Pirátský newsletter - Ústecký kraj: Říjen 2022 (zpět)

Hezký den všem příznivcům a příznivkyním ústecké pirátské paluby!

Září uteklo jako voda. Máme za sebou hektické měsíce, které jsme věnovali pirátské volební kampani. Potkávali jsme se s vámi v ulicích, rozdávali noviny, letáky, pořádali jsme besedy, koncerty, sportovní odpoledne, dětské dny a spoustu dalších milých akcích. I díky vám jsme se nemuseli za naši kampaň stydět. Ač jsme byli často vyčerpaní a bez energie, vaše povzbuzení a pomoc nás posouvala dál. Děkujeme všem našim dobrovolníkům a dobrovolnicím, bez vás bychom nebyli ani zdaleka tak úspěšní! Nyní se těšíme, že si od volebních kampaní zase na chvíli odpočineme a potkáme vás třeba u některých z našich naplánovaných pirátských akcí.

Sláva vítězům, čest poraženým

Bohužel opět se ukázalo, že komunální volby se nenesou velké oblibě. Ač jsou to volby, jejichž výsledky ovlivní každého z nás, ať už žijeme ve městě anebo na vesnici, v celé republice se o ně zajímalo pouze 46% oprávněných voličů voliček. A v Ústeckém kraji to bylo ještě méně, pouze 40%.

Piráti napříč celým krajem získali 15 mandátů. Jsme za tento výsledek velmi vděční a ještě jednou děkujeme všem našim podporovatelům a podporovatelkám. Pokud se nám podaří v rámci stále ještě probíhajících povolebních vyjednáváních získat pozice ve vládnoucích koalicích, budeme se snažit maximálně prosazovat koaliční program. A když usedneme na druhou stranu zastupitelských lavic, budeme vždy konstruktivní opozicí.

V těchto volbách jsme získali mandáty v zastupitelstvech krajského města Ústí nad Labem a v jeho obvodech, dále v Děčíně, Chomutově, Žatci, Lounech, Roudnici nad Labem, Terezíně a v Dubí. Tam slavíme velký úspěch, Pirát Vít Rous se totiž dle smlouvy o koaliční spolupráci stane místostarostou města Dubí a Pirátka Šárka Rousová usedne v Radě města.

 

Krajští zastupitelé a jejich práce

V pondělí 5. září proběhlo 16. Zastupitelstvo Ústeckého kraje. Na pořadu byla spousta zajímavých bodů, mimo jiné i projednávání a návrh na aktualizaci Zásad územního rozvoje v souvislosti s výstavbou vysokorychlostní tratě a její variantou H, kterou prosazuje pirátský zastupitel Jiří Baudis.

 

Piráti v Poslanecké Sněmovně

Pirátky, poslankyně Klára Kocmanová a členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu, spolu s členem Národní ekonomické rady vlády Liborem Dvořákem představily na tiskové konferenci kompletní dopadovou studii pro regulaci trhu s konopím, čímž jen podtrhly dlouhodobé pirátské snahy o legalizaci.

 

Vláda ČR a ministři za Piráty

Ministr zahraničí Jan Lipavský vystoupil s projevem na Valném shromáždění OSN a o den později dokonce v Radě bezpečnosti OSN a to jako první zástupce České republiky po třiceti letech. Jeho projev si můžete přečíst zde.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš dostal cenu měsíce od Rekonstrukce státu za přípravu návrhu zákona o vzniku Digitální a informační agentury (DIA), která by měla vzniknout v příštím roce. Nová agentura má výrazně vylepšit sdílení dat a usnadnit tak život občanům.

Reforma úřadu kontrolujícího politické strany a jejich hospodaření, kterou připravuje pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun, nastaví jasná pravidla a přesně určí, co kdo má a nemá dělat.

 

Mikuláš Peksa v Evropském Parlamentu

V Evropském parlamentu se náš europoslanec podílel na schválení lesní strategie do roku 2030, která nám v budoucnu pomůže spojit síly na evropské úrovni a změnit způsob hospodaření s lesy nebo také směrnici o obnovitelných zdrojích energie, která mimo jiné pomůže s podporou komunitní energetiky, s rychlejší výstavbou a zapojováním malých domácích zdrojů nebo se sdílením energie z menších zdrojů mezi domácnostmi a firmami.

 

Kalendář akcí

11. 10. 18 - 20 Deskohrátky v SuPiCi
16. 10. 18 - 20, 30 Schůze MS Litoměřicko v Polovina Kafe v Roudnici nad Labem
21. 10. 18 - 20 Schůze MS Žatec - Louny v klubu Budík v Žatci
25. 10. 18 - 20 Deskohrátky v SuPiCi
27. 10. 18 - 20 filmový večer v SuPiCi
1. 11. 16,30 - 18 Schůze MS Ústí nad Labem v SuPiCi
4. 11. Ivan Bartoš v kraji, od 16 hod v poslanecké kanceláři

 

Těšíme se na setkání s vámi! Hezké podzimní dny!

Sledujte naše kanály: web | Facebook | Instagram | | Twitter | YouTube

Zuzana Petrůvová
zuzana.petruvova@pirati.cz
+420 778 402 477

Petr Sudek
petr.sudek@pirati.cz
+420 728 735 341