Pirátský newsletter - Ústecký kraj: Listopad 2022 (zpět)

Milí podporovatelé, podporovatelky a přátelé pirátské politiky.

Příjemné venkovní teploty jsou definitivně pryč a ozval se nám pravý mlhavý podzim. Doufáme, že si i tak nenecháte zkazit náladu a trávíte čas se svými blízkými v přírodě a případně nad šálkem teplého čaje nebo kávy. Ani my jsme se nenechali počasím odradit a na další měsíc jsme naplánovali spoustu pěkných akcí. Přijďte se s námi setkat, rádi vás uvidíme - ať už na nějaké schůzi místního sdružení anebo při zajímavém semináři nebo debatě.

Hledáme volební komisaře a komisařky

Již od pondělí je možné se registrovat za Piráty do okrskových volebních komisí (OVK) pro prezidentské volby.Volby proběhnou ve dnech 13 .- 14. ledna a druhé kolo poté 27.- 28. ledna 2023. Pokud máte v obou těchto termínech volno a chcete přispět k plynulosti a férovosti voleb, vyplňte tento formulář a my se vám následně ozveme.

 

Krajští zastupitelé a jejich práce

Pirátští zastupitelé oslavili dvouleté výročí ve funkcích. Na pravidelném zastupitelstvu mimo jiné podpořili vouchery na ubytování v Českém Švýcarsku. Jedná se o kompenzaci pro poskytovatele ubytování za ztráty způsobené požárem. Každé ubytované osobě bude poskytnuta sleva 300,- za noc při pobytu na dvě a více nocí. Tyto slevy budou poskytovány do 31. května 2023. Chcete-li strávit třeba prodloužený víkend na severu našeho kraje a pomoci tak obnově Českého Švýcarska, tak si přečtěte bližší informace.

 

Piráti v Poslanecké Sněmovně

Náš poslanec Jakub Michálek prosadil změny autorského zákona. Nyní už malé provozovny nebudou muset platit poplatky OSA za přehrání rádia. Ruší se taky nesmyslná povinnost nahlašovat hraní své vlastní hudby nebo starých skladeb, u kterých už netrvá monopol.

Poslanci zvolili novým zástupcem ombudsmana Piráty podporovaného Víta Schorma, který doteď působil jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva.

 

Vláda ČR a ministři za Piráty

Poslanecká sněmovna schválila tzv. Magnitského zákon, který předložil pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský. Zákon umožní sankcionovat jak jednotlivce, tak státy, které porušují lidská práva, podporují terorismus nebo se podílejí na kyberútocích.

Díky pirátskému ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi se zase podařilo prosadit zákon o podpoře nízkoemisních vozidel pro veřejné instituce, což přispěje k ekologické udržitelnosti v dopravě.

Podařilo se také zefektivněnit dohled nad hospodařením politických stran. Na reformě spolupracoval náš ministr Michal Šalomoun, ministerstvo vnitra a Rekonstrukce státu. Financování politických stran tak bude transparentnější. Michal Šalamoun byl navíc jmenován předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí.

 

Mikuláš Peksa v Evropském Parlamentu

Mikuláš Peksa se jako předseda Zájmové skupiny Tibetu v Evropském Parlamentu setkal s tibetskou exilovou vládou, jejíž zástupce pozval na oficiální návštěvu do Bruselu. Diskutovali stav lidských práv v Tibetu, zneužívání sledovacích technologií k sociálním a ekonomickým represím nebo zhoršující se životní prostředí vlivem počínání Číny.

Při jednání Evropského Parlamentu o rozpočtu na příští rok Mikuláš Peksa podpořil (kromě dalšího) posílení studentského programu Erasmus.

 

Kalendář akcí

16. 11. 16 - 18 hod Seminář o nevidomých s nevidomými
22. 11. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi
23. 11. 17 - 18 hod Debata s Danuší Nerudovou
6. 12. 18 - 20 hod Deskohrátky s Piráty v SuPiCi
8. 12. 16 - 17, 30 hod Ivan Bartoš v poslanecké kanceláři

Vánoční sbírky
21. 11. - 19. 12 Sbírka surovin na pečení cukroví pro rodiče samoživitele
24. 11. - 22. 12. Sbírka na štědrovečerní večeři pro azylové domy a potřebné v ÚsK

 

Hezký zbytek měsíce a užijte si státní svátek 17. listopadu!

Sledujte naše kanály: web | Facebook | Instagram | | Twitter | YouTube

Zuzana Petrůvová
zuzana.petruvova@pirati.cz
+420 778 402 477

Petr Sudek
petr.sudek@pirati.cz
+420 728 735 341