Interní newsletter: Akce všude, kam se podíváš (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

Posíláme novinky ze strany.

🖥️Co jsme dělali tento týden?📺

Jakub Michálek chce umožnit použití důkazů získaných tajnými službami u soudu. Nedávný případ špióna, který roky z Ministerstva zahraničních věcí vynášel zprávy ruské rozvědce, ukázal, že Česko se nedovede vypořádat se zrádci ve vlastních řadách, a to ani u těch nejnebezpečnějších zločinů.

Sněmovna schválila daňový balíček, jehož součástí je i zavedení daně z mimořádných zisků pro energetické firmy, banky a rafinerie, tzv. windfall tax. S tímto návrhem přišli Piráti už v květnu po vzoru západních zemí. „Energetické firmy a banky mají zisky kvůli zdražování a válce, zatímco na domácnosti a podniky z jiných sektorů krize dopadá těžce. Zmíněná odvětví by se tak měla solidárně podílet na řešeních. Jejich neočekávané zisky jdou ostatně z kapes lidí a ostatních firem, a právě tam by se měly vybrané peníze vrátit,“ uvedl Jakub Michálek

Michal Šalomoun vybírá ty nejzajímavější a nejzapeklitější právní případy, u kterých se vláda může zapojit do řízení u Ústavního soudu. Na své si přijdou všichni, které zajímá právo. Poslechněte si první díl jeho podcastu „Co na tiskovkách vlády neuslyšíte“.

Jakub Michálek odeslal dopis prezidentovi Miloši Zemanovi s žádostí o prominutí nebo snížení trestu pro manžele Kordysovy. Ti dostali 8 let vězení za prodej psychedelického nápoje ayahuasca. Podle Michálka uložený trest vůbec neodpovídá společenskému nebezpečí.

Dezinformace neškodí jen na západě. Manipulátoři na sociálních sítích ovlivňují, obtěžují a zastrašují nezávislé lidi a organizace všude na světě. Potvrdilo se to i na konferenci pořádané a moderované Markétou Gregorovou: „Ve spolupráci s The London Story jsem pozvala expertky a experty, abychom zjistili, jakou roli v hrají v dezinformacích platformy a co se musí změnit,“ vysvětlila.

Mikuláš Peksa prosadil nová pravidla pro bezpečnost finančních institucí. Soubor opatření s názvem DORA přináší nová pravidla vyžadující jasné řízení a definované odpovědnosti ve finančním IT.

„Banky teď nebudou muset pro každou národní pobočku řešit náročné a drahé testování znovu a znovu. Co považuji za zásadní je přesun z bezpečnosti typu ‚nic nesmí nikdy proniknout‘ k realističtějšímu modelu vytrvalosti a odolnosti. Zároveň chráníme práva bank rychle vyměnit nespolehlivého nebo jinak kompromitovaného dodavatele IT služeb,“ uzavírá Peksa.

Pirátští europoslanci v tomto týdnu hlasovali pro zahrnutí opatření REPowerEU do Národních plánů obnovy– tedy pro rychlé dosažení bezpečné, nezávislé a nízkoemisní energie v Evropě. Návrh opatření teď míří k dalšímu vyjednávání s Radou EU. Podle Mikuláše Peksy díky tomu Česko získá další investiční prostředky v řádu stovek miliard korun, které potřebujeme pro transformaci naší energetiky dosud závislé na fosilních technologiích.

 

🍡Sweet=SVÝT🍬

Republikové předsednictvo bude pořádat 17. 12. 2022 další setkání výkonných týmů - SVÝT. Jsi členem nějakého výkonného týmu (RV, PKS, orgány strany, zastupitelé, poslanci a senátoři) a chceš se setkání účastnit? Stačí vyplnit tento dotazník: a my si tě zapíšeme na seznam hostů. Zúčastnit se můžeš buď online, nebo offline přímo v pražském PiCe.

 

RV🌦️🌤️🌞

Občas je potřeba věci vyjasnit a vyladit, a tak nás na nadcházejícím odloženém Zasedání RV původně plánovaném ke schválení rozpočtu, které proběhne v sobotu 19/11 od 10.00 v Brně, mimo jiné čeká bod, ve kterém se budeme bavit například i o spolupráci RV a RP a to především ve vztahu k přípravě rozpočtu a strategie strany.
Na pořad se dostanou také témata jako aktualizace bodů dlouhodobého programu, konkrétně probereme dva body - Finance a Mezinárodní vztahy. Pokud byste chtěli do diskuze o bodech programu vstoupit se svými připomínkami, stavte se za námi v brněnském Pirátském centru nebo na známé adrese
Návrhy na změnu bodů dlouhodobého programu si můžete přečíst zde: Finance
Mezinárodní vztahy.
Bavit se budeme i o formátu bodů dlouhodobého programu obecně.

 

🍷Volné registrace do OVK🥤

Volné registrace do OVK pro Prezidentské volby jsou spuštěné a máme už obsazeno téměř 22 %. Berte místa dokud jsou! Pohlídejte s námi demokracii!

 

📎Administrativní koutek📝

Hlasování CF o mimořádném přezkumu na Praze 1.

Pro rychlejší vyřízení svých věcí používejte správnou podatelnu.

Máme novou podatelnu pro změny předsednictev.

 

🍇Pozvánka na komunální fórum KOMPOT - CON:🥝

Komunální fórum nabízí jedinečnou možnost potkat se s klíčovými lidmi v pirátské politice. Představí se například pirátští krajští radní napříč ČR se svými gescemi a nabídkami podpory. Od vedoucích našich rezortních týmů se dozvíme, co mohou RT nabídnout komunálu. V programu je také několik velmi zajímavých přednášek, viz web.
Velmi důležitým benefitem KOMPOT - CONu je SÍŤOVÁNÍ.🍹 Budeme proto moc rádi za osobní účast všech lidí, kteří se jakkoliv zapojují do komunální politiky ve spolupráci s Piráty. Součástí události je i afterparty, která poskytuje rozšíření networkingové možnosti. :-)

Pozvánka ke vzdělávání v problematice komunální politiky:
Nabízíme účast na webinářích (= online semináře), které jsme připravili ve spolupráci se spolkem Oživení. Zveme všechny, které problematika zajímá a chtějí se vzdělávat.
Vysoká kvalita školení zaručena!

 

🗳️Primárky do vedení Pirate Parties International🗳️

Stále běží primárky do vedení Pirate Parties International, organizace zastřešující pirátské strany světa. Pokud byste se měli zájem zapojit, určitě neváhejte, pokračujte do tohoto vlákna a založte si kandidaturu v Členských podnětech. Už jen do neděle, . ale termín se určitě bude prodlužovat.

 

🐙Úvod pro nové členy PMS a PKS🐙

Proběhne v pondělí 14.11. na jitsi od 18.00 - 21.00.
Všichni, kdo se zajímáte o vnitřní chod strany, jste vítáni.

 

Hezký den,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335