Resortní tým Práce a sociální věci: Půl roku vlády I: Co se dělo? (zpět)

Milé pirátky a piráti,

příznivci a příznivkyně pirátské sociální politiky,

víc jak půl roku ve vládě je za námi. Je čas se podělit alespoň o část všeho, co se dělo. A že toho nebylo v naší oblasti málo!

Od konce února tohoto roku jsme se do vládního konání v sociální oblasti zapojovali přes setkávání tzv. S5 (sociální K5, tedy zástupců koaličních stran). Od března hlídáme MPSV a účastníme se příprav všech změn ještě aktivněji. Naší náměstkyní je Zuzana Freitas Lopesová. Ve Sněmovně nadále brání sociální věci Olga Richterová. Co se jim podařilo?

Jednodušší žádost o příspěvek na bydlení

Olga Richterová se Zuzanou Freitas a podporou odborného týmu se zasadily o zjednodušení vyplácení příspěvků na bydlení. Dlouhodobě čerpá příspěvek méně než třetina lidí, kteří na něj mají nárok, i právě kvůli jeho složitosti.

Díky naší úpravě na podporu dosáhne víc lidí, kteří navíc nově nemusí žádat každoročně, neboť příspěvek je poskytován po dobu trvání nároku na dobu neurčitou. Náklady na bydlení, stejně jako příjmy domácností, se nemusí dokládat čtvrtletně, ale pouze pololetně. Dokumenty je možné snadno nahrát elektronicky, třeba vyfocené na mobilní telefon, bez nutnosti stání dlouhých front na úřadě s originálem.

A chystají se další zjednodušení!

 

Slevy pro invalidní důchodce bez ZTP v dopravě

Nová sleva v dopravě pro invalidní důchodce třetího stupně pomůže až 90 tisícům lidí. Olze Richterové se to po dohodě s Ministerstvem dopravy konečně podařilo prosadit. A od 1. července 2022 tak pro ně platí 50% sleva ve veřejné drážní a silniční dopravě.

K uplatnění slevy stačí mít QR kód od České správy sociálního zabezpečení (video, jak ho získat, přikládáme níže) a při nákupu jízdenky OneTicket vybrat příslušný tarif.

Slevy tak nově zahrnují i ty invalidní důchodce třetího stupně, kteří nejsou držiteli průkazu ZTP.

 

Lepší podmínky pro pěstouny

Novela zákona o účasti na důchodovém pojištění pro nezprostředkované pěstouny prošla Sněmovnou i Senátem. Všichni ti, kteří byli v systému před 1. lednem letošního roku, už nebudou muset za dobu péče platit důchodové a zdravotní pojištění.

Pěstounství u nich bude patřit do takzvané náhradní a vyloučené doby a při výpočtu penze se bude zohledňovat. To je důležité především pro budoucí posuzování nároku na důchod.

Noví nezprostředkovaní pěstouni budou mít na návrh O. Richterové, který prošel, možnost až dvouleté adaptační doby, po kterou za ně bude pojištění platit stát, aby měly děti i oni čas si na nové rodinné uspořádání zvyknout.

 

Dofinancování sociálních služeb

MPSV ještě letos poskytne dodatečné zdroje, které poslouží na dofinancování provozních nákladů poskytovatelů sociálních služeb. Tato oblast je dlouhodobě podfinancovaná, a proto jsme rádi, že celková částka by měla dosáhnout 3,2 miliard korun, za což jsme bojovali i jako Piráti na jednání K5.

Již nyní dále jednáme o tom, jak systém financování změnit do dalších let, aby lidé ze sektoru nemuseli každoročně trnout hrůzou.

 

Krizové linky pro ukrajinské uprchlíky

Zuzana Freitas se zasadila o to, aby se povedlo spustit linku pomoci 800 60 10 20 pro ukrajinské uprchlíky.

Řadě z nich postupně začíná docházet, že budou muset řešit svou budoucnost zevrubněji, než si kdokoliv z nás uměl představit. Budou si muset hledat práci, bydlení, končí jim doba pojištění, musí řešit školu svých dětí. Ne každý se zvládne zorientovat v novém prostředí sám. K tomu se řada lidí musí vyrovnávat se ztrátou členů rodiny, přátel nebo známých. To vše v zemi, kde se nedomluví, a kde neví, jak co funguje.

MPSV proto ve spolupráci s Modrou linkou a Oblastním spolkem Českého červeného kříže Prahy 1 spustilo call centrum, které nabízí podporu dvojí formou. První je obecné a sociální poradenství, druhá je psychologická odborná pomoc. Pomoc je poskytována v ukrajinštině, ruštině, maďarštině a romštině.

 


Brzy se vám ozveme s tím, co Piráti v nejbližší době chystají prosadit. Díky všem!

Olga & Zuzana
s pomocí Týny a Matěje

Více na: piratipracuji.cz
Náš "oborový" web: socialnisystem.cz
Olgy Twitter, Facebook, Instagram
Zuzany Facebook
Kontakt: kristyna.kouba@gmail.com, mat.cumpelik@gmail.com (asistenti Zuzany Freitas)