Interní newsletter: První listopadový pátek (zpět)

Ahoj všem,

posíláme vám pravidelnou dávku informací.

📡 Kde jsme vidět? 📺

Ministr Jan Lipavský se v rámci prvního společného zasedání vlád Česka a Ukrajiny setkal s ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. Předmětem jednání bylo naplňování Memoranda o porozumění mezi českou a ukrajinskou diplomacií, česká podpora Ukrajině na její cestě do EU a do NATO, zřízení speciálního tribunálu pro stíhání zločinu agrese Ruska a humanitární pomoc pro nadcházející zimu. „Klíčovým bodem českého předsednictví v Radě EU je udržování jednotné odpovědi EU na ruskou agresi. Aktivně se podílíme na přípravě sankcí. V tuto chvíli se jedná už o devátém balíčku. Je to zároveň české předsednictví, které zdůrazňuje, že budoucí politika EU vůči Rusku by měla být určována tím, jak se Rusko bude vůči Ukrajině chovat,“ řekl.

Ivan Bartoš vystoupil na ČRo na téma stavebního zákona , který minulý týden schválila vláda. Vedle zrychlení povolování staveb reaguje i lépe vyvažuje roli veřejnosti a investorů. „Podle mě je ale důležité hledat vyváženost v daném území, což je i ochrana veřejných zájmů. Není to jenom stavebnictví a firmy, které se podílejí na infrastrukturní výstavbě a domech či bytech,“ uvedl ve Dvacet minut Radiožurnálu.

Michal Šalomoun spustil podcast ‘Co na tiskovkách vlády neuslyšíte’ . V prvním díle se dozvíte, proč si musí advokát se svým vzděláním hledat advokáta pro sepsání stížnosti k Ústavnímu soudu. Je třeba kvůli tomu měnit zákon o advokacii? A jak v tomto případu zasáhla vláda jako možný účastník řízení u Ústavního soudu?

Obstrukce stojí daňové poplatníky miliony korun. Snaha SPD a ANO zablokovat projednávání novely zaručující nezávislost veřejnoprávních médií stála miliony korun. Opozice tím zdržuje od řešení nedostupnosti bydlení, inflace, zadlužení a mnoha dalších problémů zažehnutých předchozí vládou. Aby voliči věděli, kolik nás obstrukce ve Sněmovně stojí, spustili jsme počítadlo Účet za bláboly.

Markéta Gregorová vystoupila v sídle OSN , kde upozornila na současný stav, kdy Rusko má právo veta jako člen Rady bezpečnosti OSN, a může tak blokovat mírová jednání ve válce, kterou samo rozpoutalo. „Rusko bylo vyloučeno z Rady pro lidská práva, nicméně souhlasím s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, že to nestačí. Dle mého názoru by mělo být také vyloučeno ze stálých členů Rady bezpečnosti,” uvedla.

Státy EU se v říjnu shodly na osmém balíku protiruských sankcí – součástí je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskou ropu. Právě ceny ropy a ropných produktů byly tématem pořadu Máte slovo, ve kterém vystoupil Mikuláš Peksa. Upozornil na to, že pro nás není výhodné postavit celou ekonomiku na pálení ropy, kterou si u nás nevyrábíme, i na to, že bychom se měli snažit závislosti na ropě zbavit.

 

Pravidelné setkání RP, RV a PKS

Ve středu 9. 11. se od 18 hodin uskuteční další pravidelné setkání RP a PKS, přítomni budou i zástupci RV. Program vypadá velmi zajímavě, budeme diskutovat o komunálních volbách, KOMPOT-conu či organizaci CF 2023.

Budeme velice rádi, když se zástupci všech PKS připojí v hojném počtu.

Republikový výbor tento týden na svém čtvrtečním jednání na jitsi mimo jiné jednal o stavu přípravy rozpočtu a strategie strany. V rámci diskuze jsme se na jednání shodli, že by toto téma bylo dobré diskutovat na nadcházejícím Zasedání RV 19/11 za účasti RP a společně domluvit další postup.

 

💰RT Finance💰

 

🖁Pozvánka pro nové členy PMS a PKS na úvod do vaší funkce🖁

14.11.2022 v 18:00 proběhne online školení ohledně fungování odborů a systémů strany.
Program:
18.00 - 19.00 - PO
19.00 - 19. 30 - Vojta Pikal - AO a forum
19.30 - 19.45 - TO - Zdeněk Kubala
19.45 - 20.00 - Vráťa Filípek - MO
20.00 - 20.15 - ZO a Michal Gill
20.15 - 21.00 - Piroplacení a agenda KAN - Jirka Kárský

jitsi.pirati.cz/odbory

 

AO

1) Lucie Spáčilová je na nemocenské, prosím nevolejte jí. Případně se obracejte na vedení kanceláře, odboru nebo Terezu Ptáčkovou.
A prosíme vás o týden strpení, než dojde k předání agendy a věci pojedou aspoň tak hladce, jako předtím.

2) Členský podnět pro mimořádný přezkum usnesení o koalici na Praze 1 získal dostatečnou podporu pro rozeslání.

 

Zahraniční odbor

Stále běží primárky do vedení Pirate Parties International, organizace zastřešující pirátské strany světa. Pokud byste se měli zájem zapojit, určitě neváhejte, pokračujte do tohoto vlákna a založte si kandidaturu v Členských pondětech:.

 

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335