Resortní tým Práce a sociální věci: Co se stalo v sociálu za listopad (zpět)

Milé pirátky a piráti,
příznivci a příznivkyně pirátské sociální politiky,

listopad je za námi a my Vám přinášíme novinky ze sociální oblasti. Blíží se sice vánoční svátky klidu, ale v sociální politice se toho děje tolik, že by se nám to do prosincového newsletteru nemuselo všechno vejít. Konečně se podařilo posunout některé zákony ke schválení, někde čekáme už jen na podpis prezidenta. Platí, že ve Sněmovně hlídá sociální věci zejména Olga Richterová a na MPSV Zuzana Freitas.

Organizačně: newsletter zasíláme přes nalodeni.pirati.cz. V případě zájmu tam najdete i starší vydání. Na dané stránce se můžete zaregistrovat, aby vám newsletter chodil trvale (zaškrtněte zájem o newsletter RT Práce a sociální věci), nebo odhlásit, pokud o něj přestanete stát.

Pomoc pro lidi se zdravotním postižením

Poslední listopadový den byl ve Sbírce zákonů publikován tzv. balíček OZP. S účinností od 1. prosince se tak po letech zvyšuje příspěvek na mobilitu ze současných 550 Kč na 900 Kč, další 2000 Kč potom dostanou lidé, kteří využívají energeticky náročné přístroje (plicní ventilace apod.). Zvyšuje se také příspěvek na pořízení zvedací plošiny.

Kromě toho se nově zavádí nárok otce na dávku otcovské poporodní péče i v případech, kdy se dítě narodí mrtvé, či zemře krátce po porodu v období 6 týdnů ode dne narození. Tohle téma Olga zvedala už v minulém volebním období, jsme rádi, že nyní prošlo i iniciativou dalších.

 

Dostupnější pomoc s bydlením

Do Senátu míří úprava příspěvku na bydlení (PnB) a přídavku na dítě (PnD).
U PnB se zvyšují normativní náklady na bydlení. Vedle toho se ruší koeficient 35 % pro Prahu oproti 30 % pro zbytek republiky, který znevýhodňoval například samostatně žijící seniory. Jde o jednu z nerovností, kterou minulá vláda přes 8 let opomíjela. Nyní se tak rozšíří okruh lidí, kteří budou mít na příspěvek nárok. A to je dobře!
Rodinám se zvyšuje od 1. ledna 2023 o 200 korun přídavek na každé dítě.

 

Příspěvek na péči a fungování LPS

Už jen podpis prezidenta chybí u novely zákona, která upravuje fungování lékařské posudkové služby. Umožní navýšení počtu zaměstnanců formou zapojení tzv. odborných nelékařských zdravotnických pracovníků. Uvidíme, zda a za jak dlouho se změna pozitivně projeví v praxi.

 

Dětský ombudsman - update

Přípravy novely zákona, která ukotví institut dětského ombudsmana, se ujal pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Detaily návrhu jsme si vydiskutovali 24. listopadu na setkání zástupců politických stran, ministerstev a dalších aktérů. Účastníci se shodli na úpravě v rámci zákona o veřejném ochránci práv, na rozsahu předpokládaných pravomocí a zaměření jeho činnosti. Neméně důležitá byla debata na téma nezávislosti jeho postavení v rámci Kanceláře VOP. Účastnila se jí Zuzana Freitas, na prvním pracovním setkání k tomuto tématu s panem ministrem pak byla Olga Richterová.

 

Podpora v bydlení

Čile propagujeme zákon o podpoře v bydlení a vysvětlujeme navrhované změny. Sbíráme podněty a komentáře od všech důležitých aktérů. Za poslední měsíc proběhla řada akcí:
- 2. setkání externí pracovní skupiny se zastřešujícími organizacemi - obce, kraje, pronajímatelé, nájemci, cílové skupiny, neziskový sektor vč. poskytovatelů sociálních služeb
- Jednání s Asociací krajů ČR v Ústí nad Labem
- Jednání se SMO ČR
- Panelová diskuse na pražském Magistrátu s názvem “Cílové skupiny ohrožené ztrátou bydlení” pořádaná MPSV a spolkem Síť aktérů pro domov, kterou svým úvodním slovem zahájila Zuzana Freitas. (Workshop Projektu Podpora sociálního bydlení)
- Kulatý stůl bydlení pořádaný Asociací nájemního bydlení - prezentace Zuzany Freitas a účast v panelu. Prezentace účastníků kulatého stolu naleznete pod tímhle odkazem:

 

Dětské skupiny a sousedské hlídání

Olga také ve Sněmovně zorganizovala kulatý stůl na téma “Dětské skupiny - rok s novelou.” Zúčastnili se zástupci MPSV, provozovatelé dětských skupin, novináři, poslanci i média. V rámci této debaty také aktivně komunikuje nutnost úprav dětských skupin - například odstranění limitu 92h měsíčně do dvou let věku, a také potřebnost tzv. sousedského hlídání.

 

Sociální podnikání

Od září ve Sněmovně pod taktovkou Olgy a jejího týmu probíhaly Týdny sociálního podnikání, jejichž cílem bylo informovat poslance a senátory o významnosti chybějícího zákona o registrovaném sociálním podniku, a to se samotnými klienty a pracovníky, sdruženými Deklarací odpovědného podnikání. V minulosti Olga spolupředkládala starší verzi zákona, tentokrát by se mělo podařit dotáhnout do konce tento dluh vůči osobám s hendikepem či sociálním znevýhodněním. Platí v mnoha zemích Evropy, namátkou i v Polsku či na Slovensku.

 


Nad rámec zmíněného samozřejmě probíhá operativa, pravidelné schůzky zástupců koaličních stran věnujících se sociální tématům, a probírání již zmíněného Zákona o podpoře v bydlení s dalšími poslanci, řešení úpravy dohod (DPP i DPČ) i úpravy řady dalších norem ve stádiu přípravy.

Těšíme se v novém roce. Přejeme příjemné prožití vánočních svátků.

Olga & Zuzana
s pomocí Týny a Matěje

Více na: piratipracuji.cz
Náš "oborový" web: socialnisystem.cz
Olgy Twitter, Facebook, Instagram
Zuzany Facebook
Kontakt: kristyna.kouba@gmail.com, mat.cumpelik@gmail.com (asistenti Zuzany Freitas)