Interní newsletter: Ve znamení jedniček (zpět)

Ahoj všem Pirátkám a Pirátům,

máme pro Vás informace z první ruky o 1. dní po svátku, o 1. řediteli DIA a taky trochu té Prahy 1.

🔫Dělo se toho hodně🔫

V Česku už dlouhou dobu chybí pracoviště, které by mělo digitalizaci jako svůj hlavní a jediný úkol. Sněmovna tento týden schválila zákon Ivana Bartoše o vzniku Digitální informační agentury, která bude právě na digitalizaci Česka systematicky pracovat. „Jako vláda jsme se zavázali, že chceme akcelerovat a posunout digitalizaci v naší zemi a zlepšit služby občanům. DIA pro to konečně položí potřebné základy. Jde o zásadní úspěch pro českou digitální cestu,“ řekl Bartoš.

Piráti ostře kritizovali absurdní osmiletý trest pro manžele Kordysovy za konsensuální rituály s ayahuascou. Jakub Michálek poslal prezidentovi dopis s prosbou o milost. Ten nakonec tlaku odborné veřejnosti a žádostem o omilostnění vyhověl. „Považuji trest 8 let vězení za provozování této činnosti, kterou nikomu neublížili, za zcela nepřiměřený. V zemi, kde korupčníci odcházejí od soudu v lepším případě s pokutou a pachatelé znásilnění často vyváznou s podmínkou, je tato nespravedlnost do očí bijící,“ uvedl dříve Michálek.

Sněmovna ve druhém čtení schválila návrh z dílny Ministerstva pro místní rozvoj, který zlepší zadávání veřejných zakázek , omezí přístup odsouzených firem k zakázkám a sníží administrativní náročnost. „Nově bude platit, že pokud bude společnost v rámci koncernu odsouzena k zákazu účasti na veřejném tendru, nebude se moci na zakázce podílet, i když ji získá její sesterská společnost. Zlepší se i dohled u podlimitních veřejných zakázek,” sdělil Ivan Bartoš.

Piráti představili koaliční návrh na regulaci tzv. nikotinových sáčků, které jsou vysoce návykové a oblíbené především u dětí a mladistvých. Návrh zavede omezení prodeje sáčků lidem mladším 18 let. „Není rozhodně správné, že nikotinové sáčky narozdíl od tabákových výrobků nepodléhají žádné regulaci. Sáčky sice neobsahují tabák, obsahují ale nikotin, kterého je uvnitř často mnohem více než v případě cigaret. Ten je silně návykový a zdraví škodlivý,” okomentovala návrh jeho spolupředkladatelka Klára Kocmanová.

Poslanci přehlasovali prezidentovo veto rozpočtu pro tento rok. „Je třeba zajistit finance pro pomoc občanům v krizi. Plně ovšem souhlasíme s nutností řešit i příjmovou stránku rozpočtu. Je ale otázka, zda prezidentovi spíše nevadí osekání peněz pro Lánskou oboru a tedy odsouzeného korupčníka pana Baláka. Veto je dle mého ze strany Hradu spíše takový záškodnický čin na efekt,” okomentoval Jakub Michálek.

Jan Lipavský získal mezinárodní cenu Magnitsky Award za přínos v ochraně lidských práv. „Nejde o ocenění pro mě samotného, vnímám ho jako ocenění všech, kteří se podíleli na tvorbě nového sankčního zákona. Je pro mě velkou ctí zařadit se po bok významných laureátů Magnitsky Award, kterými jsou například Alexej Navalnyj nebo John McCain,“ uvedl k ocenění ministr.

Po roce a půl se konečně sešla Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí. Svolal ji její nový předseda Michal Šalomoun: „Není čas ztrácet čas. Proto jsem svolal Radu vlády pro koordinaci boje s korupcí hned poté, co jsem se koncem října stal jejím předsedou,” dodal.

Výbory Evropského parlamentu v tomto týdnu projednávaly připravovaný zákon o svobodě médií. Piráti dlouhodobě tlačili na Evropskou komisi, aby nezahálela a návrh, který by chránil pluralitu médií i samotné novináře, vytvořila. „Ten, kdo ovládá média, prakticky ovládá veřejnou debatu a určuje politický diskurz. Je to mocná zbraň, která ve špatných rukou může způsobit ve společnosti naprosto fatální následky. To je přesně ten důvod, proč potřebujeme svobodná média a právní stát bránit," uvádí Mikuláš Peksa.

Mikuláš Peksa v Evropském parlamentu prosazuje plán RePowerEU: „Pomůže nám s aktuální energetickou krizí, a to snížením naší závislosti na fosilních palivech z Ruska a dalších nedůvěryhodných režimů. Mimo to nám také pomůže s řešením krize klimatické. Ostatně už dlouho říkám, že tyto dvě výzvy spolu velice úzce souvisí," dodává.

 

📝Dotazník ke kampani do komunálu📝

Jak možná víte, vznikl na centrální úrovni Super volební tým. Ten si dal za cíl mimo jiné získat zpětnou vazbu k letošní komunální a senátní kampani a proto bych Tě chtěl poprosit, zda bys mohl/a věnovat zhruba 15 až 30 minut následujícímu dotazníku a poskytnout nám tak tolik důležité informace, které nám pomohou kampaně zlepšovat. Dotazník můžeš šířit dál mezi všechny, kdo k letošní kampani mají co říct. Najdeš ho zde:
Přikládám i QR pro načtení průzkumu.

 

AO informuje - CF 2023

1) Celostátní fórum zahájilo jednání o zřízení resortní sekce:
Můžete se zapojit, nebo podpořit kandidáty
2) Zasedání Celostátního fóra v příštím roce bylo svoláno na duben do Liberce:
3) V souvislosti s tím bylo zahájeno jednání o pořadu tohoto zasedání:
4) A pokud by jste se chtěli dobrovolnicky zapojit do organizace zasedání jako činovníci jednání, můžete se přihlásit tady:

Připomínáme také opět trvající možnost registrace do OVK:

 

🗳️Nominace do primárek PPI už jen do pondělka!🗳️

Jeden ze tří aktuálních kandidátů již nominaci má, další dva ji stále sbírají. Prosíme, zvažte, že jim svůj hlas také dáte, ať je český hlas v Pirate Parties International co nejsilnější. Moc děkujeme. K nominacím tudy:

 

S pozdravem

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335