Resortní tým Práce a sociální věci: Co se chystá v sociálu? (zpět)

Milé pirátky a piráti,
příznivci a příznivkyně pirátské sociální politiky,

po měsíci se Vám ozýváme znova. Minule jsme psaly o tom, co už se od ledna ve vládě stihlo prosadit. Teď bychom Vás ale rády seznámily s tím, co se prosadit chystáme. Zároveň přinášíme aktuality ze sociální oblasti.

Diety

Výše příspěvku na dietní stravování, o který mohou žádat příjemci příspěvku na živobytí s různými druhy zdravotních komplikací (celiakie, fenylketonurie, ale lze žádat i třeba na výživu při kojení), se neměnila ode dne jeho zavedení. Tedy od roku 2011! Ceny potravin ale rostou za poslední rok skokově, o těch dietních ani nemluvě. Je tedy zřejmé, že příspěvek skutečné náklady pokrýt nemůže. MPSV zareagovalo na podněty občanů, na které upozorňovala i Zuzana Freitas, a změnu připravilo v rámci balíčku pomoci pro osoby se zdravotním postižením. Ten byl v říjnu ve Sněmovně schválen a nachází se nyní v Senátu.

 

Dostupné zkrácené úvazky

Podařilo se nám ve spolupráci s dalšími prosadit, aby zaměstnavatelé odváděli státu nižší sociální pojistné, pokud zaměstnají na částečný úvazek mámy a táty dětí do 10 let, včetně dětí se zhoršeným zdravotním stavem. To stejné platí pro zaměstnávání lidí, kterým už bylo 55 let, pro osoby se zdravotním postižením zaměstnané na běžném trhu práce, pro pečující o dospělé závislé na péči od II. stupně výš, nebo pro absolventy rekvalifikací.

Úleva se vztahuje i na zaměstnávání lidí mladších 21 let, u kterých nebude podmínkou zkrácený úvazek. Cílem je usnadnit získání prvního zaměstnání zejména absolventům středních škol a učilišť.

Na zkrácení úvazků pro pečující nebo péči vyžadující vydělají úplně všichni. Zaměstnavatel nemusí zaučovat někoho nového a zaměstnanci s potřebou sladit svůj život s prací zase mohou, pokud chtějí, ve své praxi pokračovat. A ještě tím pomůžou rodinnému rozpočtu. Balancování času s dětmi a v práci tak bude o kus snazší.

 

Zákon o podpoře v bydlení

Nově poskládaný tým pro bydlení na MMR a kolem Zuzany Freitas na MPSV pracují na zákoně o podpoře v bydlení. Zákon bude jedním z opatření, která mají pomoct řešit dlouhodobou krizi bydlení. Za MPSV řešíme především oblast asistence v bydlení, která je napojená na agendu sociálních služeb. V oblasti dávek pak jde o soulad s připravovanými změnami příspěvku na bydlení. A samozřejmě nabízíme využití dobré praxe z projektu Podpora sociálního bydlení, který úspěšně vykročil do dalšího programového období a pomáhá nám tak ověřovat další principy navrhované do zákona.

Do konce srpna jsme se scházeli v interní pracovní skupině (MMR/MPSV), 11. října byla svolána první pracovní skupina s účastí externích partnerů (obce, kraje, svazy, neziskové organizace, další státní instituce apod. Paragrafová verze by měla vzniknout do konce roku. Se zapojením Olgy proběhlo představení principů také koaličním poslancům.

MMR potom samostatně řeší další pilíře podpory bydlení - dotační tituly, vyjednávání o zdrojích pro financování výstavby, PPP projekty, družstevní výstavbu a další.

 

Novela zákona o sociálních službách

Do konce roku by měl spatřit světlo světa také věcný záměr velké novely zákona o sociálních službách. Menší, spíše technická novela je v procesu schvalování už teď. Na MPSV pracuje zatím několik pracovních skupin s účastí přizvaných expertů (zejména z akademické sféry). Naší snahou je nahlédnout na věc v širším skutečně systémovém kontextu. Změna je třeba, protože stávající situace není dlouhodobě udržitelná.

 

Změny v lékařské posudkové službě

Ve Sněmovně se v tuto chvíli schvaluje novela, která mění fungování lékařské posudkové služby (LPS) na České správě sociálního zabezpečení. Chybí ale lékaři, kteří jako jediní mohou posuzovat např. invaliditu, zdravotní stav dětí nebo stupeň závislosti kvůli příspěvku na péči.

Novela proto zavede tzv. odborného nelékařského zdravotnického pracovníka a rozdělí práci mezi lékaře a nové zdravotnické pracovníky. Jde o reakci na stále se zvyšující průměrný věk posudkových lékařů. Nově by se tak posudky měly stíhat v zákonných lhůtách, což je nejen např. pro lidi se zdravotním postižením zásadní.

 

Dětský ombudsman

Zároveň se chystá projednávání návrhu zákona o dětském ombudsmanovi, vláda plánuje představit vlastní verzi. Za Piráty se na přípravách podílí Michal Šalomoun (ministr pro legislativu). Schůzek se účastní střídavě Zuzana Freitas a Olga Richterová.

Česko je jednou z posledních 4 zemí EU, která nemá dětského ombudsmana. Zastání by tak mohly dostat děti, které dlouhodobě propadávají systémem, např. proto, že jsou dlouho v nemocnici.

 


Brzy se Vám ozveme s dalšími novinkami ze sociální politiky. Díky všem!

Olga & Zuzana
s pomocí Týny a Matěje

Více na: piratipracuji.cz
Náš "oborový" web: socialnisystem.cz
Olgy Twitter, Facebook, Instagram
Zuzany Facebook
Kontakt: kristyna.kouba@gmail.com, mat.cumpelik@gmail.com (asistenti Zuzany Freitas)