Interní newsletter: Uvař si svůj první zastupitelský KOMPOT 26.11. (zpět)

🖥️Kde jsme byli vidět?📺

Pirátští poslanci se v tomto týdnu ve Sněmovně zasadili o levnější a dostupnější energie, podporu rodičů a zdravotně znevýhodněných. Připomněli i témata spojená s modernějším fungováním státu, jako je lepší dohled nad financováním politických stran, modernizace autorského práva pro 21. století i usnadnění života občanů zavedením digitalizace. Více informací zde.

Opozice obstruováním zmařila projednání změn ve výběru radních ČT a ČRo. Posílení nezávislosti České televize a Českého rozhlasu je opět odloženo. Piráti budou dál dělat vše pro to, aby politici nemohli zneužívat média pro své zájmy. „Před volbami jsme slíbili voličům, že změníme systém, který umožňuje vítězné straně ovládnou veřejnoprávní média,” řekl k návrhu Jakub Michálek.

V pátek Piráti ve Sněmovně prosadili zásadní úpravy autorského zákona. Končí hlášení vlastních skladeb nebo skladeb, kterým vypršela ochranná lhůta, zrušili jsme návrh povinného kolektivního správce pro média a odstranili buzerační pokuty za přijímač na prodejně, která jej nevyužívá ke komerčním účelům.

Kulatý stůl spolupořádaný Olgou Richterovou odhalil systémové chyby v zákonech, které bude třeba napravit, aby rodiče malých dětí mohli jednodušeji využívat částečné úvazky. „Aby rodiče nepřišli o rodičovský příspěvek, mohou děti mladší dvou let trávit v jeslích, dětské skupině či školce maximálně 92 hodin měsíčně. To není mnohdy slučitelné ani s přivýdělkem na částečný úvazek. Proto jsme se s odborníky a provozovateli shodli na potřebě tento limit zrušit. Tím umožníme lidem skloubit pracovní a rodinný život podle jejich osobní volby, ne podle státních limitů,” uvedla Richterová.

eDokladovka v mobilu bude už brzy realitou. Příkladem nám je Estonsko, které už dávno zvítězilo nad hromadami papíru a nekonečnými frontami na úřadech. „Estonsko ukazuje tu pravou cestu, jak lidem zjednodušit život: co největší digitalizaci kontaktů s úřady. Stát se jich neptá pořád dokola na ty samé věci, na které už zná odpověď. Nejlepší úřad je totiž ten, na který nemusíte,” řekl Ivan Bartoš.

Ministr zahraničí Jan Lipavský reagoval na masivní ruské útoky raketami na ukrajinská města. Cílem se staly objekty kritické infrastruktury i civilisté. „Tento barbarský útok je dalším důkazem cynismu a zbabělosti ruského režimu. Česko bude i nadále usilovat o vytvoření speciálního soudního tribunálu, který přivede ke spravedlnosti všechny zločinné představitele Ruska,” řekl v prohlášení Jan Lipavský.

V odpovědi na nepřijatelnou eskalaci konfliktu ze strany Ruska vláda ve středu na popud Jana Lipavského schválila zpřísnění podmínek vstupu ruských občanů do ČR. Vláda také schválila podporu studia běloruských a ukrajinských studentů na českých vysokých školách a asistenci Ukrajině při poválečné obnově.

Kvůli chybějící legislativě se k návykové látce kratom dostávají i děti. Odborná skupina Pirátů proto připravila návrh racionální regulace. „Kratom se v České republice v současné chvíli nachází v šedé zóně. To způsobuje několik nežádoucích jevů, jedním z problematických aspektů neregulovaného kratomu je jeho dostupnost pro děti a mladistvé,” říká Janka Michailidu.

 

Zastupitelé a zastupitelky, KOMPOT - CON se blíží

Zveme Vás 26.11. do Prahy na KOMPOT - CON (informace zde). Půjde o půldenní konferenci pirátských komunálních politiků a političek a také událost, na které nesmíš chybět!. V sobotu 26.11. budeš mít jedinečnou příležitost se seznámit nejen s ostatními letos zvolenými kolegy a kolegyněmi z celé ČR, ale i s našimi poslanci, jejich asistenty, členy a vedoucími resortních týmů, pirátskými ministry a náměstky na ministerstvech. Mezi pozvanými jsou i Piráti s letitými zkušenostmi z komunálu, kteří letos svůj mandát neobhájili, ale mají za sebou ohromný kus práce a mnoho jedinečného know how ke sdílení. Jako bonus se můžeš těšit na zajímavé přednášky vážených hostů. Informace o programu najdeš už brzy na webu. Kapacita je omezena, přednost tedy dostanou zastupitelé/zastupitelky, členové jejich týmu a pak postupně další.

→ Mrkni na nabídku. od organizace Oživení “Bez korupce tour”, možná je to něco právě pro tebe!

→ Zajímá tě nabídka seminářů na míru pro komunální zastupitele? Naklikej si vlastní kombinaci ve formuláři.

 

🤝🏽 Republikový Výbor analyzuje i furt pracuje 🤝🏻

V reakci na množství připomínek a reakcí ke komunální a senátní kampani vznikla pracovní RV-volební skupina, která má za sebou už první schůzku. Skupina by se měla kontinuálně a systematicky věnovat přípravě na volby z pohledu našich předpisů, tak aby nedocházelo k aktualizaci na poslední chvíli, nastavení volebního dohledu a bude spolupracovat i na analýzách voleb.
Skupina je otevřená, zájemci se mohou informovat či zapojit na zulipu.

Letošní poslední zasedání RV proběhne v sobotu 19. listopadu s největší pravděpodobností v Brně. Původně plánovaný termín 5.11. byl přesunut z důvodu opoždění přípravy rozpočtu i přípravě prací na vyhodnocení voleb.

O víkendu by mělo být spuštěno jednání Aktualizace dlouhodobého programu - Nová preambule Finance, nedočkavci mohou vidět již dnes na redmine. Pokud byste k jeho znění měli jakékoli výhrady, obraťte se na libovolného člena RV a formulujte společně pozměňovací návrh do jednání.

 

🤼Výběrová řízení🤼

 

Hezký víkend přeje,
 
Jakub Dedek
Personální Odbor
Česká pirátská strana
 
jakub.dedek@pirati.cz
+420 770 113 644