Pirátský newsletter - Ústecký kraj: Prosinec 2022 (zpět)

Milí příznivci, milé příznivkyně, dobrovolníci, dobrovolnice, Piráti a Pirátky,

za zasněženými dveřmi jsou Vánoce a brzy také oslavíme příchod nového roku 2023. Přejeme vám, abyste vánoční svátky strávili v klidu a v pohodě s těmi, které máte rádi. A do nového roku jen to nejdůležitější - hlavně zdraví, lásku a štěstí. Mějme se rádi a buďme k sobě navzájem milí, solidární a ohleduplní. A v těchto mrazivých dnech si také můžete přečíst letošní poslední várku informací z pirátské ústecké paluby.

Děkujeme za podporu a přízeň a budeme se na vás těšit i v roce 2023.

Dobré skutky vánoční

Pomozte nám udělat hezčí Vánoce potřebným. Již potřetí jsme se rozhodli pomoc azylovým domům napříč krajem a nabídnout jim štědrovečerní večeři, která se bude skládat z tradičního bramborového salátu, řízku a moučníku. Jednu porci vyrobíme za 75,- Kč a pokud nám vybrané peníze zbydou, použijí se na nákup drogistických potřeb do těchto azylových domů Naši dobrovolníci pak vše nachystají, navaří a nasmaží a rozvezou na místa. Všechny informace, darovací formulář a také fotografie z předchozích Vánoc či Velikonoc najdete na našem webu anebo můžete zhlédnout video, které jsme při této příležitosti natáčeli. Přispějte a udělejte lidem v azylových domech příjemnější Štědrý večer. Děkujeme.

Už od konce listopadu v pirátském centru SuPiCe sbíráme suroviny na výrobu vánočního cukroví pro rodiče samoživitele. Linecké, perníčky, vosí hnízda, vánočka a jiné cukroví nepochybně patří k vůni Vánoc. Ještě týden nám můžete nosit mouku, cukr, mléko, máslo, kako, oříšky, kokos, čokoládu, kypřící prášek a další potraviny, které posléze samoživitelům předáme. Moc děkujeme!

 

Volte odkudkoliv

Jak jistě víte, již za měsíc si vybereme nového prezidenta anebo prezidentku. Jedete v lednu na hory nebo budete u rodičů na návštěvě? S voličským průkazem můžete volit odkudkoliv! Vytvořili jsme web, kde si můžete o voličský průkaz požádat, tak toho využijte a vzhůru k volebním urnám!

 

Největší pirátské úspěchy

Zlepšení autorských práv a svoboda uživatelů internetu. Dva hlavní důvody, proč Piráti před 13 lety vznikli. A dnes, i díky naší účasti ve vládě, se to konečně děje! Sněmovna schválila naše návrhy, které ruší zbytečné povinnosti a chrání uživatele internetu. Dalším tématem, které je výrazně zapsáno do pirátské DNA, je legalizace marihuany. I tady se nám podařilo ujít obrovský kus cesty. Osvětě kolem legalizace se věnujeme od začátku našeho působení v politice. Již v minulém volebním období jsme opakovaně téma legalizace otevírali na půdě sněmovny z opozičních lavic.

Co se podle vás podařilo Pirátům v uplynulém roce nejvíce? Jaký úspěch jste zaznamenali? Sledujete pouze celostátní politiku anebo vás zajímají také evropská nebo krajská témata? Dejte nám vědět!

 

Krajští zastupitelé a jejich práce

Na posledním zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje 12. prosince byl schválen mimo jiné i dotační titul Volný čas, který prosazoval pirátský krajský zastupitel a člen Komise pro sport a volný čas Jan Kranda. Titul prošel se 100% navýšením. Další krajský zastupiteli Jiří Baudis se na Dopravní komisi Ústeckého kraje účastnil představení projektu vodíkových autobusů a vodíkové plničky v Ústí nad Labem, který připravil DPMÚL ve spolupráci se Spolchemií.

 

Piráti v Poslanecké Sněmovně

Piráti ostře kritizovali nesmyslně drakonický a absurdní osmiletý trest pro manžele Kordysovi za konsensuální rituály s Ayahuascou. Náš poslanec Jakub Michálek dokonce poslal prezidentu Zemanovi dopis s prosbou o milost. Prezident nakonec tlaku odborné veřejnosti a žádostem o omilostnění vyhověl.

Jakub Michálek ve Sněmovně při projednávání rozpočtu na příští rok také vyjednal podporu pro svůj návrh vyškrtnutí 30 milionů pro Lesní správu Lány, dokud ji vede odsouzený korupčník.

 

Vláda ČR a ministři za Piráty

Ministr zahraničí Jan Lipavský přebral z rukou Billa Browdera cenu Magnitsky Human Rights Award za přínos v ochraně lidských práv. Při předávání řekl: ,,Jde o ocenění všech, kteří se podíleli na tvorbě nového sankčního zákona. Věřím, že se brzy staneme první středoevropskou zemí, která Magnitského zákon přijala."

Pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun dostal ocenění měsíce od Rekonstrukce státu za svolání Rady pro koordinaci boje proti korupci.Rada na svém jednání doporučila do návrhu zákona k ochraně oznamovatelů zapracovat rozšíření na přestupky a anonymní oznámení. Vláda návrhy bohužel odmítla.

 

Mikuláš Peksa v Evropském Parlamentu

Náš europoslanec Mikuláš Peksa v Evropském parlamentu mimo jiné pracuje na jednotném celounijním rámci pro stanovení definice, zdanění a nakládání s kryptoměnami. Taková změna je potřeba, pomůže totiž jak evropským občanům, kteří tím získají jistotu legislativního ukotvení, tak státním pokladnám jednotlivých vlád. Více si k tématu můžete přečíst v tomto článku.

 

Hezký adventní čas a v novém roce se opět potkáme na pirátské palubě!

Sledujte naše kanály: web | Facebook | Instagram | | Twitter | YouTube

Zuzana Petrůvová
zuzana.petruvova@pirati.cz
+420 778 402 477

Petr Sudek
petr.sudek@pirati.cz
+420 728 735 341