Pirátský newsletter - Středočeský kraj: Zpátky na palubu (zpět)

Zdravíme všechny příznivce a členy středočeské paluby,

září uteklo jako voda, volby máme za sebou a teď se správný čas se podívat, co nás čeká v následujících měsících. Protože příští rok nebude volební, máme teď čas se trochu nadechnout. Rádi bychom posílili místní sdružení, dokončili přijetí nových členů, zapojili experty do týmů a začali se připravovat na krajské volby v roce 2024. To je ještě daleko, tak všechno postupně.

 

Krajské fórum - pojďme se potkat

Už 23. října se sejdeme pražském pirátském centru na velkém krajském fóru. Pro členy a registrované příznivce bude uzavřená část už od 10 hodin – grilování kandidátů do volby krajského předsednictva (více v dalším bodu). Kolem poledne se můžete těšit na společný oběd a následovat bude klasická veřejná schůze.

CELÁ SCHŮZE BUDE BABYFRIENDLY! Dejte mi prosím jen vědět kolik dětí a jakého věku dorazí. Budeme se snažit vyřešit i hlídání, abyste se mohli družit.

 

Volba krajského předsednictva

Po dvou letech končí mandát našemu úžasnému předsednictvu. Na fóru můžete hlasovat v primárních volbách o kandidátech. Na fóru už je několik nominačních vláken, které doporučuji prostudovat, abyste mohli udělat informovanou volbu. V případě, že byste ještě někoho rádi nominovali, zeptejte se prosím předem na jeho názor.
Grilování kandidátů proběhne na schůzi krajského fóra.

 

Volby, volby, volbičky

Už minulý víkend proběhly volby, věřím, že jste všichni sledovali výsledky u vás v obci a možná i jinde. Jak si stojíme jako kraj? Získali jsme dvojnásobek, tedy 22 zastupitelů. Ty jsou nyní ve víru vyjednávání.

Gratuluji všem:
Benešov - Daniel Netušil, Radek Klempera
Brandýs - Marek Řebíček, Patrick Zandl
Příbram - Simona Luftová, Antonín Schejbal
Kladno - Roman Hájek, Michal Hažlinský, Martin Kodera
Kutná hora - Štěpán Drtina, Markéta Šedivá, Vít Šnajdr
Mníšek pod Brdy - Michal Kroutil
Veltrusy - Lukáš Kohout, Michal Koldinský
Černošice - Marek Jeřicha
Krnsko - Dominika Poživilová Michailidu
Líbeznice - Samuel Volpe
Loučeň - Alena Klimtová
Ohrobec - Monika Keřková
Struhařov - Jan Lička
Vestec - Miroslav Dvořák

 

Co nového na kraji?

 

Projekt Obědy do škol pomůže dětem v hmotné nouzi i v tomto školním roce!

Září je pro rodiče zatěžkávací zkouškou, a to i v oblasti financí. Nákup školních pomůcek, učebnic, platba za družinu a školní obědy, to všechno udělá pořádný vítr v peněžence.

I ve školním roce 2022/2023 se mohou zapojit potřebné rodiny do projektu „Obědy do škol“. Ten vznikl jako přímá podpora dětí ze sociálně slabých rodin ve věku od 3 do 15 let, které jsou v hmotné nouzi a nemohly by si jinak školní stravování dovolit.

Potřebné rodiny si mohou zažádat přes úřad práce až do 30. září 2022. V současné době je do projektu ve Středočeském kraji zapojeno zhruba 1000 dětí.

Do projektu jsou zapojené dětské domovy, mateřské, základní a střední školy. Pokud potřebné rodiny nesplní daná kritéria nebo jejich zařízení nemá uzavřenou smlouvu s krajem, mohou žádat o podporu prostřednictvím neziskových organizací nebo přes sociální odbor obce nebo města.

Obědy pro potřebné děti jsou většinově financovány z evropských peněz (85 %) a zbytek ze státního rozpočtu (15 %).

 

Jana Skopalíková: Kvalitu ovzduší v Rakovníku bude celý příští rok sledovat monitorovací zařízení

Ve Středočeském kraji je stále celá řada lokalit, kde neprobíhá měření ovzduší a údaje jsou nahrazovány pouze modelovými daty. Z tohoto důvodu se rada kraje rozhodla v srpnu 2017 schválit projektový záměr a podat žádost o finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí v rámci výzvy na akci „Pořízení mobilního monitorovacího zařízení na měření kvality ovzduší ve Středočeském kraji.“ Podmínkou pro přidělení dotace bylo, že bude stanice monitorovat kvalitu ovzduší v dané lokalitě minimálně jeden rok a bude zajištěna garance předávání naměřených dat do Informačního systému kvality ovzduší, který je provozovaný Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).

 

Jan Lička: Správa železnic označila čtyři středočeské projekty jako celostátně významné!

Přes složitou situaci, způsobenou závratně rostoucími náklady ve všech oblastech činnosti včetně energií se na jednání správní rady Správy železnic, státní organizace podařilo jmenovitě zachovat hned několik středočeských projektů mezi prioritami investičními akcemi celostátního významu.

 

Jana Skopalíková: Středočeský kraj přispěje částkou 150 000 korun na nákup násady pstruha obecného potočního

Středočeský kraj podpoří projekt Českého rybářského svazu a přispěje částkou 150 000 korun na nákup násady pstruha obecného potočního. Dnes o tom rozhodla rada kraje. Tato dříve běžná ryba totiž postupně z vodních toků mizí a možnou cestou k záchraně je opakované vysazení nové násady.

 

Piráti podporují záchranu unikátního mokřadu v Příbrami. Radnice ho chtěla zastavět

Středočeští Piráti podporují snahu obyvatel Příbrami zachovat unikátní mokřad na Fantově louce. Radnice pod tlakem místních otáčí a slibuje, že upustí od záměru vzácnou lokalitu zastavět bytovkami. Sama je přitom ve střetu zájmů, kdy dva z radních za ANO vlastní některé z pozemků, na nichž se má stavět. Nyní se čeká na výsledek biologického hodnocení místa, které vzešlo z požadavku místních a o které radnice své rozhodnutí opírá. V pátek 16. září místo navštívila i krajská radní pro životní prostředí Jana Skopalíková.

 

Proces vyhlášení Národního parku Křivoklátsko byl zahájen

Proces vyhlášení Národního parku Křivoklátsko byl zahájen. Ministerstvo životního prostředí na úřední desce oznámilo záměr a další podklady. Středočeský kraj podpořil vyhlášení nejcennějších částí chráněné krajinné oblasti národním parkem už loni v červnu.

 

Děkuji za pozornost. V případě jakýchkoli dotazů mi napište. :)

 

Koordinátorky Barbora & Monika