Resortní tým Místní rozvoj: červenec 2019 (zpět)

Vítejte u prvního newslettereru resortního týmu místní rozvoj a veřejná správa. Vycházet bude dle potřeby, v souvislosti s jednacím cyklem Poslanecké sněmovny.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o místní rozvoj.

Zajímáte se, jak to chodí v obcích a regionech? Máte nápady a chuť zapojit se do práce týmu? Napište Věře Marušiakové na vera.marusiakova@pirati.cz.

Obsah

  • O resortním týmu místním rozvoj a veřejná správa
  • Pozvánka: Strategický krajský den
  • Pracovní skupina pro stavební právo
  • Strategie regionálního rozvoje 2021+
  • Bude SFRB i nadále podporovat bydlení?

 

O resortním týmu místní rozvoj a veřejná správa

Tým se schází podle potřeby, obvykle před schůzemi Poslanecké sněmovny případně schůzemi výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj PSP ČR.

 

Pozvánka: Strategický krajský den

Chceš se podílet na přípravě programu na krajské volby? Protože jejich průřezovým tématem je rozvoj regionů/krajů, připravuje náš tým ideové setkání zájemců o čela budoucích kandidátek do krajských voleb s gesčními poslanci, zástupci resortních týmů a spolupracujícími experty nad rozvojem venkova a regionů. Setkání svolávají resortní poslanci v čele s Ivanem Bartošem, vedoucím resortního týmu místní rozvoj.

Kdy? V pátek 30. srpna 2019 od 11,00 do 17,00
Kde? V Praze- místo upřesníme dle počtu potvrzených účastníků.
Program - během příprav se ještě může mírně měnit

    Cíle setkání
  • Prohloubení pirátského programu pro rozvoj krajů/regionů → příprava na krajské volby
  • Vytipování klíčových oblastí, na které se chceme soustředit (4-5)
  • Navržení dalšího postupu pro práci ve zformovaných týmech a příprava celorepublikového i krajských programů

 
 

Pracovní skupina pro rekodifikaci stavebního práva

V rámci resortního týmu místní rozvoj a veřejná správa působí pod vedením poslance Františka Elfmarka pracovní skupina specializující se na přípravu nového stavebního zákona. Pracovní skupina se schází na svých poradách zpravidla jednou měsíčně. Jejími členy jsou piráti a pirátky zapojené v krajských expertních týmech pro územní rozvoj i nezávislí odborníci. Tým připomínkoval věcný záměr zákona, i nadále je v kontaktu se zástupci MMR,

    Jak pokračuje práce na zákonu?
  • Vláda na svém zasedání 24. června schválila svým usnesením věcný záměr nového stavebního zákona.
  • Paragrafové znění zákona by dle harmonogramu mělo být vypracováno do konce ledna 2020.
  • Po vypořádání připomínek v meziresortním řízení a projednání návrhu zákona legislativní radou by měla vláda návrh zákona schválit do konce června 2020.
  • V září bude o věcném zájmu zástupce MMR informovat na schůzi parlamentního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Bližší informace k přípravám nového stavebního zákona najdete na speciálním webu Frank Bold Advokáti, advokátní kanceláře specializující se na stavební právo a územní plánování.

Zajímá vás problematika přípravy nového stavebního zákona? Chtěli byste se zapojit do práce pirátské pracovní skupiny pro stavební právo? Napište svou nabídku Jakubovi Brejšovi na jakub.brejsa@pirati.cz

 

Jaká je vize rozvoje regionů současného ministerstva pro místní rozvoj po roce 2021?

Na tuto otázku odpovídá MMR dokumentem s názvem "Strategie regionálního rozvoje 2021+". Zatímco dosavadní strategie byly koncipovány dle stejného vzoru: popisovaly, co je potřeba podpořit v daném území, nastavovaly cíle, definovaly priority a navrhovaly opatření, u tohoto dokumentu se vychází z okruhů, které mají největší dopady na regionální politiku.

    Jsou jimi:
  • ekonomický rozvoj,
  • kvalita života,
  • občanská společnost,
  • sítě,
  • veřejná správa a regionální rozvoj,
  • sídelní struktura

Pozitivní je, že tento přístup částečně omezí resortismus. Nás zajímá, jak definovat společné, univerzálně platné indikátory pro regiony tak, aby popisovaly současně všechny slabší stránky regionů a současně i všechny podporující póly růstu.
Dokument prošel meziresortním připomínkovým řízením a probíhá vypořádávání připomínek. V září bude představen na schůzi parlamentního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Státní fond rozvoje bydlení se zřejmě nevyhne zásadním změnám. Bude i nadále podporovat bydlení?

SFRB je jedním z nástrojů státu, jak podporovat dostupné bydlení. Má prostředky pro podporu výstavby obecního nájemního bydlení, pro podporu modernizace a obnovy stávajícího bytového fondu, pro podporu dostupnosti bydlení pro znevýhodněné skupiny – začínající mladé lidi, seniory, zdravotně postižené, lidi v krizových situacích. Bohužel svou funkci neplní ideálně, vzhledem k nízkému čerpání vyčleněných prostředků. Na základě Výročních zpráv 2017 a 2018 se domníváme, že je žádoucí zefektivnit činnost fondu a především zatraktivnit jeho nabídku i také usnadnit čerpání jeho programů.

Namísto toho však přišlo MMR s návrhem transformovat Státní fond podpory bydlení na Státní fond podpory investic. V Poslanecké sněmovně nyní leží novela zákona o Státním fondu rozvoje bydlení. Záměrem je rozšíření činnosti stávajícího fondu o další aktivity, které se vztahují k podpoře regionálního a lokálního charakteru a jsou v kompetenci MMR. Jednostranně tím posiluje vliv MMR, jehož podpora regionů se smrskává na pouhé rozdělování peněz z fondů.

Otevřeně je zde akcentován záměr čerpat peníze získané z privatizací majetku nás všech, dosud adresně vázané na rozvoj bydlení také na jiné účely. Jedná se o peníze, které byly dosud mimo dosah MMR a tedy v bezpečí před rozpuštěním na golfová hřiště, rozhledny v údolí, cyklostezky a lesklé brožury místo skutečné podpory obecní výstavby. Po shození zákona o sociálním bydlení a jeho nahrazení programem Výstavba je toto další krok vlády k faktické rezignaci na řešení skutečných problémů občanů této země.

V prvním čtení v Poslanecké sněmovně jsme navrhli zamítnutí zákona, které neprošlo. Na projednání novely v garančním výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jsme novelu kritizovali a navrhli výboru nedoporučit její přijetí, byli jsme přehlasování. V druhém čtení proto předložíme plénu pozměňovací návrh na zastropování částky, kterou by bylo možné čerpat na jiný účel, než bydlení.

 

To je vše, děkujeme za přečtení a přejeme krásné léto

Ivan Bartoš
Věra Marušiaková