Interní newsletter: +/- 148 hodin do konce kampaně (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

Víme, že toho máte všichni hodně a možná už jedete na morál, ale náš newsletter nikdy nespí.

💁🏽RP nabízí pomoc!💁🏼

Pirátky, Piráti máme ještě týden na to ukázat, kde je naše síla! Jak umí naše politika řešit problémy občanů a že naši kandidáti a kandidátky mají odvahu dělat, co je správné. Pojďme dát společně do té cílové rovinky všechnu energii, kterou ještě máme. A pokud už vám dochází, řekněte si o pomoc a podporu. Od toho tady jsme.

 

📰V médiích📺

Piráti ve středu představili studii regulace trhu s konopím. 🌿 Jana Michailidu, členka odborné skupiny, která analytický materiál vypracovala, spolu s poslankyní Klárou Kocmanovou a europoslancem Mikulášem Peksou prezentovali varianty, se kterými Piráti vstoupí do politických jednání s koaličními partnery. Odborná hlediska doplnili ekonom Libor Dušek a vedoucí odborného týmu Vendula Běláčková.

⚡Inflace, energetická krize, špatně dostupné bydlení. Na problémy, které trápí velkou část spoluobčanů, upozornili Piráti během akce na Náměstí Republiky v centru Prahy.

Konec nadbytečných povinností v autorském zákoně. Klára Kocmanová a Jakub Michálek uspěli se svými pozměňovacími návrhy na výborech a pokud projdou Sněmovnou, odpadne například absurdní povinnost hlásit hraní své vlastní tvorby Ochrannému svazu autorskému.

Europoslankyně Markéta Gregorová se sešla s delegací Ázerbájdžánu a dlouho plánovanou schůzku využila k ostré kritice eskalujícího konfliktu s Arménií.
Ázerbájdžánské ozbrojené síly tento týden zaútočily na arménské pozice a porušily tím nedávnou dohodu.

I díky pirátským hlasům schválil Evropský parlament směrnici o minimálních mzdách v EU, která povede ke zvýšení minimální mzdy ve 2/3 všech členských zemí, včetně České republiky.

Evropská komise představila konkrétní opatření na snížení cen energií. Předsedkyně Ursula von der Leyen k tomu využila tradiční projev o Stavu Evropské unie. Podle Pirátů jsou právě dostupné energie jednou z největších výzev Evropské unie na příští rok, návrh jsme prosazovali už letos na jaře.

Evropský parlament odhlasoval rezoluci, která označila Maďarsko za “volební autokracii” a stalo se tak první členskou zemí, která již není označována za plnohodnotnou demokracii. Je to především kvůli porušování zásad právního státu. Podobný problém může nastat v blízké budoucnosti i v Polsku, a proto musíme nastavit dostatečně vymahatelná opatření.

 

Republikový výbor se už pomalu připravuje na své další, tentokrát povolební zasedání

Bude se konat 1.října 2022. Přípravu programu můžete sledovat zde
Pokud víte o tématu, které by mělo být na zasedání zařazeno, dejte nám vědět.

Tenhle týden se RV účastnilo schůzky RP a PKS. Během schůzky se konstruktivně diskutovala témata jako například širší propojení krajů a RV.

 

TO Informuje:

Rádi bychom informovali členstvo, že v nedávné době došlo k menším technickým problémům s emaily. Problémy způsobilo několik událostí najednou. Některé jsme opravili přímo a jiné (externí) nepřímo. Pokud stále máte nějaký problém se stranickými emaily (hlavně příjem), prosím kontaktujte nás na Zulipu [Technický odbor -
maily]
.

 

🔮Pirátský Institut Pí zve všechny do turnaje zaměřeného na odhadování budoucího politického a společenského vývoje.🔮

Od 5. října 2022 do 31. března 2022 pořádá výzkumná organizace České priority ve spolupráci s Institutem Pí forecastingový turnaj FORPOL. Registrujte se nejpozději do 3. 10. 2022 zde a ukažte, že Piráti nejsou v odhadování budoucnosti mimo! K této tematice bude Institut rovněž na konci října pořádat workshop.
Abyste se tam dozvěděli přesně to, co potřebujete, pište mi konkrétní či obecné požadavky a náměty na petr.zamecnik@pirati.cz.

Forecasting je metoda odhadování budoucího vývoje založená na pravděpodobnostním uvažování a kolektivní inteligenci. Do turnaje se může přihlásit každý, kdo rád objevuje nová témata. Celý turnaj bude probíhat on-line. Výsledky turnaje poslouží veřejným institucím jako zdroj pro lepší rozhodování a mezi účastníky s nejlepšími komentáři a nejlepšími celkovými odhady bude rozděleno 200 000 korun.
Více na Facebooku a Twitteru.

 

🍂Rádi bychom vás pozvali na další vzdělávací program pod záštitou PO:

Povolební vyjednávání
20. 9. 2022 20:00

Hned, jakmile skončí komunální volby, začne povolební vyjednávání.
Jak vytěžit i ze skoro ztracené situace maximum?
Zopakujeme si před nádcházejícími komunálními volbami základní body pro úspěšné vyjednávání.
Když jednáte tak, aby z toho měli užitek všichni, je to o to lepší výsledek.
Jak na to?
20.9.2022 v 20:00 30 min + dotazy.
Těšit se na vás bude Michal Zachar

Výběrka
Pirátský Ombudsman/ka
Stážisti
POLICY ADVISER FOR DIGITAL POLICY COORDINATION
Asistent/ka předsedy klubu

 

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335