Interní newsletter: Pátek, Československa svátek (zpět)

Krásný sváteční den,

posíláme zpestření v podobě souhrnu důležitých věcí, které se tento týden staly na centrále.

👀Co se dělo a nás u toho vidělo?👀

Vláda ve čtvrtek schválila klíčovou novelu nového stavebního zákona, kterou předložil Ivan Bartoš. Drahý superúřad odtržený od občanů tak vznikat nebude. Zajistíme rychlé, jednoduché, transparentní a pro běžného občana srozumitelné stavební řízení. Ke zrychlení stavebního řízení pomůže i připravovaná digitalizace.

Piráti podporují výzvu „Společně proti násilí“ na větší právní ochranu LGBT+ lidí. Signatáři požadují novelizaci trestního zákoníku, schválení manželství pro všechny či konec povinných kastrací trans lidí pro účely změny pohlaví. Všechny tyto kroky Pirátská strana dlouhodobě prosazuje a prosazovat bude.

Ministr Michal Šalomoun bude řídit Radu vlády pro koordinaci boje s korupcí: „Pro Piráty je boj s korupcí jedním ze stěžejních témat, kterému se dlouhodobě a systematicky věnují. Jsem proto rád, že můžu nyní vést protikorupční radu. Je pravda, že se už dlouho nesešla, takže bych její aktivity chtěl znovu oživit,” říká.

Pirátský analytický tým rozkryl účelové čachry s počty voličů. Soud nařídil kvůli „mrtvým duším“ opakovat hlasování v obci Hrčava. Žádoucí je i úprava zákona.

Piráti prosazují, aby byla zachována a rozšířena účast veřejnosti ve stavebních řízeních. „Vliv stavby na krajinu nebo ohrožené druhy se musí zohlednit už během vyřizování povolení,” říká Klára Kocmanová.

Spustili jsme Reflektor Jakuba Michálka. Každé úterý vyjde nový díl o tom, co se povedlo, jaké máme recepty na řešení problémů a kdo se chytil do lasa. První díl je venku, podívejte se na něj!

V Bruselu se konal expertní uzavřený kulatý stůl o duševním zdraví pod záštitou europoslance Mikuláše Peksy a organizace PsychedelicsEUROPE. Hlavním tématem bylo lékařské využívání psychedelik v EU, jejich terapeutický potenciál při léčbě deprese, posttraumatické stresové poruchy nebo závislosti. Europoslanci se shodli s experty na potřebě o tématu duševního zdraví v první řadě otevřeně mluvit a na vytvoření strukturované spolupráce, která by se na úrovni Evropského parlamentu duševnímu zdraví věnovala.

Pozvánka RV

Ve čtvrtek 3. listopadu od 19 hodin proběhne online setkání Republikového výboru. Na programu je především řešení aktuální situace v oblasti rozpočtu, strategie i odborů. A také reforma odborné sekce. Navštívit možno na známé adrese

Součástí bude i příprava na poslední letošní zasedání RV, ktere je plánováno na sobotu 19. listopadu do Brna,
Program zasedání tvoříme na foru