdo bude vládnout v Praze? Budou Piráti pokračovat ve vládě? Kdo je kdo na politické šachovnici Prahy?” uvádí Jakub Michálek v novém díle Reflektoru. Sdílejte, než to upečou!

Je třeba dohánět resty. Michal Šalomoun svolal po necelém měsíci další schůzi Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Projednala novelu zákona o státním zastupitelství, vládní koncepci boje proti korupci do roku 2026 nebo rozsudek Soudního dvora EU ohledně výkladu směrnice zveřejňování údajů o majitelích firem a také plán činnosti a prací protikorupční rady pro příští rok.

Evropský parlament podpořil plán na výrazné posílení a modernizaci železniční dopravy v celé EU. Cestujícím odpadne potřeba řešit navazující spoj v případě zpoždění, mezinárodní cesty také půjde plánovat a nakupovat online. „Důležitá je i podpora digitalizace, která by mohla výrazně zefektivnit využívání železniční infrastruktury napříč evropskými státy. Bude to ale vyžadovat investice i zlepšení mezinárodního propojení,” dodává pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Europoslanci schválili rychlejší povolování nových obnovitelných zdrojů. Úřady budou mít jasné lhůty, do kdy musí vyřídit papírování. U prioritních projektů chtějí mít všechna potřebná razítka vydaná do devíti měsíců, včetně samotného připojení do sítě. „Od chvíle, kdy Rusko zahájilo válku na Ukrajině, vidíme velké množství nových projektů výstavby obnovitelných zdrojů. Dostupná energie zajímá firmy i domácnosti. Shodli jsme se proto na nových pravidlech pro jejich povolování," vysvětluje europoslanec Peksa.

 

RV hlasuje o rozpočtu a střídání stráží

RV hlasuje tento víkend rozpočet a RV 37/2022 Schválení záměrů a elektronickou přihlášku.

RV odhlasoval RV 38/2022 Reforma formy dlouhodobého programu

Dále probíhají následující jednání:

RV 32/2022 Aktualizace dlouhodobého programu - mezinárodní vztahy
RV 33/2022 Jednání k Praze 1
RV 36/2022 Jednání k dopisu IuRe
RV 39/2022 Jednání k Usnesení RP k návrhu Pirátské strategie

Proběhla dobrovolná rezignace současného jednatelstva a byl vyhlášen los na jednatelstvo nové.

A několik změn u krajských zástupců. Rezignovala zástupkyně za Liberecký kraj Helena Vondráková. Mandát skončil zástupci za Olomoucký kraj Davidu Novákovi a kandidovat již nebude. Chce se naplno věnovat práci zastupitele, kterým se letos stal. A také v Karlovarském kraji byla zahájena volba nového zástupce a Bohdan Vaněk bude obhajovat. Všem děkujeme za veškerou dobrovolnickou práci pro Výbor a určitě se někdy ukažte aspoň na zasedání.

 

🗳️Komu to tam loupnete na prezidenta*ku🗳️

 

🙏 Respekt výběrkům🤼

Pokud zvažujete nějaká výběrka, máme pro Vás dárek, zbyly nám nějaké kredity u LMC, tedy pokud zvládnete vypsat výběrko do 5.1. 2023, budete k němu mít propagaci zdarma!

Další schůzka k Respekt je profi bude 19.12. od 19.00 zde

Otevřená výběrka:
IT administrator / Team leader
Vedoucí jihomoravského mediálního týmu
Vývojáři back-endu do poolu
Vývojáři front-endu do poolu
Výběrová řízení do DR v Brně
Výběrové řízení do představenstva a dozorčí rady: Správa majetkového portfolia Praha 3 a.s.
Asistent/ka vedoucího technického odboru
Vývojář*ka TO na full-time

 

Krásný víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335