Pirátský newsletter - Středočeský kraj: Říjnový zpravodaj (zpět)

Novinky v kraji

Ještě v tuto chvíli probíhá první kolo volby nového předsedy/kyně a místopředsedů/kyň. Potřebné informace najdete v tomto vlákně: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=62600 a v jednotlivých nominačních vláknech všech kandidujících.
Členové mohou hlasovat zde:https://helios.pirati.cz/helios/elections/9a39c1cd-91a3-4f6d-8583-f3645c2a6a64/view a zde:https://helios.pirati.cz/helios/elections/b4689f87-664b-4006-a14d-7bc9e4d44425/view.

Termíny volby:
první kolo volby předsedy/předsedkyně a místopředsedů: středa 26.10.2022 - sobota 29.10.2022 10:00
případné druhé kolo volby předsedy/předsedkyně: sobota 29.10.2022 11:00 - úterý 1.11.2022 11:00

Další termíny najdete ve výše zmíněném vlákně.

Jak na newslettery z mého okolí?

Přihlaste si newsletter z vašeho místního sdružení. Odběr si nastavte jednoduše v Nalodění. Místní newslettery budou odcházet příležitostně, nemusíte se bát zbytečného spamu.

Ohlídání průběhu prezidentských voleb

Chcete pomoci pohlídat regulérní průběh prezidentských voleb? Zapojte se do okrskových volebních komisí.

V termínu 7. 11. 2022 – 1. 12. 2022 bude spuštěna registrace na webu ovk.pirati.cz (předregistrace jsou spuštěny až do 6. 11.).

První zasedání OVK proběhnou v termínu 14. 12. 2022 – 23. 12. 2022
V těchto volbách je opět možné požádat o voličský průkaz!

I. kolo voleb
▪ 29. 12. 2022 možnost zažádat osobně o voličský průkaz
▪ 06. 01. 2022 do 16:00 možnost zažádat Českou poštou nebo datovou schránkou
▪ 11. 01. 2022 poslední termín zažádat osobně o voličský průkaz

II. kolo voleb
▪ 20. 01 2022 do 16:00 možnost zažádat Českou poštou nebo datovou schránkou
▪ 25. 01 2022 poslední termín zažádat osobně o voličský průkaz

Schůze KETů

KET Územní rozvoj a plánování schůze, Jiří Snížek, 2. 11, 17:30–19:00, https://jitsi.pirati.cz/KETScKRozvoj

KET IT A SMART CITY - Tomáš Zmuda, schůze: 2. 11. od 20:30, https://jitsi.pirati.cz/ket_it_sck

KET KULTURA A CESTOVNÍ RUCH - Lucie Cirkva Chocholová, schůze: 3.11., od 19h, jitsi.pirati.cz/ketkultura

KET ŠKOLSTVÍ - Václav Kubaljakschůze: 12. 10., https://jitsi.pirati.cz/sck_skolstvi

KET SOCIÁLNÍ POLITIKA - Klára Kadárschůze: 30. 11. v 18h, https://jitsi.pirati.cz/socket

Novinky krajských zastupitelů, radních a poslankyně?

Jana Skopalíková: Chovatelé včel se setkali na Národní včelařské konferenci, tématem byl hlavně mor včelího plodu

Národní včelařskou konferenci k problematice moru včelího plodu v ČR dnes ve spolupráci s Výzkumným ústavem včelařským uspořádaly Středočeský kraj a Hlavní město Praha. Cílem první akce svého druhu v České republice bylo otevřít širokou diskusi o přístupu k prevenci moru včelího plodu mezi včelařskými spolky a zájmovými skupinami včelařů, Státní veterinární správou, krajskými samosprávami a zainteresovanými ministerstvy.

Jana Skopalíková: Během Středočeských dožínek v Lysé nad Labem byli oceněni zemědělci i rybáři

Na Výstavišti v Lysé nad Labem se dnes konaly Středočeské dožínky. Hlavní součástí programu bylo předání ocenění Zemědělský hospodář Středočeského kraje za rok 2022. Současně byly vyhlášeny výsledky rybářské soutěže Středočeský šupináč.

Jana Skopalíková: Středočeský kraj připravuje uzavření memoranda v souvislosti s přípravou stavby přivaděče vody v koridoru dálnice D3

Středočeský kraj připravuje uzavření dalšího memoranda v souvislosti s přípravou stavby přivaděče vody v koridoru dálnice D3. Jde o stavbu vodárenské soustavy zajišťující zásobování vodou pro potřeby objektů dálnice D3 a přilehlých měst a obcí. Součástí stavby je cca 64,5 km vodovodních řadů včetně 4 vodojemů a 4 čerpacích stanic. Radní návrh memoranda projednali a doporučili zastupitelstvu jeho schválení.

Piráti podporují dostupnost terénní a mobilní sociální péče, kraj schválil změny v síti poskytovaných služeb

Od ledna příštího roku čekají středočechy změny v Síti poskytovaných sociálních služeb vycházející zejména z předchozího zmapování aktuálních potřeb v kraji. Ze třech navrhovaných variant "řízení a koordinace” zvedli Piráti ruku pro tu, která co nejvíce podporuje dostupnost terénní a mobilní péče. Z hlediska financí jde o kompromisní variantu, který počítá s náklady necelých 27 milionů korun.

Výdaje pod dohledem občanů: Středočeský kraj má rozklikávací rozpočet, nahlédnout do něj může každý

Občané středních Čech mají výdaje svého kraje pod dohledem. Poté, co loni Středočeský kraj jako první vstoupil do spolku Otevřená města, se může nyní pochlubit úspěšným rozjezdem prvního projektu. Je jím rozklikávací rozpočet CityVizor.

Jana Skopalíková: Kraj podpoří další výsadbu stromů ve středočeských obcích

Rada Středočeského kraje na včerejším jednání doporučila zastupitelstvu uvolnění více než 500 tisíc korun z Fondu na podporu výsadby stromů. Peníze by měli putovat do tří dalších středočeských obcí, které dotaci využijí na výsadbu zeleně. Tento krok přispívá nejen ke zlepšení životního prostředí a veřejného prostoru, ale i vyrovnávání teplotních extrémů či zkvalitňování ovzduší v daných lokalitách. Finální slovo v poskytnutí daru bude mít krajské zastupitelstvo.

Piráti prosadili omezení šikany ze strany autorských svazů. Za rádio v provozovně už nebudou absurdní poplatky

Poslaneckou sněmovnou dnes prošla úprava autorského zákona. Do návrhu Ministerstva kultury prosadili pirátští poslanci Jakub Michálek a Klára Kocmanová několik zásadních změn. Ty výrazným způsobem zlepší postavení a ochranu uživatelů, zastaví zbytečnou šikanu majitelů provozoven s přijímači, které nevyužívají ke komerčním účelům, i posílí volnost tvorby umělců – autorů či interpretů. Stejně tak zabrání vzniku povinné kolektivní správy pro média. Návrh, který je naplněním dlouhodobého programu Pirátů i programového prohlášení vlády, nyní míří na projednání do Senátu.

Jedenáct středočeských měst v uplynulých jedenácti víkendech “ochutnávalo Evropu”

Při příležitosti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie přiblížil lidem festival Ochutnej Evropu instituci EU lehce netradiční formou – prostřednictvím gastronomie a hudby.

Jana Skopalíková: Středočeský kraj se podílí na záchraně pstruha obecného potočního, revíry obohatí nová násada

Na dva tisíce malých pstruhů obecných potočních dnes rybáři vypustili do říček Mohelka a Zábrdka na Mnichovohradišťsku. Příští týden se bude násada vysazovat ještě v jižní části regionu. Cílem je podpořit stávající populaci pstruha obecného a její rozvoj v rybářských revírech ve Středočeském kraji. Projekt Českého rybářského svazu podpořili krajští radní letos začátkem září a schválili poskytnutí dotace ve výši 150 000 korun na nákup násady.

Klára Kocmanová: Účast veřejnosti ve stavebních řízeních není zpomalením, Piráti prosazují její zachování

Vydávání stavebních povolení má být i díky Pirátům jednodušší a rychlejší. Napomoci tomu má kromě novely stavebního zákona i nový zákon o jednotném environmentálním stanovisku připravený Ministerstvem životního prostředí. Piráti ho jako celek vítají, ale považují za zásadní, aby vláda dodržela své programové prohlášení a zachovala a rozšířila účast veřejnosti ve stavebních řízeních.

Vaše koordinátorky Barča a Monča